 |
|
primită de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
Ariile protejate sunt simple depozite de materie primă pentru Coaliția PSD-ALDE
În timp ce în alte țări europene, protejarea parcurilor naționale este susținută și promovată la scară largă datorită potențialului de dezvoltare a comunităților locale și nu numai, în România, din păcate, parcurile naturale sunt văzute ca niște simple depozite de materie primă. O dovedește din plin proiectul legislativ care se află zilele acestea în dezbatere, la comisiile de specialitate din Senat.
|
Astfel, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice (L173/2017), înaintată de un grup de parlamentari ai Coaliției de guvernare PSD-ALDE, prevede modificarea limitelor ariilor naturale protejate, prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor protejate, în baza unor licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, aprobate în 2007, la cererea titularului de licență.
.Terenurile acordate drept compensație pentru zonele scoase din aria naturală protejată, conform acestui proiect de lege, nu constituie decât o încercare jalnică de a masca un dezastru ecologic – un perimetru din interiorul unei arii protejate nu poate fi înlocuit de un teren disponibil, ca la piață.
Condamn acest demers al parlamentarilor PSD-ALDE care servește, fără îndoială, unui grup de interese economice, apropiat de cele două partide. Sunt uimit și de avizul favorabil dat de Comisia pentru mediu a Senatului, care a amendat proiectul legislativ, cu o simplă modificare a lățimii zonei tampon a exploatării miniere de la 50 m la 100 m, de parcă în cei 50 de metri lipsă se concentrau toate problemele ce vor fi aduse ecosistemelor scoase din aria naturală protejată.
Voi vota împotriva acestui proiect legislativ și îi îndemn și pe colegii mei să facă același lucru. În cazul aprobării sale, această lege va amplifica efectele catastrofale generate de tăierile ilegale și de lipsa de măsuri pe termen lung în gestionarea ariilor naturale protejate. |
|  |