Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
Glad Varga (PNL): “PSD sfidează eforturile societății civile de a proteja pădurile!”

“După cum am precizat, zilele trecute, prin votul majorității PSD-ALDE, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.171/2010 privind sancționarea contravențiilor silvice (PLx 162/2014) a fost adoptată de către Camera Deputaților. Ieri, în schimb, au existat declarații în spatiull public ale reprezentanților PSD, care salută adoptarea acestei legi, ca pe “o mare victorie, un nou dar pentru pădure”.

Consider că trebuie să atrag atenția asupra faptului că prin adoptarea acestui act normativ se omit sancțiuni pentru fapte incriminate chiar și de legislația europeană și se creează fisuri în cadrul legal, care permit degradarea pădurilor României” a declarat parlamentarul PNL, Glad Varga.
Deputatul liberal este de părere că față de OUG 51/2016, care era în vigoare până acum, legea propusă de PSD îi dezavantajează pe cei care exploatează corect, prin sancțiunile mult mai mici, și încurajează exploatarea ilegală.
“Totodată, personalului silvic care săvârșește fapte ce constituie contravenții, i se suspendă autorizația de practică pe o perioadă limitată de timp și nu i se mai aplică amenzi. Aprobările sau autorizările de către șeful ocolului silvic a actelor de punere în valoare de produse accidentale, în care arborii nu îndeplinesc condiția de a fi încadrați în această categorie sau de punere în valoare de produse accidentale, altele decât cele rezultate din defrișările legal aprobate sau a arborilor care nu sunt afectați de factori abiotici sau biotici, nu mai sunt incriminate, prin omiterea unui întreg articol completat de OUG 51/2016” a afirmat deputatul Varga.
Glad Varga reamintește că prin controalele efectuate de Gărzile Forestiere s-a constatat că administratorii de pădure exploatau cantități mari de lemn (5 milioane mc anual), cu justificarea falsă că arborii sunt afectați de factori biotici sau abiotici, iar această faptă ilegală sancționată prin OUG 51/2016, nu mai este prevăzută în legea adoptată.
Depășirea posibilității de produse principale, inclusiv ca urmare a recoltării produselor accidentale sau depășirea volumului decenal din lucrări de conservare, stabilit de amenajamentul silvic, care era sancționată gradual prin OUG 51/2016 în funcție de procentul de depășire, cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 30.000 lei (peste 25% din posibilitatea legală) a fost eliminată din noua lege adoptată, care prevede amenzi cuprinse între 1.000 lei și 5.000 lei, indiferent de gradul de depășire.
“Aveți mai sus o scurtă comparație a primelor 5 articole din OUG 51/2016 și din noua lege aprobată, cu care PSD a ieșit public, ca un proiect de succes pentru protejarea fondului forestier. Nu, legea aprobată săptămâna aceasta trece cu vederea fapte importante de încălcare a regimului silvic, care vor avea ca rezultat creșterea tăierilor ilegale. În calitate de deputat și membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, voi susține și reveni cu un proiect legislativ de modificare și completare a Legii privind contravențiile silvice. Consider că prin legea aprobată ieri, PSD sfidează eforturile societății civile de a proteja pădurile, 100 de noi contravenții silvice, în vigoare de peste jumătate de an, pierzându-se prin votul PSD-ALDE „a concluzionat deputatul PNL, Glad Varga.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 15 aprilie 2021, 13:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro