Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad - Aurel Varga (Grup PNL)
Majorările salariale vor fi nesemnificative dacă din ianuarie 2018 angajatul va plăti și contribuțiile angajatorului! ^Deputatul liberal Glad Varga, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială, trage un semnal de alarmă pe tema Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În acest sens, deputatul solicită public Guvernului și majorității PSD-ALDE să explice dacă susțin sau vor susține pe viitor o prevedere de modificare a Codului Fiscal:

"În punctul de vedere al Guvernului la Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice la capitolul II punctul A, se specifică faptul că la estimarea impactului bugetar s-a luat în vedere o modificare a prevederilor din Codul Fiscal, în sensul preluării de către salariat în TOTALITATE a sarcinii de plată a contribuțiilor de asigurări începând cu 1 Ianuarie 2018.
În cazul în care coaliția PSD-ALDE păstrează această prevedere, Legea salarizării se va dovedi doar o mare păcăleală pentru angajați, deoarece majoritatea salariaților vor câștiga în realitate mai puțini bani.
Adică, pe fluturaș vor apărea salarii brute mai mari, însă salariile nete vor rămâne la fel, urmare a faptului că respectivele majorari abia dacă acoperă majorările contribuțiilor de asigurari ce urmează a fi suportate în totalitate de către angajați.
În prezent, angajatul plătește contribuția la pensii CAS: 10.5%; contribuția la sănătate CASS: 5.5% și contribuția la șomaj: 0.5%.
Angajatorul are obligația să plătească pentru același angajat contribuția la pensii CAS: 15.8%; contribuția la sănătate CASS: 5.2%; contribuția la șomaj: 0.5%; contribuția pentru concedii și îndemnizații de asigurări sociale de sănătate FNUASS: 0.85%; contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale: 0,15% - 0,85%; contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale: 0.25%.
În cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială s-a solicitat atât reprezentanților Guvernului cât și membrilor PSD să clarifice această problemă, să explice clar, fără echivoc, dacă susțin această prevedere, însă au evitat să afirme sau să infirme dacă sunt de acord cu ea", a declarat Glad Varga, deputat PNL.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 14 aprilie 2021, 14:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro