Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 1998 > 05-10-1998

Ședința Camerei Deputaților din 5 octombrie 1998

13. Răspunsuri la interpelări adresate de către deputați Guvernului.  

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Nu a sosit.

Trecem atunci, epuizând acest punct de interpelări, la răspunsurile miniștrilor la întrebările adresate de domnii deputați.

Trebuie să precizez pentru început că domnului deputat Petre Naidin domnul ministru al comunicațiilor, domnul Sorin Pantiș i-a răspuns în scris, și domnul deputat este mulțumit.

Acum invit pe domnul deputat Petru Bejinariu pentru a pune întrebarea domnului ministru Gyorgy Tokay, de la Departamentul pentru minoritățile naționale, care se află aici pentru a-i răspunde.

Domnul Petru Bejinariu:

Da. Voi trece direct la conținutul întrebării.

Toate minoritățile naționale din România au dreptul la reprezentanți în Parlament, au dreptul să aleagă și să fie aleși în funcții de conducere, participă în toate structurile administrative publice, locale și centrale, au învățământ, de la grădiniță la universitate, în limba maternă, anual beneficiază de fonduri de la bugetul de stat pentru manifestări culturale, științifice, artistice.

Așadar, și comunitatea maghiară din România are toate posibilitățile de a-și conserva și exprima tradițiile, limba și cultura. În aceste condiții, permanentele cerințe, pretenții și chiar unele privilegii ale etniei maghiare creează o anume stare în societatea civilă românească. sunt de neînțeles, bunăoară, insistențele și presiunile pentru înființarea Universității maghiare de stat la Cluj-Napoca. Această solicitare exprimă de fapt dorința separatismului maghiar din Transilvania. Toate argumentele aduse de liderii UDMR nu pot demonstra oportunitatea acestui demers și nu justifică separatismul tineretului universitar.

Și, acum, întrebarea: vă rog, domnule ministru, să precizați pentru populația din România care sunt următoarele cerințe ale UDMR, după eventuala înființare a universității maghiare de stat? Iată că această "eventuală" a devenit o realitate prin hotărâre de guvern.

Solicităm să mai precizați dacă aceste următoare cerințe sunt cuprinse și în protocoalele semnate cu partenerii din coaliția guvernamentală. Oamenii doresc să știe ce alte etape mai sunt în aceste cerințe.

Mulțumesc.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Domnule ministru Gyorgy Tokay, aveți microfonul.

Domnul Gyorgy Tokay:

Doamnă președinte,

Stimați domni,

Stimate domnule deputat,

Trebuie să recunosc faptul că întrebarea dumneavoastră m-a pus într-o situație destul de dificilă, pentru că, interpretând cerințele și criteriile cuprinse în art.111 din Constituție, precum și art.150 din Regulamentul Camerei Deputaților, am ajuns la concluzia că pot răspunde foarte greu la întrebarea dumneavoastră.

În calitate de ministru în Guvernul României mă pot pronunța doar asupra executării sarcinilor mele. Realizarea programului de guvernare care, după cum vă este cunoscut, este un program comun, public și aprobat de Parlamentul României, nu este al uneia sau al alteia dintre formațiunile componente ale Coaliției.

În ceea ce privește următoarele cerințe ale UDMR-ului, trebuie să vă informez că nu dețin nici o funcție de conducere în Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, în consecință nu mă pot pronunța în numele ei și nu pot angaja organizația în nici un sens. De altfel, în UDMR este un singur organ de decizie, așa cum se poate deduce chiar și din relatările din mass-media - Consiliul reprezentanților. La ședințele acestui for, cu extrem de rare excepții, este asigurat accesul ziariștilor, iar deciziile sunt date publicității, deci ca atare sunt publice.

Totuși, îmi iau libertatea sau îndrăzneala și vă pot informa că nu există nici un alt protocol semnat în afara celor cunoscute de dumneavoastră și de întreaga opinie publică românească, protocoale care au apărut în presă și au fost comentate și răscomentate.

Cu alte cuvinte, domnule deputat, în ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, vă pot spune doar că, în ceea ce mă privește și în ceea ce privește Departamentul pentru protecția minorităților naționale, în viitor, pentru că întrebarea dumneavoastră se referea la viitor, ne vom ține de textul și litera programului de guvernare aprobat de Parlamentul României.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Mulțumesc, domnule ministru.

Domnule deputat, mai vreți să interveniți? Două minute pentru comentarii.

Domnul Petru Bejinariu:

Mulțumesc. Am numai o singură propoziție.

Iată, de pildă, la ședința de Guvern, dumneavoastră ați fost prezent, domnule ministru, și chiar vă voi reproduce ceea ce ați spus acolo: "Eu am mandat să susțin această versiune, și nici o altă versiune în afară de aceasta." Adică era vorba exact de înființarea universității maghiare și la care se solicita să fie și limba română încorporată acolo, la această universitate, și nu numai limba maghiară și limba germană.

Eu m-am referit, domnule ministru, și mulțumesc pentru răspunsul cu eleganță pe care mi l-ați dat, eu mă refeream la protocoalele care nu au fost date publicității, unele dintre ele fiind accidental date publicității; și mă gândeam că mai este vreunul semnat tot așa, care va fi dat la filială sau publicității în anumite împrejurări. Aceasta era ideea. Iar dumneavoastră mi-ați răspuns în spiritul Constituției și al regulamentului, pe care noi le cunoaștem, fără îndoială.

Oricum, vă mulțumesc pentru răspuns.

Doamna Paula Maria Ivănescu:

Domnule ministru, mai doriți să mai interveniți? Nu.

Cu aceasta, lucrările Camerei Deputaților de astăzi, 5 octombrie, au luat sfârșit.

Ședința s-a încheiat la ora 18,44.