Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
Glad Varga (PNL): Abandonarea deșeurilor din construcții trebuie să fie sancționată!

„Preluarea deșeurilor abandonate și recuperarea, din punct de vedere al protecției mediului, a terenului pe care sunt abandonate sunt extrem de costisitoare, în comparație cu sumele care se colectează din amenzile actuale.

Unii dintre operatori recurg voluntar la această practică, pentru că „ies mai ieftin”. De aceea este necesară înăsprirea legislației, chiar până la confiscarea mijlocului de transport, pentru a descuraja astfel de acțiuni. Cred că principiul „poluatorul plătește” trebuie aplicat și în acest caz, iar rezultatul final va fi eliminarea acestor depozite necontrolate de deșeuri, ce generează efecte negative asupra zonei în care se formează, atât din punct de vedere estetic, dar și al impactului asupra factorilor de mediu și asupra sănătății populației”, a declarat Glad Varga, deputat PNL.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, aflată în prezent în dezbatere la Senat.
Proiectul de lege include prevederi de majorare a cuantumului amenzilor și de introducere a unor sancțiuni complementare pentru nerespectarea interdicției de abandonare a deșeurilor.
Astfel, se interzice colectarea și transportul, în vederea eliminării, a deșeurilor de orice tip de către operatori economici nelicențiați și neautorizați pentru operațiunile respective, conform reglementărilor în vigoare, sau de către alte persoane neautorizate. Nivelul amenzilor se dublează de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoane juridice și se introduce obligația de ridicare a deșeurilor abandonate și de curățare a terenului respectiv. Ca sancțiune complementară este prevăzută confiscarea mijlocului de transport cu o masă mai mare de 3,5 t, utilizat pentru realizarea de activități ce duc la abandonarea deșeurilor în locuri nepermise.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 18 aprilie 2021, 12:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro