Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
Legături:
florica.chereches@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Florica Cherecheș > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Florica Cherecheș (Grup PNL)
Ministerul Mediului refuză să rezolve o gravă problemă de mediu pentru orădeni

În calitate de deputat de Bihor, am adresat doamnei Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, o întrebare parlamentară în legătură cu un subiect de maxim interes pentru orădeni. Astfel, i-am solicitat doamnei Gavrilescu să dispună o verificare la nivelul ministerului în legătură cu condițiile în care doamna Olimpia Mintaș s-ar fi aflat în conflict de interese în momentul în care a trebuit să semneze autorizația de mediu, în calitate de director executiv al APM Bihor, dar și de reprezentant al firmei proprii Acormed, firmă care a realizat Raportul de amplasament, esențial în obținerea unei noi autorizații de mediu de către firma Nutripork.

Această fermă se află în procedură de reautorizare pentru că autorizația eliberată în 2007 expiră la 29 octombrie. Potrivit respectivului raport, „fluxul tehnologic realizat pe amplasament de către SC Nutripork SRL, a condus la concluzia că unitatea îndeplininește și respectă condițiile pentru prevenirea și controlul integrat al poluării datorate activității desfășurate, recomandăm emiterea Autorizației integrate de mediu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale”.
Având în vedere memoriile adresate în ultimul an Ministerului Mediului, sunt convinsă că la nivelul instituției există deja informații că în municipiul Oradea, de 10 ani, își desfășoară activitatea o fermă de porci aparținând firmei Nutripork, fermă care produce mirosuri insuportabile pentru zeci de mii de orădeni.
Responsabilă de emiterea noii autorizații este APM Bihor, care de un an de zile a fost condusă de un director executiv interimar, doamna Adriana Calapod, și care este înlocuită, începând cu data de 25 octombrie, de doamna Olimpia Mintaș. Data de 25 octombrie este chiar ziua în care ar trebui să se întrunească Comitetul de Analiză Tehnică pentru a discuta dosarul de reautorizare.
Din informațiile mele, această doamnă a participat la un concurs la minister în 5 octombrie și a obținut un post de consilier superior la Agenția națională de mediu. Săptămâna asta, lucrurile s-au precipitat, doamna Calapod fiind repusă pe fosta poziție, pe 24 octombrie, postul de director executiv a fost vacantat, și apoi a fost detașată în interesul serviciului, la APM Bihor, doamna Mintaș, cu un salariu mult peste nivelul agenției județene, sau al fostului director.
Se ignoră astfel, cu bună știință, toate reclamațiile cetățenilor din ultimii 10 ani, petițiile online semnate de zeci de mii de orădeni, scăderea prețurilor locuințelor din cele două cartiere puternic afectate, impactul negativ asupra activităților recreative și comerciale din zonă. Se confirmă astfel, zvonurile că proprietarul firmei Nutripork își poate rezolva autorizația, în condițiile în care le dorește. Sunt prea multe coincidențe în tot acest parcurs, care distrug și ultimele rămășițe din imaginea acestei instituții care nu își îndeplinește menirea în acest caz, și anume să se asigure de calitatea aerului respirat de orădeni.
Există suspiciuni că tot ce s-a întâmplat cu numirea unui nou director, exact în acest interval, a fost bine regizat și reprezintă interesele unui grup restrâns de oameni. Tocmai de aceea am transmis această întrebare, pentru a dispune o verificare în acest sens, dar și pentru a afla dacă vor fi continuate investigațiile asupra poluării olfactive generate de firma Nutripork la care sunt supuși zeci de mii de cetățeni din Oradea.
Pe această cale, îmi exprim speranța ca la nivelulul Ministerului Mediului să fie identificată o rezolvare urgentă pentru o problemă de mediu care afectează comunitatea orădeană.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 3 iunie 2020, 16:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro