Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Theodora Șotcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Theodora Șotcan (Grupul parlamentar al PSD)
PSD este și va rămâne partidul dumneavoastră!

Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care vom împlini doi ani de guvernare a Partidului Social Democrat. Doi ani de la alegerile din toamna lui 2016, când PSD a fost singurul partid capabil să vă prezinte dumneavoastră, cetățenilor acestei țări, un program de guvernare serios, credibil, argumentat și bine ancorat în realitate.

Un program care ar fi fost cel mai bun din acea campanie chiar și în cazul în care celelalte partide ar fi avut, la rândul lor, așa ceva. Din păcate pentru dumnealor, nu a fost cazul, iar dumneavoastră i-ați sancționat în consecință.
De atunci, însă, partidul nostru este ținta eforturilor adversarilor politici de a-l decredibiliza și de a vă induce dumneavastră, alegătorilor, ideea că în această perioadă nu s-a realizat suficient din ceea ce am promis, sau că ceea ce s-a realizat nu este necesar sau oportun. De asemenea, aceleași trompete, de cele mai multe ori ascunse în spatele unor false identități (de ce și-ar ascunde cineva adevărata identitate atunci când spune adevărul) încearcă să inducă ideea că Partidul Social Democrat este vinovat pentru toate neajunsurile României actuale. Dragi cetățeni, mă adresez dumneavoastră, pentru că dumneavoastră cunoașteți cel mai bine realitatea pe care o trăiți: suntem noi, social-democrații, cei care v-am tăiat salariile, nu cu mult timp în urmă? Suntem noi cei care v-am redus pensiile? Suntem noi cei care am construit parcuri la marginea satelor, săli de sport în comune locuite doar de persoane în vârstă sau terenuri de fotbal în pantă? Nu, nu suntem noi aceia, ci tocmai cei care astăzi aruncă în noi cu pietre, dar uită complet să ne spună ce făceau și în jurul cui se aflau în cei mai triști ani ai României moderne.
Dar, pentru că suntem la guvernare și este de datoria noastră să explicăm ce am făcut atât pentru cetățenii care ne-au acordat încrederea lor, cât și pentru cei care ne-au privit cu neîncredere, dați-mi voie să încep cu domeniul în care am cea mai mare experiență, Educația.
Ne-am angajat, prin Programul de Guvernare, să adoptăm câteva seturi principale de măsuri, cum ar fi, între altele, Pachetul social garantat pentru educație, Dezvoltarea sistemului de educație timpurie, Programe de antreprenoriat de la școala primară până la universități, Profesori motivați și bine pregătiți, Cadre didactice și cercetători de vârf, Creșterea participării la educație de calitate, de la creșă, până la absolvirea unei forme de învățământ care să asigure acces pe piața muncii sau tranziția către învățământul universitar, Acces egal la învățământ de calitate și incluziv la nivel preuniversitar. Ce am făcut? Am adoptat Legea prin care elevii din clasele primare vor putea primi suplimente alimentare constând în miere polifloră, provenită din surse locale. Sperăm că și domnul președinte Iohannis se va gândi, de data aceasta, la copii și va promulga legea în cauză. Tot Guvernul PSD a semnat contractele de finanțare pentru programele „Bani de liceu”și „Bursa profesională”, prin care va permite susținerea și continuarea acestui program și majorarea sumelor oferite. De asemenea, au devenit disponibile creditele acordate prin programul "Investește în tine", prin care tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani vor putea accesa un credit de până la 40.000 de lei, iar cei cu vârste între 26 și 55 de ani, de până la 35.000 de lei. Am suplimentat numărul posturilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat în anul școlar 2018-2019, în 11 județe și în municipiul București, cu 1.336 posturi. Ne-am angajat să majorăm, începând cu anul 2019, salariile profesorilor, astfel încât aceștia să se bucure de un trai decent și de respectul convenit din partea societății. Am reînceput organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor din învățământul universitar și am transparentizat procedura aferentă. Am modificat Legea privind ucenicia la locul de muncă, astfel încât persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care au cel puțin studii primare, să poată fi cuprinse în programele de ucenicie pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1 și modificat, miercuri, Legea educației naționale, în sensul acceptării înscrierii, de către unitățile de învățământ, a persoanelor care nu dețin cod numeric personal (CNP). Acestea pentru a enumera doar câte un exemplu principal și recent pentru fiecare palier la care m-am referit la început.
Dar Programul nostru de guvernare nu se rezumă la Educație. Spre exemplu, în domeniul Agriculturii, ocupație practicată de atât de mulți băcăuani, n-am angajat să fructificăm potențialul agricol real al României, concomitent cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiții. În acest scop, am adoptat inițiative precum Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, Proiectul de Lege privind Legea muntelui, Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea stânelor montane, Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investițiilor din zona montană sau Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure și plantelor medicinale în zona montană. Pe toate acestea le-am susținut și votat personal, pentru că am credința că vor reprezenta un ajutor pentru întreprinzătorii sau angajații din domeniul agriculturii. Din păcate, doar Legea Muntelui a devenit realitate. Toate celelalte proiecte se află pe masa Președintelui Iohannis, la promulgare. Așteptă, ca dumnealui să se întoarcă din vacanță și să ne arate că ține la cetățenii țării lui.
Și, ca să închei, voi aborda, pe scurt, și domeniul Transporturilor. În acest domeniu, cea mai importantă veste pentru cetățenii județului Bacău este aceea că prima autostradă care va lega Moldova de Europa va trece prin județul nostru. Noi, spre deosebire de adepții fostului președinte, care acum dau lecții, nu credem că România nu are nevoie de autostrăzi. De fapt, chiar credem că autostrada reprezintă cea mai importantă șansă a Moldovei și a județului Bacău la dezvoltare, și ne-am luptat până am obținut acest lucru. De asemenea, au fost finalizate lucrările de reabilitare a sectorului de drum național DN 11A km 1+500 – 6+700 situat în Municipiul Onești. A fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectarea drumului de mare viteză Focșani – Bacău. S-a finalizat asfaltarea DN 12A până în Ghimeș-Făget, la graniță cu județul Harghita. Ținând cont de acestea, credem că putem spune că ministrul Lucian Șova își poate părăsi demnitatea ministerială cu fruntea sus!
Am lăsat pentru final trei aspecte care probabil vor defini modul în care economia României va arăta, în următoarele decenii. Acestea sunt adoptarea Legii Offshore, prin care ne-am asigurat că statul român va beneficia de partea cuvenită din beneficiile aduse de resursele care vor fi exploatate în Marea Neagră, proiectul Legii pensiilor, prin care dorim să remediem inechitățile din sistem, asigurându-ne că nici o pensie nu scade, și susținerea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, pe care sperăm să îl vedem devenit realitate cât mai repede.
Dragi cetățeni, toate cele de mai sus nu sunt decât exemple, și nu sunt decât cel mult jumătatea drumului pe care am pornit împreună în 2016. Desigur, drumul nostru către un trai mai bun este lung și, uneori, anevoios. Dar ce trebuie să rețineți este că nu sunteți singuri pe acest drum. Spre deosebire de celelalte partide, PSD este alături de dumneavoastră, de persoanele lipsite de posibilități, de tineri, de vârstnici, de angajați și de micii întreprinzători și, în general, de toți cei care au nevoie de sprijin. Pentru dumneavoastră ne angajăm și luptăm să ducem la capăt Programul de Guvernare, cu preocupare, consecvență și profesionalism!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 14 aprilie 2021, 0:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro