Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1999 > 28-12-1999

Ședința Camerei Deputaților din 28 decembrie 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.2 Nicolae Leonăchescu - relatare despre o "anchetă segregaționistă maghiară" în rândul ceangăilor din județul Bacău;

Domnul Andrei-Ioan Chiliman:

Domnul deputat Nicolae Leonăchescu.

Se pregătește domnul deputat Lazăr Lădariu.

Domnul Nicolae Leonăchescu:

Mulțumesc, domnule președinte,

Onorat auditoriu,

Cotidianul "Deșteptarea", care apare la Bacău, ne-a informat la 22 iulie 1999 că în județul respectiv activitatea separatiștilor unguri a devenit de o obrăznicie ieșită din comun. O dubioasă asociație a maghiarilor ceangăi din Moldova, prescurtat A.M.C.M., nereprezentativă pentru ceangăi, a anchetat când și cum a vrut în unele sate ale județului spre a convinge pe cine dorește și este plătit ca să fie convins că în unele școli trebuie introdusă limba maghiară. Atenție, nu limba ceangăilor, ci o limbă străină, pe care aceștia nu o cunosc!

Ancheta segregaționistă maghiară a fost dirijată de Anton Ciceu și Andrei Duma, activiști A.M.C.M., impulsionați de Zsolt Szilágyi, deputat U.D.M.R., și Joseph Kolmossy, care au adus cu ei și o "turistă" de la Consiliul Europei, finlandeza Tytti Isohookava - Asunmaa.

Ascultând câteva persoane interesate din Cleja și refuzând dialogul cu preoții catolici ceangăi din zonă, această echipă diversionistă a făcut o bizară anchetă ale cărei soluții extremiste au fost dictate din exterior. Suntem, deci, în fața unei agresiuni murdare pe care extremiștii reprezentanți ai hungarismului, această stafie blestemată și condamnată de istorie pentru crimele în serie pe care le produce și minciunile aberante pe care-și clădește himerele medievale, au organizat-o într-un spațiu românesc unde nu au ce căuta.

Este un fapt cunoscut că ceangăii sunt români într-o anumită fază a maghiarizării prin religie, proces pe care hungarismul nu l-a putut termina. Oamenii și-au păstrat caracteristicile etno-culturale românești definitorii, iar cei circa 260.000 ceangăi vorbesc limba română și se consideră români. Asta nu pentru că remarcabilul și regretatul cercetător Dumitru Mărtinaș a spus-o, ci pentru că așa simt și știu acești oameni. Cei câțiva ceangăi care mai vorbesc idiomul ceangău n-au cerut și nu cer introducerea limbii maghiare în școli, biserici și administrație și nici inscripții bilingve.

Monseniorul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic al Decanatului Bacău, a protestat față de agresivitatea numitei delegații ca unul care din 1963 se preocupă de enoriașii din zonă și le cunoaște problemele. De altfel, eșecul acțiunii U.D.M.R. de a politiza slujba religioasă a ceangăilor a fost demonstrată cu ocazia organizării pelerinajului acestor oameni la Miercurea-Ciuc în cinstea Maicii Domnului, în ajunul Rusaliilor. Ceangăii aduși gratuit din Moldova au fost obligați să asiste la o slujbă politică pe care nu au înțeles-o și pentru că au protestat, au fost lăsați pe drumuri, ca la înapoiere să se descurce cum vor putea.

De ce, domnilor extremiști maghiari, nu militați pentru introducerea limbii ceangăilor în instituțiile care-i reprezintă, dacă vă animă idealuri europene, dacă aveți o pasiune specială pentru drepturile omului, pasiune pe care eu nu o regăsesc în nici-o acțiune a domniilor voastre?

Dincolo de dimensiunile politice aberante ale acestei anchete care dovedesc, dacă mai este nevoie, că minoritarii extremiști maghiari și reprezentanții lor trăiesc numai în trecut și, funciar, nu pot participa la construcția zilei de mâine alături de noi, ceilalți, rămâne în suspensie întrebarea pe care fenomenul în sine o ridică: aflată la putere acum în România, coaliția urmărește realizarea segregării și în județul Bacău după modelul inuman Har-Cov?

Eu cred că a venit timpul să spunem lucrurilor pe nume: dușmanii poporului român să ia aminte; și-au făcut prea mult jocul segregaționist, depășind limitele firescului în relațiile de bună conviețuire și au dus minciuna în zona care-i acuză de trădare a intereselor propriilor lor alegători.

Vă mulțumesc.