Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
„PSD vrea să (răs)plătească restanțele din 2007, permițând mineritul în arii naturale protejate”

După ce a fost adoptat în Senat, prin votul majorității PSD-ALDE, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr.57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice s-a discutat marți, 5 decembrie, în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților.

Propunerea legislativă a coaliției de la guvernare prevede posibilitatea de a modifica limitele ariilor naturale protejate prin scoaterea din interiorul acestora a acelor suprafețe care, în iunie 2007, aveau licențe de concesiune a activității miniere. Astfel, modificările naturale survenite în cei zece ani care au trecut de la acel moment, precum și recomandările și legislația europeană privind protejarea ariilor naturale sunt ignorate în favoarea unor interese de partid.
Lista ariilor naturale afectate include zonele Apuseni, Bucegi, Buila-Vânturărița, Defileul Jiului, Grădiștea Muncelului Ciclovina, Munții Maramureșului, Munții Rodnei și Porțile de Fier, adică un sfert din parcurile naționale și naturale de pe teritoriul țării. Fără surprindere, constat și că instituția creată special pentru protejarea și gestionarea ariilor naturale protejate, respectiv Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, nu are nimic de spus referitor la această situație.
Reamintesc parlamentarilor PSD-ALDE că statul este „garantul conservării și utilizării durabile a patrimoniului natural, obiectiv de interes public major și componentă fundamentală a strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă”. În calitate de membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, voi vota pentru adoptarea unui raport de respingere a acestui proiect legislativ, care poate netezi calea și către alte măsuri de declasificare a siturilor protejate.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 16:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro