Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Proceduri parlamentare > Proces legislativ la Camera Deputatilor > Pl-x 404/2018 > Consultare publică Versiunea pentru printare

Opinii si sugestii depuse pentru Pl-x nr. 404/2018
Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare

1. Sâmbătă, 30 iun 2018, 17:04
  Aceasta propunere este valabila pentru : doctori militari.preoti militari sau pentru cei care nu au participat efectiv la instructie.Firesc ar fi ca cei care au mai mult de 15 ani la intructie sa aiba o varsta de pensionare mai redusa deorce acestora li se subrezeste sanatatea cel mai repede. Puneti va rog in balanta statistica in care pensionarii militari au o speranta de viata mult mai redusa decit celelate categorii de pensionari.Aceasta propunere legislativa trebuie insotita de niste beneficii materiale si banesti .Domnilor pentru a tine un militar in sistem trebuie avut in vedere nu numai sanatatea care este intradevar primordiala
dar acesta sa se bucure citiva ani de acea pensie alaturi de nepoti si de cei dragi.
2. Sâmbătă, 30 iun 2018, 19:03
  Nu este o idee buna! La 65 de ani cu 35 kg echipament plus armament nu cred ca un militar poate avea acelasi performante ca unul de 25 ani. Poate doar daca vrem carne de tun! Ca sa nu mai vorbim de alte domenii ce necesita grad ridicat de risc si periculozitate ( parasutism/ scafandri). Cine o sa isi asume eventualele accidente?
3. Sâmbătă, 30 iun 2018, 22:06
  Propun ca legea sa ramana in forma actuala,deoarece si cadrele tinete sa poata incadra functii de conducere.Prin aceasta modificare a legislatiei, cadrele care au reusit sa incadreze functii mari ,incearca sa ,,tina de scaun ,, .Sa nu uitam un lucru , NIMENI nu este de neanlocuit .
4. Sâmbătă, 30 iun 2018, 22:09
  Propun să stabiliți vĂąrsta de pensionare a militarilor la 55 de ani, indiferent de specialitate. Astfel veți atrage cĂąt mai multi tineri către haina militară.
5. Duminică, 01 iul 2018, 21:26
  1. Este contradictie in termeni:cadre militare care nu indeplinesc conditiile de pensionare la indeplinirea varstei standard de pensionare
2. Si daca la 65 de ani tot nu indeplinesc conditiile de pensionare initiatorii vor propune ca varsta de pensionare sa fie de 70 de ani??
3. Care cadre militare? cele in rezerva, rezervistii voluntari ce se intampla cu ei? vezi legea 270/2015

4. aceste modificari ale Legii 80 sunt o carpeala. Trebuie gandit si modificat intregul pachet de acte normative priivnd sistemul militar.
6. Miercuri, 04 iul 2018, 09:54
  Proiectul legislativ este necesar sa se refere la tot Sistemul de Aparare al Tarii. Asadar, beneficiarii acestei legi ar trebui sa fie si jandarmii, si ofiterii SPP, SIE, SRI, si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, si politistii etc. Pentru ca, in mod sigur, toate aceste sindicate reprezentative (acolo unde legea permite functionarea unor astfel de sindicate ale angajatilor) vor fi de acord si vor sustine, la randul lor, un astfel de proiect legislativ. Personal, am un caz in familie. Sotia mea, in urma reorganizarii, prin decizie a directorului general ANP, in 1995, a Penitenciarului de Minori Braila-Tichilesti, a trecut din functia de profesor civil in cea de ofiter reeducare, dar de abia in anul 2011, cand s-a modificat Statutul fpss din ANP. .Prin decizia discriminatorie a directorului Stanisor, tot personalul cu studii medii a fost trecut pe pozitii de agent in stat, dar cei cu studii superioare au fost omisi. Numai ca Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor prevede trecerea in rezerva, in cazul sotiei mele, la varsta de 57 de ani, conform anexei pentru data nasterii. In acest caz, sotia mea nu va beneficia de "pensie militara", conform legii 223, dar nici de pensie civila, pentru ca nu are varsta. Din cate stiu, astfel de situatii exista in tot sistemul de aparare.
7. Joi, 05 iul 2018, 11:28
  Cu deosebit respect imi permit sa va aduc in atentie urmatoarele aspecte:
- Ordonanța de urgență nr. 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ingheata valoarea pensiei la valoarea salariului net. Militarii (si politistii) stateau pana la limita de varsta pentru a isi suplimenta pensia cu 1% pentru fiecare an lucrat in plus, dobandirea Meritului Militar si aportul adus de pensia suplimentara. Prin prevederile OUG acest lucru nu mai este posibil. Acesta este motivul pentru care au iesit in pensie in acel val de anul trecut. De aceea este de dorit ca cele 3 elemente de mai sus sa fie adaugate DUPA plafonarea pensiei la nivelul mediei salariului net. In felul asta pentru fiecare an lucrat peste varsta de pensionare mai primeste cate un procent.
- Posturile mai bine platite sunt cele operative. In aceste functii nu poti sa ai angajati de peste 55 de ani. Imaginati-va un pompier de 64 de ani urcand pe o autoscara si cobarand cu o victima in spate!! In acest caz cei care ar ramane sa lucreze ar incadra posturile neoperative (cu avantajul deblocarii din acestea a unor militari mai tineri) dar ar fi loviti la calculul pensiei. Propun deci ca pentru cei care sunt in acesta situatie perioada din care isi pot alege cele mai bune 6 luni pentru calculul pensiei sa fie mai mare.
- In sistemele militare acordul liber exprimat este ingradit. Este necesar a introduce atat mecanisme de siguranta ca nu vor exista presiuni cat si ca nu se va propune ramanerea peste 60 a unor persoane ce nu au o contributie valoroasa la sistem. Am mai trecut prin asemenea situatii in trecut si de aceea noul statut este limitativ. Generalii si coloneii cu functii de conducere ramaneau ani si ani de zile peste varsta de pensionare blocand cariera celor mai tineri.Acestia, nemultumiti, paraseau sistemul militar efectul pervers fiind tocmai imbatranirea sistemului militar de comanda!

Va multumesc
8. Marți, 21 aug 2018, 22:46
  E o inițiativa de tot râsul.
De ce nu faceți în așa fel încât vârsta maximă de pensionare sa fie 55 de ani că în armatele NATO (că tot suntem în NATO, nu doar cu numele), 50 de ani anticipat (prin aplicarea condițiilor de muncă speciale și deosebite) și 45 parțial anticipat (apt limitat, cazuri deosebite etc.)? De ce nu faceți propuneri de schimbare a Legii 80/1995 care încalcă dispozițiile art. 1, art. 9, art. 15-16, art. 21, art. 24-25, art. 30-32, art. 34, art. 40-41, art. 47 art. 51-53 și cel mai important art. 118 din Constituția Romaniei? De ce nu faceți o lege decenta pentru cadrele militare?
9. Miercuri, 22 aug 2018, 14:36
  Va salut!
Pentru ca in Aparare si Ordine Publica, varsta medie a cadrelor este scazuta propun urmatoarele amendamente:
-minim 25 ani efectiv lucrati in sistemul de aparare si ordine publica, lundu.se in calcul grupele de munca.
-la 30 de ani lucrati in sistem, se deschide dreptul de pensionare, indiferent de varsta avuta la acel moment, pentru cei care nu au fost in operariv.
-pensia sa fie 80% din brutul realizat la care sa se adauge procentul Meritului Militar. Pensia sa nu depaseasca brutul realizat.

Daca vestita si hulita 223/2016 nu era modificata,in sensul ca pensia sa nu depasesca venitul realizat la data deschiderii dreptului de pensie, art.60/L.223/2016, astazi inca erau in sistemul de aparare si ordine publica, cadre care datorita modificarii acestei legi, au plecat de teama de a nu fi modificata, ceea ce s.a si intamplat.
Poate luati ca model si legea pensionarii magistratilor.
10. Joi, 23 aug 2018, 13:11
  Initiativa este buna ptr. cei care au fost neoperativi, adica cei din birouri.Ptr. cei care au lucrat 15, 20, 25 sau mai multi ani in operativ,care au lucrat noptile, sambetele si duminicile si de sarbatori c departe de familie, ca altii sa doarma linistiti, merita sa iasa la pensie mai repede, ca sa se bucure de familie in anii care iau mai ramas de trait.Oricum sansa de viata a militarilor, politistilor, politistilor de frontiera este mai mica decat la civili si neoperativi din cauza stresului.Totodtaar trebui interzis dreptul de a merge la un alt serviciu la buget dupa ce te-ai pensionat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 5 iunie 2020, 12:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro