Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la deputații PNL Costel Alexe, Glad Varga, Tudorița Lungu și Claudiu Răcuci, membri ai Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic
5 iunie 2017, Ziua Mondială a Mediului - România la limită în sectorul protecției mediului
„Conectarea oamenilor la natură”, tematica aleasă anul acesta pentru Ziua Mondială a Mediului, ne îndeamnă să conștientizăm că natura înseamnă și spațiile verzi din marile orașe, dar și ariile naturale protejate, că umanitatea este dependentă de resursele naturale, iar acestea sunt limitate și amenințate de poluare, schimbări climatice și exploatare peste măsură.


Deputatii PNL din Comisia de Mediu doresc să atragă atenția asupra sectorului de mediu din România, care, din păcate, se confruntă cu o serie de probleme, în mare parte sistemice. Nu există un interes real pentru corelarea politicilor interdisciplinare, care să contribuie la soluționarea concretă a problemelor de mediu din țara noastră. Cu toții, guvernanți, parlamentari, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, trebuie să înțelegem că strategiile și planurile așternute pe hârtie sunt inutile, atâta vreme cât voința politică în această direcție este fie inexistentă, fie dominată de interese de grup.

Referitor la păduri și arii naturale protejate, Strategia Națională Forestieră, care se presupune că va aduce soluții pe termen mediu și lung, atât pentru tăierile ilegale, cât și pentru exploatarea durabilă a pădurilor, va intra în vigoare prin hotărâre de guvern abia la 1 august 2018. Aprobarea, prin votul majorității PSD-ALDE, a legii de modificare a Legii nr.171/2010 pentru sancționarea contravențiilor silvice a dus la eliminarea a peste 100 de contravenții silvice, determinând condiții propice exploatării ilegale. De la 16 august 2017, prețul mediu pentru metrul cub de masă lemnoasă pe picior va fi 164 lei, în nota de fundamentare menționându-se că, în baza acestuia, valoarea compensațiilor pentru produsele pe care proprietarii de păduri nu le recoltează datorită funcțiilor lor de protecție se majorează cu 42,6 %. Pe hârtie desigur, pentru că în realitate proprietarii de păduri din arii naturale protejate nu au primit nicio compensație.
Reamintim că aceste compensații pot încuraja și stimula proprietarii în cauză să implementeze măsuri de gestionare coerente și specifice siturilor Natura 2000. Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate nu este încă funcțională, deși pentru siturile de importanță comunitară s-a depășit termenul de desemnare a lor ca arii speciale de conservare, iar România riscă penalități de până la 134.000 euro/zi de întârziere pentru conformarea cu prevederile Directivei Păsări.
Legat de asigurarea dreptului la apă și sanitație, pentru 25% din costurile necesare realizării măsurilor pentru alimentare cu apă, colectare și epurarea apelor uzate între 2016 – 2021 nu s-au identificat surse de finanțare, deși România, conform angajamentelor asumate, trebuie să asigure, până în 2018, conformarea cu Directiva privind calitatea apei destinată consumului uman și Directivei privind epurarea apelor uzate urbane pentru toate localitățile cu peste 2000 de locuitori echivalenți.
În ceea ce privește deșeurile, știm cu toții că România are de soluționat proceduri de infringement. De la aprobarea Strategiei Naționale pentru Gestionarea Deșeurilor, care a fost condiționalitate ex-ante, nu s-a întreprins nimic pentru revizuirea planurilor subsecvente, deși au existat atenționări din partea Comisiei Europene.
Închiderea tuturor depozitelor neconforme până în 2019 și reciclarea a 50% din deșeurile municipale până în 2020 reprezintă două dintre obiectivele pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească.
România riscă sancțiuni de la Bruxelles și din cauza calității aerului în marile orașe. Noțiuni ca transport alternativ, smart cities, green cities, infrastructură pentru piste de biciclete par a fi străine de administrarea capitalei noastre. De exemplu, pe website-ul primăriei București, hărțile de calitate a aerului sunt o pagină veșnic „în lucru”, iar datele de calitate a aerului nu au mai fost publicate din septembrie 2016, deși numărul persoanelor cu boli ale aparatului respirator este în creștere.
Măsurile pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, prevăzute de Strategia națională privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii reduse de carbon sunt la momentul actual doar „pe hârtie”, la fel cum și ratificarea Acordului de la Paris de către România este doar o lege printre multe altele.
Pentru toate aspectele enumerate, deputații PNL au adresat întrebări și interpelări, la care miniștrii Guvernului Grindeanu au transmis, cu mici excepții, răspunsuri evazive, teoretice, lipsite de fond sau, și mai rău, nu au comunicat niciun răspuns, deși termenul legal de primire a răspunsurilor a fost depășit. Lipsa de preocupare pentru mediu a guvernului PSD-ALDE și absența prioritizării problemelor ce necesită rezolvare urgentă în acest domeniu aduc România la limita dezastrului, atât în ceea ce privește integritatea patrimoniului natural, cât și sănătatea și bunăstarea populației.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 19 aprilie 2021, 15:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro