Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grupul parlamentar al PNL)
Combaterea poluării cu plastic abia se urnește în România

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an la data de 5 iunie, are ca obiectiv în 2018 combaterea poluării cu plastic. Datele statistice la nivel mondial sunt extrem de îngrijorătoare – 50% din plasticul folosit este de unică folosință și la fiecare minut sunt cumpărate 1 milion de sticle de plastic. „Contaminarea aproape permanentă a mediului”, generată de poluarea cu plastic, a determinat Comisia Europeană să lanseze Strategia pentru combaterea poluării cu material plastic și să propună norme mai eficiente pentru reducerea deșeurilor marine.

În România, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.87/2018, va fi interzisă introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, începând cu 1 iulie 2018, în timp ce comercializarea acestora va fi interzisă de la 1 ianuarie 2019. O măsură întârziată, care transpune o directivă din 2015.
Astfel, „mai bine mai târziu decât niciodată” ne ferește de încă un caz de infringement pentru netranspunerea legislației europene, dar nu rezolvă problema deșeurilor din plastic. Interdicția pungilor de plastic subțiri, izolată de contextul general al măsurilor necesare – sprijinirea soluțiilor biodegradabile, demararea unei campanii de sensibilizare a populației, facilitarea proceselor de reciclare, va avea un efect infim asupra diminuării poluării cu plastic.
La întâlnirea Consiliului pentru Mediu din martie 2018, miniștrii mediului din statele membre, inclusiv ministrul Mediului din România, Grațiela Gavrilescu, au convenit că este necesară implementarea de urgență a măsurilor concrete de sporire a reciclării materialelor plastice și au menționat acțiunile posibile la nivel național: campanii de conștientizare a consumatorilor, creșterea calității produselor reciclate, achiziții verzi, aplicarea responsabilității extinse a producătorilor, subvenții financiare și angajamente voluntare din partea industriei specifice.
Dar, ca și în alte cazuri, concluziile întâlnirilor la nivel înalt rămân doar pe hârtie pentru România, prinse în palmaresul scriptic al ministrului Mediului, în timp ce, până în 2020, România trebuie să recicleze 50% din ceea ce produce.
Incapacitatea guvernanților PSD-ALDE de a pune în practică obligațiile privind protecția mediului va aduce României noi penalități de infringement și amplificarea efectelor negative asupra stării solului și apelor, sufocate de deșeurile de plastic.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 14 aprilie 2021, 14:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro