Plen
Ședința Camerei Deputaților din 27 mai 1999
Sumarul ședinței
Stenograma completă

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1999 > 27-05-1999 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 27 mai 1999

4. Aprobarea programului de lucru și a ordinii de zi pentru perioada 31 mai - 4 iunie 1999.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Vă mulțumesc. Într-adevăr, cu acest apel nominal, cvorumul de lucru este realizat. O să aflăm și cifra exactă, imediat, de la domnul secretar.

Până să votăm propunerile referitoare la eliminarea Cap. IV sau amendarea acestuia, supun votului și discuției dumneavoastră programul de lucru și ordinea de zi.

Dacă referitor la programul de lucru sunt comentarii? Nu sunt comentarii.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Este cineva împotrivă? Nimeni.

Se abține cineva? Nimeni.

Programul de lucru pentru săptămâna viitoare a fost adoptat în unanimitate.

Referitor la ordinea de zi sunt comentarii? Domnul Ioan Gavra.

Vă rog, doamnelor și domnilor deputați, să vă ocupați locurile în sală! Domnule deputat Marcu și domnule deputat Stancov, vă rog, continuați-vă discuția în bancă, pe ton mai scăzut! Vă rog, păstrați liniște și nu părăsiți sala, pentru că avem de dat un vot care este extrem de important.

Domnule deputat Gavra, vă rog.

Domnul Ioan Gavra:

Vă mulțumesc, doamnă vicepreședintă.

Deci, pentru ordinea de zi, la Cap. II, zilele de marți-joi. Săptămâna aceasta, domnul deputat Valentin Iliescu, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, a solicitat ca raportul la proiectul de Lege privind salarizarea clerului să fie dezbătut cu prioritate. La acel moment, președintele de ședință, domnul Andrei Chiliman, a spus că astăzi vom pune într-adevăr, cu prioritate, la ordinea de zi, dezbaterea acestui act normativ.

Eu am făcut o solicitare la Biroul permanent, în numele grupului parlamentar, conform art. 102 din Regulamentul Camerei Deputaților, pentru a susține dezbaterea în regim de urgență a acestui act normativ, întrucât procedura a fost aprobată atunci când a venit de la Guvern solicitarea ca el să fie dezbătut și adoptat în regim de urgență. Am primit un răspuns, nu vreau să-l citesc, rugămintea este, pentru membrii Biroului permanent sau, pentru secretarul general, care transmite asemenea chestiuni, să citească regulamentul înainte de răspunde, ca să nu vin eu să corectez asemenea răspunsuri!

Prin urmare, conform art. 102, la cererea Guvernului, și Guvernul a cerut procedură de urgență, care s-a aprobat în Camera Deputaților, se discută acest proiect de lege în regim de urgență.

La art. 104 se spune că după ce Camera primește raport din partea comisiei sesizate în fond îl trece cu prioritate pe ordinea de zi. Vreau să vă spun că am citit proiectul ordinii de zi și am văzut că l-ați trecut cu prioritate, Biroul permanent, adică, pe ultimul loc, pe locul 9!

Rugămintea este ca acest proiect de lege să fie dezbătut cu prioritate, ceea ce înseamnă că undeva, mai în față. Și, atunci, noi v-am propus ceva luni, s-a spus că va fi acceptat de către Birou și propus astăzi, în Camera Deputaților, pe locul 2. Deci, rugămintea este ca acest proiect de Lege privind salarizarea clerului să fie dezbătut cu prioritate, trecut la pct. 2, pentru că este procedură de urgență, adoptată anterior de către Camera Deputaților. Vă mulțumesc.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Deci, propuneți ca pct. 9 să treacă pe locul 2, la Cap. II.

Domnul Ioan Gavra:

Sau, uitați, pe locul 3, pentru că nu s-au terminat discuțiile la primele două puncte!

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Mai sunt propuneri? Vă rog să nu părăsiți sala că, dintr-o dată, s-a subțiat iar cvorumul de lucru!

Domnul deputat Zoner.

Domnul Șerban Constantin Rădulescu-Zoner:

Pe locul unu rămâne Legea privind accesul la propriul dosar, nu Legea funcționarului public, cum a spus doamna președintă, pentru că mai avem două articole.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Ne-am lămurit, între timp, pe locul 3 trebuie să treacă!

Domnul Șerban Constantin Rădulescu-Zoner:

Mulțumesc. Deci, pe locul unu rămâne, așa cum este trecut aici, în ordinea de zi, că n-am terminat, nu s-a dat votul final ș.a.m.d. Vă mulțumesc.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Domnul deputat Berciu.

Domnul Ion Berciu:

Doamnă președintă,

Stimați colegi,

Nu este trecut în programul de marți, miercuri și joi un proiect de lege foarte important, care este evitat de vreo 3 săptămâni să fie trecut, și anume, Legea spitatelor. De ce vin cu această solicitare? Pentru că reforma în sănătate este, undeva, oprită de neaducerea în fază finală a acestui proiect de lege.

Vreau să vă spun că este o lege tehnică, o lege care nu ar necesita foarte mult timp în discuția plenului. Aș dori foarte mult, deși nu se regăsește în această ordine de zi, ca această Lege a spitatelor să își găsească un loc, respectiv 5.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Domnul deputat Marton.

Domnul Marton Arpad Francisc:

Doamnă președintă,

Doamnelor și domnilor,

Acum aproape o lună urma să înceapă discuția Legii privind protecția patrimoniului cultural național mobil, în procedură de urgență. În momentul când ar fi trebuit să înceapă dezbaterea, Opoziția a cerut, justificat, ca în ziua respectivă să nu se discute, pentru că abia se primse raportul. Și am căzut de acord că săptămâna următoare, imediat, va fi primul pe ordinea de zi de marți. Aceasta a fost acum vreo 3 săptămâni, și această lege ajunge din ce în ce mai în spate, în procedură de urgență fiind!

Eu personal consider că legile care sunt pe poz. 1, 2, 3 și 4 au, într-adevăr, o prioritate, s-ar putea ca și 5, dar nu concep ca, de pe poz. 6, un proiect de lege cu o însemnătate majoră pentru toată cultura acestei țări - se distruge memoria acestei țări, doamnelor și domnilor, cu fiecare zi în care nu adoptăm această lege și poate nu o vom restabili niciodată! - să se ajungă pe poziții inferioare, pentru că se vine cu alte legi, care nu sunt într-o procedură de urgență! Drept pentru care propun ca, și sper că și domnul Gavra va fi de acord, de pe pct. 9, chiar dacă nu vine pe poz. 2, 3 sau 4, să vină măcar pe poz. 7, iar Legea spitatelor, în continuare.

Pentru că, încă o dată vă spun, doamnelor și domnilor, se pierde bogăția acestei țări și ireparabil! Vă mulțumesc.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Deci, ați solicitat să rămână pe pct. 6.

Mai dorește cineva să intervină? Domnul deputat Țepelea.

Domnul Gabriel Țepelea:

Doamnelor și domnilor,

Îi mulțumesc domnului Marton Arpad pentru pledoaria făcută, am de adăugat următoarele: sper că a sosit la Biroul permanent o adresă din partea comisiei noastre, prin care îl informam asupra unei solicitări pe linie UNESCO, care condiționează numirea a doi sau trei reprezentanți ai României în acest for de finalizarea Legii patrimoniului; de asemenea, acordarea unei sume de bani pe linie UNESCO. Deci, nu cred că o pledoarie poate suplini, prin adjective, necesitatea despre care vorbim.

Vă rog, deci, să-i acordați un loc prioritar acestei legi. E vorba de Legea patrimoniului mobil.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Nu mai sunt alte comentarii. Față de propunerea Biroului permanent, am să supun votului dumneavoastră propunerile colegilor noștri, făcute cu privire la modificarea ordinii de zi. Toate propunerile se referă la zilele de marți, miercuri și joi, Cap. II.

Domnul deputat Gavra ne propune, conform celor discutate de altfel și în plen săptămâna trecută, ca pct. 9 să devină pct. 3 și este vorba de proiectul de Lege privind salarizarea clerului, care nu implică nici timp mult și este și toată lumea de acord, deci, realizăm un lucru bun.

Cine este pentru? Mulțumesc. Evident, majoritate.

Este cineva împotrivă? 3 voturi împotrivă.

Se abține cineva? 5 abțineri.

Cu majoritate de voturi, propunerea a fost adoptată.

Domnul deputat Berciu ne propune ca, tot pe ordinea de zi de marți, să figureze o lege care încă nu figurează, este vorba de Legea spitatelor. Eu cred că ar fi bine să despărțim în două propunerea, domnule deputat, ca să intre pe ordinea de zi și, apoi, cu locul 5 pe care l-ați propus dumneavoastră mai vedem, pentru că sunt legi care așteaptă de foarte mult timp, în prioritate. Haideți, întâi, să o introducem pe ordinea de zi și, apoi, să-i fixăm locul, cu propunerea dumneavoastră sau, dacă nu, cu o altă propunere! Ca să intre totuși, să nu pice de tot! Da, vă rog!

Domnul Ion Berciu:

După cunoștința mea, știu că sunt vreo 60-70 de proiecte de lege care ar fi trebuit să apară în programul respectiv și, de trei săptămâni, nu mai apar, e destul de trist... S-ar putea ca una, de pe poz. 40, să fie foarte urgentă sau în regim de urgență...

Dar eu vă repet, funcționarea sistemului de asigurări de sănătate este blocată la ora actuală de inexistența acestei Legi a spitatelor. Știți prea bine că reforma sanitară este unul dintre elementele foarte importante ale reformei generale din societatea românească și de aceea am solicitat acest lucru.

Deci, faptul că nu există între cele 9 pe care le-a considerat Biroul permanet importante, pe mine nu mă convinge a nu o aduce într-un plan în care am spus de la început: primele patru sunt, indiscutabil, în fața ei, dar apoi, eu sunt obligat să susțin doleanța să fie adusă pe poz. 5 sau 6, cum consideră plenul Camerei.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Domnul deputat Berciu ne propune să aducem, din cele 160 de legi pe care le avem cu raport și în condiții apte de a fi discutate, pe locul 5 de la Cap. II - marți, miercuri și joi, Legea spitalelor.

Domnul Ion Berciu:

Va fi pe locul 6, ccă s-a adoptat propunerea domnului Gavra!

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Iar domnii Marton și Țepelea au propus ca Legea patrimoniului cultural să rămână pe locul 6. Deci, ar fi pe locul 7, până la urmă, după noua numerotare.

Cine este pentru ca această lege să treacă pe locul 7? Mulțumesc.

Este cineva împotrivă? Nimeni.

Se abține cineva? Nimeni.

Deci, această propunere a fost aprobată, inclusiv luându-se în considerare propunerea domnilor Marton și Țepelea, ca, pe locul 6, după renumerotare, să rămână Legea patrimoniului cultural.

Domnul Marton Arpad Francisc:

Doamnă președintă,

Având în vedere că ați adus în față o lege, înseamnă că 6 a devenit 7 și 7 a devenit 8. Sau, implicit, trebuie, ceea ce încă nu s-a votat, să se schimbe poziția legilor 5 cu 6.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Inversăm pct. 5 cu 6, ca să rămână Legea patrimoniului pe locul 6, cum ați propus dumneavoastră.

Cine este pentru propunerea domnului Marton, ca proiectul de Lege privind protecția patrimoniului cultural să rămână pe locul 6, iar proiectul de lege care este pe locul 5 să ocupe o poziție inferioară, să-și schimbe locul? Mulțumesc.

Este cineva împotrivă? Nimeni.

Se abține cineva? Nimeni.

Cu aceste modificări, supun votului dumneavoastră ordinea de zi pe ansamblu.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Este cineva împotrivă? Nimeni.

Se abține cineva? O abținere.

Cu majoritate de voturi, ordinea de zi a fost adoptată.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 1 octombrie 2020, 16:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro