Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1999 > 01-06-1999

Ședința Camerei Deputaților din 1 iunie 1999

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.18 Romulus Ion Moucha - prezentarea situației în care se găsește o unitate cândva reprezentativă pentru industria chimică - Nitramonia Făgăraș;

Domnul Romulus Ion Moucha:

Doamna președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Doresc să aduc în atenția domniilor voastre situația unei uzine cândva reprezentativă pentru industria chimică din județul Brașov, ajunsă acum în agonie, ca un rezultat firesc, din păcate, al politicii de dezindustrializare și CDR-izare forțată practicată din 1997 încoace. Este vorba în fapt despre Nitramonia Făgăraș, nume de rezonanță în domeniu, după cum poate recunoaște orice specialist, inclusiv din afara țării.

Vă rog, deci, să rețineți că în timp ce pe primele 6 luni ale anului 1997, Nitramonia Făgăraș avea un profit brut de circa 2 miliarde lei, la sfârșitul aceluiași an, dar de data aceasta cu o conducere CDR-istă pur sânge, pierderea, și nu profitul, era de 33 miliarde lei; mai notăm faptul că la sfârșitul anului 1998, pierderea crescuse la 40 miliarde, în timp ce personalul ajunsese la doar 2200 angajați, față de 4330 la începutul anului 1997.

Scăderea dramatică a comenzilor, rezultat firesc din păcate în contextul în care guvernele post ’96 au planificat prin legi antinaționale căderea economică a întregii țări, au condus la situația în care instalații numeroase să devină inutile procesului tehnologic.Dar, în loc ca acestea să fie oferite fie ca utilaje independente, fie chiar ca instalații integrale, și de ce nu inclusiv la export, ele sunt tăiate în mod sălbatic și vândute ca fier vechi la prețul ridicol de circa 200 USD/tonă, în timp ce prețul practicat mondial este de circa 5 ori mai mare.

Subliniez că instalațiile în speță sunt realizate exclusiv din oțel inoxidabil de cea mai bună calitate, marca 18/8, iar ceea ce se taie nici măcar nu rămâne în țară, ci este exportat. Și toate acestea se petrec la secția de intermediari organici nitrați pentru medicamente și coloranți, sub ochii îngădutori și de ce nu tacit încurajatori ai FPS-ului, care se face că nu vede jaful care se practică cu avuția țării.