Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Proceduri parlamentare > Proces legislativ la Camera Deputatilor > Pl-x 594/2017 > Consultare publica Versiunea pentru printare

Opinii si sugestii depuse pentru Pl-x nr. 594/2017
Propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale

1. Barbu Daniel Sâmbătă, 23 dec 2017, 15:42
  0722922192  
  Pentru ca legea aceasta sa fie cu adevarat cu caracter reparatoriu si nediscrimininatoriu, ar trebui sa fiti atenti la urmatorul aspect:Prima generatie de militari angajati pe baza de contract a fost angajata in structuri in 1991,foarte putini dintre acestia ramanand in sistem .Dar,dintre cei care au ramas,in ciuda conditiilor vitrege si a diferentelor de salarizare si drepturi de echipament,unii au iesit la pensie in acest an,fara a beneficia de ordinul militar,spre deosebire de colegii lor subofiteri si ofiteri.La ei nu s-a gandit nimeni in trecut,nu o face nimeni nici in prezent.Ex:la pompieri in jud Arges,in 1991 au fost angajati 50 militari pe baza de contract.Mai sunt 3,doi au iesit la pensie ,cellalti parasind de mult sistemul.Pentru acesti oameni care au activat 27 ani in sistem ce facem ? Daca legea nu a fost favorabila in trecut, nu facem nimic nici acum ?De ce sa nu beneficieze de ordinul militar daca au fost militari 27 ani?
2. Bustea daniel daniel.bustea@yahoo.ro Sâmbătă, 23 dec 2017, 19:39
  Deva  
  Buna ziua. Am servit Romania în calitate de militar angajat pe baza de contract 14 ani, mai exact din anul 1991-2005, facând parte din detașamentul constituit în județulHunedoara. Având în vedere numeroasele probleme sociale gen închideri de societăți comerciale, mine, combinat siderurgic și terminând cu mineriada din 1999, am fi îndreptățiți să beneficiem și noi de prevederile legii. Menționez faptul că misiunile de asigurare a ordinii publice la acea vreme erau fa fute in procent de 90,% de angajați cu contract. Cu stima
3. neda loreli neda_lorely_68@yahoo.com Marți, 26 dec 2017, 08:51
  Caracal  
  Propun ca in proiect sa se introduca un articol care sa specifice clar ca de acest semn onorific vor beneficia si militarii angajati pe baza de contract care au iesit deja la pensie si indeplinesc conditiile. Am 26 de ani de armata dintre care 16 ca sergent angajat, 1 ca subofiter si 9 ca ofiter ( situatii de urgenata). Nu se poate face discrepanta intre militarii angajati pe baza de contract. Aceste angajari s-au facut incepand cu anUL 1991 deci sa beneficieze toti MABC care au fost angajati din 1991 si indeplinesc condisttile ( si intre timp au devenit subofiteri sau ofiteri. Nu este corect ca tOTII ANI CARE I AM LUCRAT SA FIE CONSIDERATI CA SERVICIU MILITAR DAR SA NU BENEFICEIZ DE MERITUL MILITAR,
Cu stima!
Col (r)
Neda Loreli

vizualizeaza fisier atasat

4. Dragomirescu Adrian dragomirescu _adi @yahoo.com Miercuri, 27 dec 2017, 10:08
  Mun .Slobozia jud .Ialimita Bdul .Matei Basarab ,bl.MB19 ap.25  
  Am onoarea sa va salut !
Va trimit atasat pdf. raspunsul DMRU cu privire la modificarea si completarea unor acte normative referitor la L.80 ,Legea pensiilor militare de stat si legea privind conferirea semnului onorific In serviciul Patriei .

vizualizeaza fisier atasat

5. Lăzărică Ionel Miercuri, 27 dec 2017, 19:24
  Bună seara!
Propun ca stagiul militar obligatoriu să fie introdus ca stagiu asimilat perioadei efectuate ca soldat / gradat voluntar(statut apărut tocmai pentru a înlocui desființatul stagiu militar obligatoriu),pentru acordarea Semnului Onorific.
Cei care au efectuat acest stagiu militar obligatoriu știu că în peste 80% din cazuri era mult mai dur decât ce fac în prezent cadrele militare.De asemenea,tinerii de astăzi nu mai sunt obligați să-și jertfească pe altarul patriei 1,4 până la 2 ani din viață și acordarea acestui titlu ar fi o compensație pentru cei care au făcut-o.
Să se țină seama ,în acest sens,de conduita militarului în termen și să fie exceptați de la acordarea titlului cei care au încălcat grav regulamentele militare sau legea penală,pe timpul efectuării stagiului.
Cu respect,Lăzărică Ionel
6. Pandrea Liliana pandrea_lili@yahoo.com Joi, 28 dec 2017, 13:15
  1. Sa se elimine sintagma ,,IN ACTIVITATE''. - Se creaza o nedreptate pentru cei care indeplinesc conditiile de acordare, dar nu se afla in activitate.
2. Sa se ia in considerare si perioada in care o persoana a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen. - Acea persoana a fost in serviciu in acea perioada, a servit patria.
3. Sa se completeze aceasta propunere legislativa, facand o corectie a legii 223/2015. Sa se elimine sintagma ,,IN ACTIVITATE" din articolul 16 aliniat (1) si articolul 18 aliniat (1). Este imperios a se face aceasta, deoarece se incalca chiar art. 2 litera b) si litera f) din legea 223/2015 - principiile de baza. Trebuie sa poata beneficia de pensie toate persoanele care indeplinesc conditiile cumulative de pensionare, indiferent daca sunt in activitate sau nu.
Trebuie aratata recunostinta fata de loialitatea, sacrificiile si privatiunile suferite de militari, si celor care au iesit din sistem, nu doar celor care sunt in activitate la momentul indeplinirii condițiilor cumulative de pensionare.
7. HADAREAN IOAN GABRIEL hadareangabriel@gmail.com Vineri, 29 dec 2017, 09:53
  Domnului deputat :
Alexandru-Ioan ANDREI, Vlad BONTEA, Dorel-Gheorghe CĂPRAR, Alexandru-Răzvan CUC, Adrian TODOR, Florin-Dan TRIPA, Mihai WEBER

Buna ziua


Ma numesc Hadarean Ioan Gabriel si sunt din localitatea Turda,str Panselutelor,nr.2 bl.B1 sc A .ap 1 jud Cluj,Tel. 0748758088
In perioda 23.04.1991-23.04.2008 am activat in Ministerul Apararii ca ca soldat –gradat profesionist (ultima titulatura) conform Legii nr 384/2006.
In data de 23.04.2008 mi sa desfacut contractul de munca (certficat in cartea de munca )conform Legii 53/2003 art 56 lit i si nu conform Legii 384/2006 , art. 45.al. 1
Soldaților și gradaților voluntari le încetează contractul și sunt trecuți în rezervă sau scoși din evidențele militare, după caz, în următoarele situații:
a) la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, stabilită prin ordin al ministrului apărării;
Mentionez ca la data trecerii in rezerva adica la varsta de 40 ani nu am beneficiat de salarii compensatorii ,de programe de reconversie profesionala ci doar de un ajutor de somaj dupa indelungi dispute cu cei de la somaj datorita faptului ca in nomenclatorul de meserii meseria de militar angajat pe baza de contract –ultima titulatura avuta in armata- nu exista la acea data.
Conform Legii pensiilor militare 223/2015 se specifica la art 16 urmatoarele:
Art. 16 (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Mentionez faptul ca la aceasta data am realizat o vechime cumulata de 25 de ani din care minim 15 ani vechime in specialitate (armata), (conf. Legii Pensiilor Militare 223/2015, art. 16), eu nu pot beneficia de pensie militara cu scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf. Art. 21) pentru simplul ca in prezent fapt ca nu mai sunt IN ACTIVITATE ceea ce reprezinta o discriminare.
Discriminarea consta in faptul ca suntem conditionati sa fim in activitate pentru a beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare, cu toate ca ar trebui ca cei din MApN sa tina cont ca am fost dati afara din sistem din motive neimputabile noua (conf Lg. 384/2006, art. 45) si mai ales ca indeplinim toate conditiile de vechime prevazute de lege. Astfel ca, putem sesiza cu usurinta faptul ca sintagma „in activitate” mentionata in art 16 si 21 creeaza acest factor de discriminare, factor ce nu exista in alte legi de pensionare.

Ce ar fi ca un muncitor din viata civila care a lucrat in grupe de munca si a realizat stagiile de vechime prevazute de legea civila (263/2010) sa nu beneficieze de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare pentru simplul fapt ca la data formularii cererii de pensionare nu mai este in activitate, nu vi se pare ridicol?
O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea, deaceea stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specealitate in cazul nostru si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015) atat vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, cat si vechimea realizata ulterior armatei - cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015. Noi nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata , pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015.
Va rog prin prezenta sa ne includeti si pe noi in propunerea dumneavoastra legislativa Pl-x nr. 594/2017 inclusiv la acordarea pensiei militare inainte de limita standard de pensionare precum si acordarea semnului onorific in SeRviciul Patriei.
Va multumim foarte mult pentru interes!

vizualizeaza fisier atasat

8. negoita iulian albnegru70@gmail.com Vineri, 29 dec 2017, 11:06
  str.gheorghe doja 177 A/ ap 58 targu mures.0765267850  
  buna ziua ! am fost militar angajat timp de 19 ani. am iesit din sistem la varsta de 40 de ani ! nu beneficiem de scaderea gruepi de munca , nu beneficiem de nimic ! si eu am lucrat in acele conditii ca si colegii mei care sunt astazi in sistem ! sa se scada si la noi cei care numai suntem in sistem grupa de munca ! va multumesc !
9. Jeler vasile gheorghe gheorghejeler@yahoocom. Vineri, 29 dec 2017, 11:22
  Alba Iulia strada poligonului nr 8c bloc c2 ap 11 -0748561559  
  Bună ziua La propunerile dvs. ar trebui sa beneficieze și foștii MAC trecuți în rezerva din motive neimputabile cf L 384 articole 45 desemnează se pot aduce modificări la L223 art 16.17.19.21 datorita faptului ca nu mai suntem în activitate Cum prevăd articolele menționate nu putem scadea gr de munca deșii obținem documente legale avind peste 15.19ani de specialitate (vechime în armata )Se incalca Constituția suntem discriminări și acum așa Cum am fost înainte Vă mulțumesc și speram sa luați în considerare cele relatate .
10. negoita iulian albnegru70@gmail.com Vineri, 29 dec 2017, 12:01
  str.gheorghe doja,177A,ap58 TARGU MURES  
  buna ziua ! semnul onorific in SERVICUL PATREI se scorda doar celor care sunt in activitate? cei care nu mai suntem in activitate, de ce nu primim? de ce noua care nu mai suntem in activitate nu beneficiem de grupa de munca ! AM LUCRAT IN ACELEASI CONDITII !! AM FOST SI NOI MILITARI, dar noi am avut nenorocul sa fim trecuti in reerva la 40 de ani ! am fost mi,itar din anul 1991-2010 ! vrem si noi grupa de munca si smenul oonorific in servicul patriei! va multumesc ! sunt convins ca nu va citi nimeni aceasta petitie !
11. Moise Mitica Iulica moise_iuli@yahoo.com Sâmbătă, 30 dec 2017, 11:15
  0766857321  
  Buna ziua! Am lucrat ma militar angajat pe baza de contract la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta A.D. Ghica al Judetului Teleorman aproximativ 15 ani si ca subofiter aproximativ 10 ani, in total 25 de ani si o luna. In cei 15 ani lucrati ca militar angajat pe baza de contract, desi am avut aceleasi atributii ca un subofiter, am fost conducator autospeciale pentru stingerea incendiilor, nu am beneficiat de aceleasi drepturi ca si subofiterii.
Am o mare rugaminte la Dumneavoastra ca macar acum sa se remedieze si sa putem obtine Ordinului Onorific "In Serviciul Patriei" si cei care suntem pensionati, nu numai cei in activitate, sa se aplice aceasta RETROACTIV aceasta lege.
Va multumesc anticipat, pentru toate lucrurile bune pe care doriti sa le faceti pentru reechilibrarea drepturilor militarilor Români !
12. Manaila Marian manaila_marian@yahoo.com Duminică, 31 dec 2017, 09:39
  Focșani. Tel: 0788 958 252  
  Va rog sa luati in calcul si militarii care au fost soldati gradati profesionisti si au trecut in corpul subofiterilor. Cazul meu: am 23ani si 11 luni ca soldat gradat profesionist si 1 an si 11 luni ca subofiter. Daca schimbati formularea si se face referire la vechimea ca militar aceasta inechitate nu ar mai exista. Va asigur ca cazul meu nu este singular. Foarte multi militari profesionisti au trecut in corpul subofiterilor unii mai devreme altii mai tarziu. Aceasta modificare pe care eu o vad normala ar scuti Ministerul Apararii de multe procsese. Cu aceasta modificare aveti ocazia ca aceasta lege sa iasa perfecta. Va multumesc si va stau la pentru alte informatii.
13. Stanciu Daniel Stanciu.daniel47@gmail.com Joi, 04 ian 2018, 10:18
  Cta str eliberării nr9 bl.iv39 apucat.27 tel.0740153339  
  Sunt unul dintre cei afectați de această lege.Am lucrat in mai ca militar pe baza de contract timp de 7 ani si după m-am angajat prin transfer la anp unde am lucrat 19 ani.La ieșirea la pensie nu am beneficiat de ordinul militar pt 25 de ani . Consider o nedreptate pt că am avut grupa de muncă 1 in ambele situati in ambele situati mi-am desfasurat activitate in operativ .Mulțumesc pt inițiativă și succes.
14. ARAMA IULIAN Joi, 04 ian 2018, 12:04
  0742073855  
  BUNA ZIUA.AR TREBUI CA SI PERIOADA DE MILITAR IN TERMEN ININTE DE 1989 SA FIE INCLUSA CA VECHIME PENTRU SEMNUL ONORIFIC SI PENTRU CEI CARE SAU PENSIONAT IN ANUL 2017.OBLIGATIILE MILITARILOR IN TERMEN INAINTE DE 1989 ERAU SIMILARE ,MILITARILOR SI GRADATIILOR PROFESIONISTI.ESTE LOGIC CA LA ACEEASI MUNCA SIMILARA SA FIE SI BENEFICII SIMILARE .POATE REUSITI SI INTRODUCETI SI ACEASTRA PROPUNERE PENTRU CEI PENSIONATI SA BENEFICIEZE SI EI .TOT PENTRU STATUL ROMAN AU FACUT ARMATA INAINTE DE ANUL 1989.
15. Vasile Cristinel Joi, 04 ian 2018, 16:33
  Buna ziua!
Am fost angajat din sursa externa în anul 2016
Am la activ 11 ani lucrați ca sgp (militari profesionisti),ar trebui sa se tina cont si sa se echivaleze gradul ca in cazul asistenților, electricianilor,gospodăriilor,care nu au lucrat intr un domeniu de apărare și totuși le au fost echivalare gradele,spre ex:un electrician care a lucrat 10 ani la particular acum este agent sef adjunct,si noi care am lucrat în ministerul apărării peste 10 ani ni sau acordat gradele de agent,pe electrician nu il ajuta,dar pe noi care executăm serviciu pe secții ne ar ajuta in relatia cu detinuti
16. Alex Joi, 04 ian 2018, 20:54
  Bună ziua, ar trebui adăugată și perioada școlilor, liceelor și academiilor militare și de poliție.
17. Ungureanu George Florian florinake78@yahoo.com Joi, 04 ian 2018, 22:00
  0765877844  
  Ca fost soldat gradat profesionist in MAN, timp de 14 ani și 9 luni, acum încadrat în sistemul penitenciar ca agent operativ in sep. 2017 cu primul grad de agent iar cei încadrați tot in acelasi sistem pe funcții de instalator, electricieni, bucătari etc. au primit gradul in functie de vechimea pe care au avut-o la privat și nu au avut nici o legatura cu sistemul de pază și apărare. Pe lângă acele modificări și completări legislative foarte bine punctate se poate adauga si la foști militari gradul in functie de vechimea pe care a avut-o în sistem
Cu stimă și respect
18. Mijata Daniel danielmijata@yahoo.com Vineri, 05 ian 2018, 08:03
  0721562090  
  O atentie deosebita trebuie avuta la calcularea meritului militar la pensie,pentru ca in momentul de fata conform Ordonantei 59/2017,se calculeaza la brutul pensiei dupa care limiteaza pensia neta la netul salariului,soldei de pe cele 6 luni alese.Adica o sa acordati aceasta distinctie numai cu numele dar material nu,la urma urmei asta a fost scopul ei conforl Statutului cadrelor militare sa te rasplateasca dupa un anumit numar de ani in care ai servit patria,o simpla hartie nu cred ca are valoare iar legea nu isi are rostul,pierdere de timp sa spun asa
19. Florin Ciobanu florinciobanu2003@yahoo.com Vineri, 05 ian 2018, 08:05
  0744921584  
  Ar trebui ca si perioada de militar in termen inainte de 1989 sa fie compensata cu grupa de munca si inclusa ca vechime pentru Semnul Onorific.
Obligatiile militarilor in termen erau similare militarilor si gradatilor profesionisti. Si este logic ca la munca similara sa fie si beneficii similare ….
Iar conditiile din unitati erau lamentabile.
SA NU UITAM UNITATILE DE GENIU CARE FACEAU MUNCA EFECTIVA IN CONSTRUCTII INDUSTRIALE. Spre exemplu eu am fost la Centrala nucleara Cernavoda ..... Nu vreti sa stiti cum era viata intr-o asemenea unitate.
20. STANESCU-MOGOS NICULAE stanecumogos@yahoo.com Vineri, 05 ian 2018, 14:56
  0766367849  
  BUNA ZIUA
VA FELICIT PENTRU ACEASTA INITIATIVA SI VA ROG DACA SE POATE CA STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU SA FIE INTRODUS CA SI VECHIME PENTRU ACORDAREA SEMNULUI ONORIFIC.

TOTODATA AS DORI SA STIU DACA CEI, CUM ESTE CAZUL MEU,CARE DEJA AM IESIT LA PENSIE DAR VECHIMEA CA MILITAR ANGAJAT PE BAZA DE CONTRACT NU M-I SA LUAT IN CALCUL PENTRU ACORDAREA SEMNULUI ONORIFIC,RESPECTIV SPORUL DE 5;10;15%.,O SA BENEFICIEM DE PREVEDERILE ACESTEI VIITOARE LEGI.

MULTUMESC
21. Irimia Georgică georgicirimia@yahoo.ro Vineri, 05 ian 2018, 16:19
  0753073824  
  PROPUNERE IN VEDEREA ELIMINARII DICRIMINARII CREATE de LG 223/2015.

Ma numesc Irimia Georgica, nascut la data de 27.10.1968, m-am angajat in sistemul civil din anul 1985 pana in septembrie 1989 (perioada in care am absolvit liceul la seral cu diploma de Bacalaureat), dupa care am fost incorporat ca militar in termen pana in septembrie 1990. Dupa efectuarea stagiului militar m-am incadrat prin transfer in sistemul militar la UM 01270- respectiv UM 01548 Focsani (ca militar angajat) in perioada 07.11.1990 - 29.11.2008- data la care am fost trecut in rezerva (disponibilizat) la varsta de 40 de ani, din motive neimputabile mie (conf. Lg. 384/2006, art.45, alin 1. Lit. a) si h)) acumuland, la data trecerii in rezerva, o vechime cumulata de 23 de ani si 3 luni din care 19 ani vechime militara (18 + 1 an militar in termen). Dupa trecerea in rezerva am fost in somaj din 29.11.2008 pana in 28.02.2010 (1 an si 3 luni), dupa care m-am angajat in viata civila din 15.06.2010 pana in prezent, acumuland astfel o vechime totala in munca de 31 ani cu tot cu somaj. Asa cum reiese din adeverinta cu perioadele de munca, in toti cei 18 ani lucrati in armata in grupe de munca, am realizat 8 ani de vechime suplimentara. Mentionez faptul ca desi am realizat vechimea minima cumulata de 25 de ani din care minim 15 ani vechime in specialitate (armata) - conf. Legii Pensiilor Militare 223/2015, art. 16, eu nu pot beneficia de pensie militara cu scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf. Art. 21) pentru simplul fapt ca in prezent nu mai sunt IN ACTIVITATE, ceea ce reprezinta o discriminare.
ART. 16
„ Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, IN ACTIVITATE, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.”

Discriminarea consta in faptul ca suntem conditionati sa fim IN ACTIVITATE pentru a beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare, cu toate ca ar trebui ca cei din MApN sa tina cont ca am fost dati afara din sistem din motive neimputabile noua (conf Lg. 384/2006, art. 45) si mai ales ca indeplinim toate conditiile de vechime prevazute de lege. Astfel ca, putem sesiza cu usurinta faptul ca sintagma „IN ACTIVITATE” mentionata in art 16 si 21 creeaza acest factor de discriminare, factor ce nu exista in alte legi de pensionare. Ce ar fi ca un muncitor din viata civila care a lucrat in grupe de munca si a realizat stagiile de vechime prevazute de legea civila (263/2010) sa nu beneficieze de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare pentru simplul fapt ca la data formularii cererii de pensionare nu mai este in activitate, nu vi se pare ridicol?
O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea, deaceea stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specealitate in cazul nostru si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015) atat vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, cat si vechimea realizata ulterior armatei - cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015. Noi nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata , pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015.
Credeti ca este corect?

PROPUN: ELIMINAREA SINTAGMEI "IN ACTIVITATE" DIN LG. 223/2015 din ART, 16, 17, 18 si 21 sau COMPLETAREA ART. 16 astfel:
(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
• a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
• b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani sau 20 DE ANI PENTRU MILITARII DISPONIBILIZATI DIN MOTIVE NEIMPUTABILE LOR CONFORM LEGII 384/2006, art. 45, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
22. CRISTIAN Alexandru acristian.ro@gmail.com Luni, 08 ian 2018, 08:00
  Propun ca in forma finala sa fie introdusa si recunoasterea vechimii in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala a perioadei cat persoana a fost incorporata ca militar in termen (indiferent daca era cu termen redus sau nu), motivat fiind de faptul ca obligatiile militarilor in termen erau similare militarilor si gradatilor profesionisti.
Apreciez ca se impune ca la munca similara sa fie acordate si beneficii similare .
Mentionez ca propunerea vizeaza atat semnul onorific cat si vechimea in cadrul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala de care se tine cont inclusiv la iesirea la pensie.

Va multumesc pentru posibilitatea oferita de a inainta catre dumneavoastra aceasta propunere, precum si disponibilitate.

Cu stima,
23. Vasile Alexandru valexandruteodoru@yahoo.ro Luni, 08 ian 2018, 09:07
  0741746581  
  CONSIDER CĂ TREBUIE INCLUS ORICE AN MILITAR ÎN CARE AI FOST SUB JURĂMÂNT ÎN STRUCTURA DE APĂRARE SI SIGURANȚĂ A ȚĂRII(SGV,MAC,JAC ETC....)
24. Gurita Horatiu luihar@yahoo.com Luni, 08 ian 2018, 13:55
  Buna ziua
Doresc sa propun ca in legea privind acordarea Semnul onorific ,,In serviciul patriei" sa se poata aduna/cumula toti anii de vechime in sistemul national de aparare ,realizati in diverse ministere.
Concret expun cazul meu: timp de 11 ani am fost incadrat militar angajat in Min. Apararii(aici avand si misiuni externe-in Afganistan ) apoi din cauza veniturilor foarte mici m-am angajat salariat civil (asistent medical) in Min.Apararii(Spitalul Militar C-ta) si dupa cca. 3,5 ani m-am angajat in sistemul penitenciar in prezent avand o vechime de 6 ani ca agent de penitenciare.
Deoarece in sistemul penitenciar sunt multi angajati care in trecut au lucrat multi ani ca militari angajati noi speram sa putem aduna perioadele de vechime ca militari si apoi sa se socoteasca ce semn onorific ni se cuvine in urma acestor insumari.
Exemplu concret in cazul meu :11 ani vechime militar angajat + 6 ani vechime agent peniteciare.
Doresc sa subliniez ca toata vechimea mea in munca (aprox. 19 ani ) este numai in sistemul national de aparare.nu am intrerupere macar o zi in vechime pe cartea de munca.( in toata aceasta perioada apar doar 3 ani ca salariat civil in MIn.Apararii.)
La final sper sa putem beneficia si noi cei care am servit patria ca militari anajati(plus 1 an ca militari in termen) in diferite zone de pe glob sa putem aduna acei ani de vechime in sistemul national de aparare atunci cand se calculeaza vechimea pentru semnul onorific ,,In serviciul patriei".


Cu deosebita stima si respect
Gurita Horatiu
25. Numele persoanei fizice sau juridice (câmp obligatoriu) Luni, 08 ian 2018, 20:28
  În vederea corectării legii 574/2004, Consider ca ar trebui luat in calcul la stabilirea vechimii necesare ptr acordarea ordinului meritului militar, atât scoala militara cât cât si stagiul militar obligatoriu.
26. Brânzea Petruș petrusbranzea@gmail.com Marți, 09 ian 2018, 10:17
  La intregirea celor minim 15 ani pentru obtinerea primei medalii sau semn onorific precum si la vechimea de 20 sau 25 ani se vor lua in considerare toti anii petrecuti in orice forma a sistemului de aparare sau ordine publica.
---------------------------------------------------
Motivare
__________
In sistemul penitenciar, de exemplu, au existat angajati contractuali care au desfasurat aceeasi munca precum functionarii publici cu statut special. La un moment dat, in 2005, o parte din acest personal contractual s-au transformat in functionari publici cu statut special, prin Decizie a Directorului General al ANP. In anul 2010, printr-o modificare a Statutului fpss din penitenciare (Legea 293/2004-lege organica) s-a creat posibilitatea ca si ceilalti functionari publici, care efectueaza aceeasi munca si au aceleasi atributii, in urma depunerii unei cereri si a unei evaluari a competentelor, sa treaca in corpul FPSS. Exista persoane care au vechime de 27 de ani in sistemul administratiei penitenciare, dar numai de 7 ani ca functionar public cu statut special, ceea ce face imposibila atingerea vechimii de 15 ani pentru obtinerea Semnului Onorific ori a Pensiei Speciale, In fapt, exista posibilitatea ca acesti angajati (profesori, educatori in cea mai mare parte, sa nu poata obtine, in prezent, niciun fel de pensie) desi in toata cariera lor atributiile au fost identice cu ale unui functionar public cu statut special. Cazuri concrete: sectorul educatie -Centrul de Detentie Craiova, sectorul educativ-Centrul de Detentie Minori si Tineri-Tichilesti-Braila
27. DINU IONEL gicu2108@yahoo.ro Miercuri, 17 ian 2018, 10:15
  0745295391  
  Buna ziua.
Domnilor deputati cred ca ar fi corect sa fie introdusa si perioada de militar in termen.
Ca si argument este faptul ca in prezent stagiul militar obligatoriu este inlocuit cu soldati si gradati profesionisti . Pe vremea de dinainte de revolutie te luau gratuit acum te platesc . Macar acest lucru sa fie in semn de recunostinta pentru militarii in termen de dinainte de revolutie.
Cu speranta ca cele aduse la cunostinta dumneavoastra vor fi luate in seama si introduse in lege va multumim anticipat.
28. Teodorescu Viorel teodorescuviorelbuzau@gmail.com Sâmbătă, 20 ian 2018, 21:58
  0744785803  
  Vă salut,
Tinând cont de experiența minimă pe care o dețin în procesul legislativ, nu înțeleg foarte bine din ;Expunerea de motive; de ce tocmai în anul 2021 își va face aplicare actuala modificare de lege.
Se înțelege că sintagama :ÎN ACTIVITATE; ține seama de cele patru aprecieri de serviciu pe care trebuie să le primească de la intrarea în vigoare a acestei legi? Dacă DA, atunci propun următoarele modificări:
- La Art II, punctul 6 (art6,alin2) sintagma ;AU CALITATE DE să se modifice în ;AU/AU AVUT CALITATE DE.
-La Art IIi, punctul 6 (art6,alin2) sintagma ;AU CALITATE DE să se modifice în ;AU/AU AVUT CALITATE DE.
Argumentez această modificare prin faptul că din sintagma; AU CALITATE DE; ofițerii,maiștrii militari și subofițerii care au deținut calitatea de militar angajat pe bază de contract și care au trecut în rezervă se înțelege că nu mai pot beneficia de acest drept constituțional.
29. Mihai Marți, 23 ian 2018, 13:42
  Buna ziua. Rog a se avea in vedere si situatia absolventilor institutiilor militare de invatamant superior care au fost avansati in grad de ofiter inaintea absolvirii. Exemplu: absolventii Academiei de Politie Al.I. Cuza, promotiile 1994-1997, care in anul IV, erau locotenenti. Acel an de ofiter, care constituie vechime pentru acordarea gradatiei, sau vechime in grad, conform legislatiei in vigoare,ar fi corect sa fie an vechime si pentru calcularea Meritului Militar. Va multumesc.
30. Horatiu Luis darini2206@gmail.com Miercuri, 24 ian 2018, 17:07
  Buna ziua

Va rog respectuos sa se precizeze clar in acesta lege ,cumularea vechimii (avuta ca militar angajat) cu cea care o avem in prezent ca: subofiteri,agenti in diverse ministere.
De exemplu eu am lucrat aproximativ 12 ani in Min.Apararii(ca militar angajat) si in prezent sunt agent in Min.Justitiei de aproximativ 7 ani.
Conform legilor in vigoare de acum ,eu am pierdut acei 12 ani din Min. Apararii desi am fost supus privatiunilor serviciului militar la fel ca ofiterii si subofiterii din Min.Apararii atat in tara cat si in misiunile din strainatate.
In concluzie toata vechimea mea in munca o am numai in sistemul national de aparare dar cand se socoteste vechimea pentru acordarea''Semnului onorific in Serviciul Patriei " nu mai conteaza decat cei 7 ani ca agent de penitenciare.
Avand in vedere numarul foarte mare de persoane care am lucrat mult timp ca militari angajati si apoi am devenit agenti sau subofiteri in sistemul national de aparare consideram ca aceasta legea ne-ar ajuta enorm prin precizarea ca putem cumula toti anii de vechime in sistemul national de aparare.


Cu respect. 24.10.2018
31. Rață Octavian octavianrata1975@gmail.com Joi, 25 ian 2018, 22:21
  0787806304  
  Propunere:
Legea nr.573/2004 privind Semnul onorific În serviciul Patriei pentru ofițeri și funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițeri, ......
Articolul 6 alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
Prin activitate în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale se înțelege perioada cumulată în care persoanele prevăzute la alin. (1) au calitatea de:
a)ofițer, maistru militar, subofițer, funcționar public cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofițeri, maiștri militari și subofițeri în activitate;
b)militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/polițist de frontieră angajat pe bază de contract/soldat și gradat voluntar/soldat și gradat profesionist, în activitate;
c)preot militar aflat în activitate;
d) militar în termen.

Legea nr.573/2004 privind Semnul onorific În serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri.....
6.După alineatul (1) al articolului 6 se introduce un nou alineat, alin.(2), cu următorul cuprins:
,,(2) Prin activitate în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale se înțelege perioada cumulată în care persoanele prevăzute la alin. (1) au calitatea de:
a)maistru militar, subofițer, funcționar public cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, în activitate;
b)militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/polițist de frontieră angajat pe bază de contract/soldat și gradat voluntar/soldat și gradat profesionist, în activitate;
c) militar în termen.

Motivație:
Activitatea desfășurată de o persoană pe timpul cât a deținut calitatea de militar în termen nu a fost sub formă de voluntariat ci sub formă de serviciu militar activ și constituie vechime în serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale, așa cum reiese din art. 3 alin. 3 și 6 din Legea nr.446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.
32. barbu daniel dana_barbu70@yahoo.com Vineri, 26 ian 2018, 11:39
  pitesti,str.Deceneu,bl.C4,sc.H,ap 17  
  Trebuie sa se tina cont ca o parte din personal a lucrat ca personal mabc apoi au trecut in corpul subofiterilor iar aceste doua perioade sa se cumuleze pentru a putea beneficia de insemnul onorific.De asemenea,militarilor care au trecut in rezerva fara a beneficia de acest insemn sa le fie acordat daca indeplinesc conditiile de vechime cumulata ,lucru ce trebuie stipulat clar si fara echivoc,aceasta sarcina sa cada in atributiile serviciilor umane din unitatile militare unde si-au desfasurat activitatea.
33. Buzatu Teodor acidor8@yahoo.com Duminică, 28 ian 2018, 15:13
  0766623277  
  Art.6.lit. b.să fie adăugat și militar în termen cu stegiu întreg sau redus.
34. Dumitru Paul Duminică, 28 ian 2018, 15:22
  076523277  
  Ca militar în termen nu ai fost tot în serviciul patriei ?Să fie adăugat și această sintagmă !!!!!
35. Hritcu Ioan Duminică, 28 ian 2018, 15:41
  Rog a lua in seama inclusiv armata obligatorie.
36. PopesCu Viorel Duminică, 28 ian 2018, 17:21
  0770677213  
  Ținând cont că serviciul militar era obligatoriu ,nu văd de ce stagiul militar să nu fie luat în calcul atâta timp cât ai depus jurământul de credință față de patrie și popor cu acceptul sau fără voința ta !!!
37. Bunciu-Simion Aurel Duminică, 28 ian 2018, 18:00
  Se poate adauga si stagiul militar obligatoriu la anii pentru Semnul onorific in serviciul Patriei?
38. Popa Ioniță Luni, 29 ian 2018, 15:46
  De ce nu se vrea luarea în calcul și a vechimii ca militar în termen ?
39. Numele persoanei fizice sau juridice (câmp obligatoriu) Luni, 29 ian 2018, 15:55
  Unii dintre noi am luptat la revoluție ca militari în termen și nu am fost recunoscuți ca revoluționari dar nu ne gândeam să nu fim recunoscuți acum nici ca militari!Să fie luat în calcul acest aspect.Cu stimă.
40. ALBULESCU ALEXANDRU mh.alexandru@yahoo.com Marți, 30 ian 2018, 09:13
  0729118835  
  Acordarea OMM si M.a.b.c si P.F.A.C SGP sa se acorde si celor iesiti la pensie (rezerva) cu pensie de serviciu.Si ei au dus greul.
41. Pirliteanu Mircea mirceapirliteanu@yahoo.com Joi, 01 feb 2018, 10:31
  0768245349  
  In completarea proiectului propun ca militarii profesionisti sa beneficieze retroactiv de omm. Mentionez ca sunt militari angajati pe baza de contract, angajati din anii 1991 si pana in prezent.
42. Dobre Catalin Vineri, 02 feb 2018, 08:15
  Militar în termen este tot vechime militară !
43. Dorobanțu George Duminică, 04 feb 2018, 19:22
  Când am fost militar în termen, nu am fost tot militar ?
44. Dedu Toma tomi.dedu@gmail.com Luni, 05 feb 2018, 15:35
  Buzau, cart. Dorobanti 2, Bl. K16, Ap. 2, tel. 0766553987  
  Țin să precizez că am deținut funcția de "militar angajat cu contract" în perioada 01.11.1991-31.05.2000. În prezent sunt cadru militar în activitate. În legătură cu modificarea Legii 573/2004, aș dori să vă aduc la cunoștință următoarele aspecte:
- articolul referitor la acordarea Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru militari angajați / jandarmi angajați contract (Art. 6) nu ar trebui să cuprindă sintagma "în activitate" deoarece aceste categorii de militari nu mai sunt în activitate iar denumirea corpului militar respectiv s-a modificat la MAp în Soldați și gradați voluntari (SGV);
- în cadrul aceluiași articol, exprimarea "au calitatea de..." ar putea fi interpretată la timpul prezent. Propun modificarea acesteia cu "au/au avut calitatea de" sau "au îndeplinit / îndeplinesc funcții de...". Vă mulțumesc.
PS: Sper în repararea parțială pe această cale a unor nedreptăți aduse fostului corp al militarilor angajați, corp desființat și transformat în mod abuziv. Menționez aici și degradarea militarilor angajați care au deținut gradul militar "sergent".
45. Dumitrescu Mares ramodumitrescu@yahoo.com Marți, 06 feb 2018, 17:54
  Caracal  
  Luarea în calcul si a stagiului militar.
46. MUNTEAN GHEORGHE DANIEL Joi, 08 feb 2018, 13:20
  Bună ziua, imperios necesar ca acest drept să fie acordat tuturor militarilor, indiferent de categoria din care fac parte. Foarte logic și foarte normal este să fie acordat acest drept și celor care nu mai sunt în activitate, dar au slujit țara tot la fel. Nu înțeleg de ce până acum s-a făcut această diferentiere... Nu au muncit cot la cot? Sper să fie favorabil. Mulțumesc!
47. CUTI MARCEL marcel_cuti@yahoo.com Joi, 08 feb 2018, 21:02
  Având în vedere faptul că în expunerea de motive se menționează că demersul nu implică alocarea de fonduri suplimentare în perioada 2017 - 2020 întrucât beneficiarii Semnului Onorific în Serviciul Patriei prevăzuți de acest proiect de lege vor valorifica acest drept la momentul ieșirii la pensie, care se va produce din anul 2021 când se vor face și primele alocări bugetare, nu reiese răspunsuri la următoarele întrebări:
-Legea se va aplica și pentru cei care s-au pensionat înaintea intrării în vigoare a acestei legi, în funcție de vechimea fiecăruia?
-Legea se va aplica și pentru cei ce se vor pensiona până la data de 31.12.2020, în funcție de vechimea fiecăruia ,după întrarea în vigoare a acestei legi?
48. Jurist Sâmbătă, 10 feb 2018, 18:56
  Dacă vechimea ca militar în termen nu va fi luată în calcul pt.acordarea semnului onorific în Serviciul Patriei se va crea discriminare între cei care au sadisfăcut stagiul militar obligatoriu și cei care după 2006 au executat modulele de pregătire ca sgp.și care le este recunoscută vechimea ca militar.
49. Cojocariu Gheorghe Miercuri, 14 feb 2018, 09:57
  Militarul e militar, de la soldat la general.
Salariile trebuie să fie singurile care fac diferența.
Calitatea de militar și drepturile și obligațiile trebuie să fie egale pentru toți. Jurământul este la fel pentru toți: ''chiar cu prețul vieții,,.
Trebuie sa înceteze toate discriminarile.
Dacă l ai chemat la oaste, plătește, dacă l ai pus șef la fel, daca inlocuieste și face munca unui superior, plătește că raspunderea și eventualele greșeli el le va platii:,, chiar cu prețul vieții,,.
Familiile unui genereal sau soldat, au aceleași griji și sigur că riscul ca cel drag și totodată sprijinul lor să nu mai vină acasă, este mai mare la soldat.
Dacă vorbim de bani,trebuie să gândim că nu se poate merge la nesfârșit cu discriminarea.
Poate se gândește cineva la o proporționalitate mai bună referitor la: ,, câți cu mapa și câți cu sapa,,.
Pentru meditație, poate e bine ca cei care au facut armata să se gândească cum au trecut 1,4 ani și să multiplice cu 10,15 sau 20 ani.
Sustin proiectul cu toata convingerea că este o măsură reparatorie și mai ales motivație pentru eventuali noi soldați.
Succes!
50. Auxente Aurel Miercuri, 14 feb 2018, 18:07
  Turceni  
  Procentele de10. 15.20.se vor adauga la pensia neta stabilita de legea 223/2015 si modificata cuOug 59/2017 pentru a evita confuzia si pentru a face diferenta intre cei care au si cei care nu au Insemnul Onorific
51. DINU IONEL gicu2108@yahoo.ro Marți, 20 feb 2018, 12:33
  0745295391  
  Domnilor deputati va rog sa revizuiti acest proiect si sa scoatetide la art. 6 (2) lit.a , b si c sfarsitul frazelor ,, in activitate'' deoarece ar beneficia de aceasta lege doar cei care sunt in activitate iar cei care am iesit recent la pensie nu beneficiem si ar fi o discriminare.Toti am facut aceiasi munca am suferit la fel in teatrele de operatiuni iar la drepturi doar cei care se afla in activitate nu este corect.
52. TIRCOLEA ION dantircolea@yahoo.com Vineri, 23 feb 2018, 15:54
  0725200631  
  Buna ziua, consider ca ar trebui precizat la Art II, pct 6, referitor la acordarea semnului onorific In Serviciul Patriei, ca perioada cumulata sa faca referire la toti militarii angajati pe baza de contract (m.a.c) incepand cu anul 1990 cand HG1030/18 septembrie 1990 stabilea angajarea acestora. O parte dintre acestia, printre care ma numar si eu, au fost angajati ca militari pe baza de contract (sergent ,1991-1993) continuand ulterior activitatea in domeniul militar, in alte institutii militare, personal ca ofiter. In acest moment, cei doi ani de militar angajat pe baza de contract nu sunt luati in calcul la acordarea semnului onorific In Serviciul Patriei. Legea pensiilor militare 223/2015, art.3, pct.a, include militarul angajat pe baza de contract in definitia militarului, fiind luata in calculul pensiei militare vechimea ca m.a.c, deci recunoscuta activitatea in domeniul militar a acestora. Recunoasterea vechimii ca militar a m.a.c. in acordarea semnului onorific In Serviciul Patriei trebuie extinsa si la cei care pana la data aprobarii acestei propuneri legislative au trecut in rezerva ca pensionari militari, ca o reparatie morala pentru anii petrecuti in slujba patriei! Va multumesc!