Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
„Propun înăsprirea pedepselor pentru cei care depozitează ilegal deșeurile”

Deputatul arădean Glad Varga are o nouă propunere legislativă care vizează protejarea mediului: modificarea Legii 211/2011 privind Regimul deșeurilor.

„Mediul reprezintă o resursă importantă a României și trebuie să îl protejăm, atât fiecare, ca român, dar și prin legi. O astfel de lege este cea privind regimul deșeurilor. În actuala sa formă, legea parcă îi protejează pe cei care depozitează ilegal și haotic deșeuri, în special cele rezultate în urma demolărilor. Consecințele le vedem la intrările și ieșirile din majoritatea localităților. Prin proiectul pe care l-am inițiat se dorește înăsprirea sancțiunilor pentru abandonarea deșeurilor, dar și introducerea unor sancțiuni complementare”, a afirmat Glad Varga.
„Acum avem paradoxul ca tarifele de depozitare să fi crescut foarte mult, iar sancțiunile să fie derizorii, astfel încât pentru mulți e mai «rentabil» să arunce deșeurile și să plătească amendă, decât să urmeze calea legală și să le depoziteze în condiții normale”, a mai precizat deputatul arădean.
În prezent, sancțiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 1000 și 3000 lei, și pot fi înjumătățite dacă sunt achitate în 48 de ore. Din cauza faptului că, până în anul 2017, taxele de depozitare au crescut substanțial, deputatul Glad Varga propune o creștere a cuantumului amenzilor, de la 3000 la 6000 lei.
De asemenea, prin inițiativa de modificare legislativă se dorește introducerea a două sancțiuni complementare:
(1) sancțiune complementară de ridicare a deșeurilor abandonate și curățare a terenului pentru faptele prevăzute în Legea nr.211/2011 privind regimul deșeurilor la art. 19, alin 3, precum și eliminarea acestora.
(2) sancțiune complementară de confiscare a mijlocului de transport, cu o masă mai mare de 3,5 tone, pentru deșeurile abandonate de către persoanele fizice și juridice care încalcă prevederile art. 19., alin 3.
„Deși par măsuri aspre, acestea sunt necesare pentru a avea o țară curată, pentru a respecta mediul și, în definitiv, a ne respecta pe noi”, a completat deputatul liberal Glad Varga.
Deputatul arădean își dorește o lege cât mai echilibrată, iar pentru aceasta așteaptă sugestii și observații la adresele de mail: cabinet@gladvarga.ro.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 15 aprilie 2021, 15:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro