Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
“Guvernul PSD trebuie să își asume o decizie clară privind proiectul minier Roșia Montană!”

Pentru Roșia Montană, parcursul de dezvoltare este încă incert, iar o decizie fermă este departe de a fi asumată. Pe de o parte, în prezent, proiectul minier se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea obținerii acordului de mediu. Mai precis, se derulează de cel puțin doi ani etapa de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului.

În august 2015, Guvernul României a desemnat Ministerul Finanțelor Publice ca autoritate competentă pentru soluționarea cererii de arbitrare transmisă României de către Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor referitoare la Investiții la solicitarea companiei canadiene Gabriel Resources.
Pe de altă parte, Ministerul Culturii a trimis, în ianuarie 2017, la UNESCO, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, ca acțiune de administrare în scopul conservării patrimoniului natural. Pe parcursul anului 2017 va avea loc evaluarea tehnică a dosarului, urmată de o vizită de evaluare în teren, iar decizia de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se va lua în 2018.
Ambele proceduri sunt în derulare, cu termene clare însă pentru cea desfășurată de UNESCO, față de analiza raportului privind impactul proiectului minier Roșia Montană asupra mediului, care este tărăgănată și pasată de la o guvernare la alta. În cazul acesteia, decizia finală privind proiectul, care poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu, se va lua de către Comisia de Analiză Tehnică ce include reprezentanți ai autorităților publice (majoritatea ministerelor și instituțiile din coordonarea/subordonarea Ministerului Mediului și Ministerului Apelor și Pădurilor).
Se poate considera că este necesară o decizie politică asumată pentru acest obiectiv de interes național. Mă îndoiesc că actuala guvernare va lua o hotărâre în acest sens și atunci nu ne rămâne decât să sperăm că demersul la UNESCO va fi o reușită și valoarea universală a patrimoniului național de la Roșia Montană va fi recunoscută la nivel mondial, astfel încât orice intervenție în zonă să fie interzisă.
Aici pot fi consultate întrebările pe care le-am formulat și răspunsurile ministerului privind folosirea cianurilor:
http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=47321&idl=1
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 15 aprilie 2021, 13:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro