Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
Mediul, apele și pădurile - inexistente în bilanțul celor 100 de zile ale guvernării Tudose

Parcurgând bilanțul schematic al primelor 100 de zile ale Guvernului Tudose, mi-a rămas în minte că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2017 și că s-a înregistrat o “recoltă record” la grâu, secară, rapiță și mazăre. Bucuros de asemenea vești minunate, m-am oprit apoi asupra unor domenii care mă preocupă în mod deosebit.

Astfel, capitolul referitor la mediu este inexistent în acest raport, deși cunoa;tem cu toții problemele grave cu care se confruntă țara noastră, în ceea ce privește deșeurile și poluarea atmosferică.
Capitolul “Ape și păduri” debutează cu aprobarea schemei de ajutor pentru acordarea de compensații financiare pentru proprietarii de păduri din zonele protejate. Însă respectarea dreptului la proprietate este garantat de Constituție, deci aceste compensații aparțin de drept proprietarilor, reprezentând contravaloarea produselor, care nu pot fi recoltate din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice ce determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă. Ele trebuiau acordate încă din 2009, procesul fiind tărăgănat de guvernele perindate în acest timp.
În continuare, în baza aceluiași bilanț, adoptarea Regulamentului privind valorificarea masei lemnoase din pădurile proprietate publică “asigură cu prioritate lemnul de foc pentru populație” și, ceva mai jos în text, se precizează că “s-au simplificat procedurile care facilitează accesul cetățenilor la lemnul din propriile păduri și din vegetația din afara fondului forestier”. Noroc cu această toamnă târzie, pentru că, la episodul de vreme urâtă de la începutul lunii octombrie, cazurile prezentate de presă au arătat că populația se confruntă cu lipsa lemnelor de foc, la fel ca și în anii trecuți. Una dintre cauze este chiar suprareglementarea administrației silvice, care a dus la blocaje ale valorificării masei lemnoase.
Dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL nu poate fi clasificată ca “realizare”, din moment ce abia “a fost demarată”.
Da, este necesară, având în vedere că acest sistem este disfuncțional, se blochează frecvent și duce la stoparea activității administrației silvice.
Este adevărat că a început a doua etapă a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (INPCP), dar România a primit în anul 2016 finanțarea adițională (AF), în valoare de 48 milioane de euro pentru a pune în aplicare INPCP – AF. Acum doar s-au finalizat procedurile și a început concret proiectul, deci realizarea aparține altora.
Mai aflăm că a început a doua etapă a proiectului de reconstrucție a plajelor.
Țin să reamintesc că plajele reabilitate în prima etapă la Mamaia și Eforie Nord s-au surpat la sfârșitul lunii februarie 2017, deoarece firmele câștigătoare nu au respectat prevederile din caietul de sarcini. Investiția a costat aproximativ 170,5 milioane euro, incluzând și sume suplimentare stabilite prin acte adiționale, pe care firma românească (abonată la contractele cu statul) le-a aprobat. Consolidarea trebuia să dureze 50 ani.
Surpriză (sau nu), studiul de fezabilitate pentru a doua etapă, de peste 770 milioane euro, este realizat de aceeași firmă românească împreună cu o companie olandeză. Considerând “rezultatele” din prima etapă și faptul că aceeași firmă este implicată în cea de a doua, dați-mi voie să mă indoiesc că nu se vor scimba costurile estimate sau că lucrările vor fi conforme cu prevederile caietelor de sarcini.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 aprilie 2021, 11:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro