Curriculum Vitae
Președintele
Camerei Deputaților
Atribuțiile Președintelui
Comunicate de presă
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Ion-Marcel Ciolacu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Ion-Marcel Ciolacu

Camera Deputaților a adoptat marți, 11 aprilie, cu votul Grupului parlamentar al PSD, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Prin noua lege, copiii din cele 50 de grădinițe și școli prevăzute în Ordonanța de Urgență vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului școlar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Adoptarea acestei legi a fost o prioritate pentru social-democrați, având în vedere creșterea alarmantă a procentului de copii și tineri care abandonează școala în România, procentul fiind de 19,1% conform comunicărilor Eurostat.
Principalele motive ale eșecului școlar și ale abandonului școlar sunt condițile climaterice și de mediu defavorabil, dat fiind numărul mare de preșcolari și elevi care au de străbătut de la domiciliu până la unitățile de învățământ distanțe foarte mari. Acești copii nu pot participa la activitățile școlare întrucât nu au asigurată masa de prânz. Altă cauză directă a abandonului școlar este mediul social defavorizat: populație romă, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, copii supuși unor forme de abuz parental prin muncă, cutume și mentalități cultural restrictive, în defavoarea minorului.
Astfel, legea adoptată astăzi include două categorii de unități de învățământ care participă la acest program-pilot: școli și grădinițe din medii geografice izolate și din comunități sărace, precum și licee și colegii pedagogice care reunesc elevi din toate ciclurile de învățământ, cunoscut fiind faptul că aceste școli au un procent ridicat de elevi proveniți din mediul rural.
Pentru derularea programului, unităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile și grădinițele incluse în proiect le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Totodată, sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale comunelor și municipiilor, dacă se stabilește prin hotărâre de consiliu local creșterea valorii mesei zilnice sau dacă numărul de elevi sau copii crește într-una din școli sau grădinițe în cursul anului școlar. Procedura de atribuire a contractelor pentru furnizarea alimentelor se organizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.
Grupul parlamentar al PSD consideră că este datoria statului român să ofere fiecărui copil din această țară posibilitatea de a primi educație în mod egal și nediscriminatoriu, indiferent de mediul din care provine sau de condițiile economice în care s-a născut.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 9 iulie 2020, 19:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro