 |
|
primită de la domnul deputat Glad - Aurel Varga (Grup PNL)
Este necesară reglementarea situației microcentralelor deja existente!
Nerespectarea reglementărilor europene în cazul construirii microhidrocentralelor în România a compromis caracterul de sustenabilitate a energiei hidro. S-au aplicat incorect prevederi din Directiva Cadru a Apei, din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și din Directiva privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, astfel încât România a ajuns înaintea Curții de Justiție a UE.
|
Solicitând informații despre măsurile luate pentru clasarea acestei cauze, am aflat prin răspunsul la interpelarea către Ministerul Pădurilor și Apelor că s-au efectuat 79 de acțiuni de verificare și control la microhidrocentralele în cauză și în urma acestora, s-au stabilit măsuri de conformare (nu se precizează termenul), s-au aplicat patru sancțiuni convenționale (155.000 lei) și două avertismente. De asemenea, mi s-a comunicat prin același răspuns că există în curs de elaborare o serie de acte legislative care vor reglementa procedura de emitere a avizului de gospodărire a apelor, ce va include și procedura de evaluare a impactului asupra apelor subterane și de suprafață, dar și definirea debitului ecologic (debitul necesar supraviețuirii peștilor pe firul de apă unde s-a construit microhidrocentrala) și metodologia de stabilire a sa.
Am aflat totodată că se pregătește și o listă a zonelor de excludere a proiectelor de microhidrocentrale - sectoare ale cursurilor de apă unde se vor interzice lucrări de acest gen, dar și că s-au stabilit programe specifice de monitorizare pentru microhidrocentralele în funcțiune în perioada 2017 – 2019 (perioada de valabilitate a autorizației de gospodărire a apelor).
Sper ca măsurile enumerate de ministrul apelor și pădurilor să conducă nu numai la clasarea cauzei, dar și la remedierea situației actuale a microhidrocentralelor existente, care au omis respectarea prevederilor legale privind debitele, conservarea biodiversității, impactul asupra asupra mediului, impactul economic și social.
Răspunsul integral poate fi accesat la:
http://www.cdep.ro/interpel/2017/r307A.pdf |
|  |