Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
Glad Varga (PNL): "Ministerul Mediului dorește o Ordonanță care practic ascunde «gunoiul sub preș»”

Deputatul Glad Varga consideră că Ordonanța de urgență privind taxa Fondului de mediu este promovată într-un mod pripit, pompieristic, fără a rezolva de fapt problemele pe care România le are în acest domeniu extrem de sensibil.

Scopul direct al OUG nr. 196/2005 este clar: îndeplinirea de către România a obiectivelor UE în materie de deșeuri și politici de mediu, iar ca pas următor, evitarea penalizării României („infringement”) ca urmare a nerealizării obligațiilor asumate ca stat membru prin Tratatul de Aderare.
„Scopul este lăudabil, dar modalitatea de a atinge acest scop este discutabilă. Practic, prin această ordonanță, respectiv prin modificările aduse ordonanței vechi, se mută responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă, de la «proprietari», adică administratorii deșeurilor, ai gropilor de gunoi, înspre «colectori», adică operatorii economici care asigură serviciul de salubrizare al localităților. Aceștia din urmă vor trebui să acopere aceste costuri, pentru că, la rândul lor, nu pot să transfere costurile către contribuabil, deoarece există contracte ferme între firmele colectoare și persoanele fizice. Dar, în timp, așa cum suntem obișnuiți, vor plăti tot populația și administrațiile locale, adică tot românul obișnuit. Practic, acum ascundem «gunoiul sub preș», ceea ce ne va costa, la propriu, pe termen mediu și lung”, a afirmat Glad Varga.
Deputatul arădean, membru al Comisiei de mediu si echilibru ecologic, a mai identificat și alte nereguli ale Ordonanței: „Este greșită presupunerea că în deșeurile municipale, menajere și asimilate, colectate de la populație există un procent de 20-50% deșeuri ce pot fi colectate selectiv. Deșeurile colectate direct de la populație nu au un conținut mare de carton, hârtie sau plastic. Ordonanța pornește greșit de la premiza că toate deșeurile produse de populație sunt fie reciclabile, fie reutilizabile. Aceste deșeuri sunt în mare parte biodegradabile, provenite din alimentația zilnică. Cei care au deșeuri reciclabile în cantități mari le valorifică prin firmele de colectare specializate, nu prin fluxul gunoiului menajer. O estimare realistă a gradului de reciclare a gunoiului menajer se poate face doar după ce aceste firme, specializate în colectarea de metale, sticlă, plastic sau hârtie, comunică autorităților publice locale cantitățile colectate separate.
Trebuie adoptate soluții care rezolvă problema și pe termen mediu și lung, pornind de la programe de informare și crearea infrastructurii necesare colectării, depozitării și procesării deșeurilor. Actualul proiect de lege dezvăluie lipsa de soluții lipsa de interes pentru rezolvarea concretă a problemelor. Propun o dezbatere pe aceasta temă în comisiile de mediu ale Parlamentului”, a completat deputatul Glad Varga.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 14 aprilie 2021, 14:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro