Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Theodora Șotcan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Theodora Șotcan (Grupul parlamentar al PSD)

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 24 octombrie, proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, cunoscut, pe scurt, drept Legea Offshore.

Acest pas este unul deosebit de important pentru toți românii, întrucât de beneficiile activității de exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale din Marea Neagră se vor bucura, direct sau indirect, toți cetățenii acestei țări. Practic, credem că nu exagerăm când afirmăm că această zi este una de importanță istorică, mai ales pentru că, datorită eforturilor Partidului Social Democrat, proiectul de lege adoptat astăzi reușeste să împartă în mod echitabil beneficiile exploatării resurselor menționate între companiile care vor desfășura această activitate și statul român, proprietarul resurselor.
Mai exact, proiectul aprobat astăzi stabilește procentele de calcul pentru impozitul aferent veniturilor suplimentare obținute din activitățile offshore, care reprezintă exact acele sume ce vor reveni statului român și vor face ca procesul de exploatare a resurselor din Marea Neagră să fie echitabil și să sprijine, pe termen mediu și lung, dezvoltarea economiei românești. De asemenea, aceste prevederi vor contribui și la atingerea unui alt deziderat, anume stoparea escaladării prețurilor gazelor și petrolului extrase prin intermediul noilor exploatări. Mai mult decât atât, sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se vor colecta într-un cont special utilizat pentru finanțarea și extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a racordurilor la sistemul național de transport gaze naturale, precum și alte investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului. Cu alte cuvinte, fondurile obținute nu vor fi cheltuite pur și simplu, ci investite în dezvoltarea de noi infrastructuri industriale care să sprijine dezvoltarea țării pe termen lung, chiar și după ce aceste resurse vor fi epuizate. Prin aceasta, România preia exemplul unor state precum Norvegia, care și-au utilizat în mod rațional resursele subsolului, punând astfel bazele dezvoltării durabile a întregii societăți.
De asemenea, forma adoptată astăzi pune capăt speculațiilor din ultima vreme, ale diverșilor critici de bună sau, mai adesea, de rea credință, care au pretins, în toate mediile de comunicare utilizate, că Partidul Social Democrat a cedat în fața presiunilor factorilor mai interesați de profitul personal decât de bunăstarea poporului român (cum ar fi inclusiv președintele României). Aceasta pentru că Partidul Social Democrat se implică în susținerea intereselor românilor, cu dedicarea și profesionalismul care l-au caracterizat întodeauna.
Salut cu multă bucurie acest moment.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 14 aprilie 2021, 8:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro