Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


Situația privind propunerile de modificare a Codului Fiscal avute în vedere de către Guvern, poziția Ministerului Finanțelor Publice în privința depășirii deficitului bugetar structural și a introducerii unei amnistii fiscale

Prezența doamnei ministru în Parlament reprezintă un bun prilej pentru a clarifica mai multe aspecte cu privire la evoluția principalilor indicatori bugetari, estimările bugetare pentru anii următori, evoluția deficitului bugetar structural.

Sper că vom afla direct de la doamna ministru și nu din presă sau pe surse, adevăratele intenții legislative pe care le are ministerul în legătură cu modificarea, completarea noului Cod fiscal și a celui de procedură fiscală.
Un alt aspect extrem de important pe care am dori să-l clarificăm astăzi este legat de „apocalipsa” bugetară tot mai clamată de liderii politici ai PSD. E bine să aflăm dacă așa-zisă criză bugetară este pe cale să se producă sau ea face parte din același ciclu de minciuni și intoxicări cu care ne-au obișnuit colegii din PSD.
Cunoaștem foarte bine contextul macroeconomic în care Guvernul Cioloș a venit la guvernare. Știm foarte bine că ați găsit la minister multă risipă bugetară, mulți bani alocați investițiilor, dar necheltuiți, multă birocrație și puțină performanță. Ne aducem aminte cum guvernul PSD se lăuda cu excedente, în vreme ce șantierele din infrastructură se umpleau de rugină! Mai știm că Guvernul Cioloș a avut misiunea extrem de dificilă de a implementa corect, eficient și în spiritul reglementărilor, noul Cod fiscal și noul Cod de procedură fiscală. Este important de spus faptul că implementarea noilor Coduri nu a fost pregătită în nici un fel de Guvernul PSD, nici la nivel administrativ și nici bugetar. Mai mult, Guvernul Cioloș a fost nevoit să implementeze aceste coduri cu un buget elaborat de Guvernul PSD și votat de majoritatea PSD.
În ciuda acestor condiții, considerăm că Guvernul Cioloș s-a achitat în mare măsură de această misiune. Când spunem aceasta, ne referim la efectele economice pozitive ale relaxării fiscale, care încep să se vadă și aici mă refer la creșterea numărului de locuri de muncă din economie, precum și la depășirea estimărilor de creștere economică pentru anul în curs și anul viitor.
Deși semnalele pozitive sunt numeroase, trebuie să recunoaștem că avem și o îngrijorare importantă cu privire la sustenabilitatea acestei creșteri pe termen mediu și lung. Este extrem de important să ne putem bucura de creștere economică nu doar un an-doi, ci pe termen mediu și lung, tocmai pentru a diminua decalajele de dezvoltare dintre România și statele dezvoltate din Uniunea Europeană. Este singura soluție pentru a ne ține copiii în țară – oportunități mai multe și salarii decente.
În altă ordine de idei, Guvernul PNL are între obiectivele sale principale de guvernare continuarea relaxării fiscale de la 1 ianuarie 2017, generalizarea cotei unice de 16% și în câmpul contribuțiilor obligatorii, reducerea costurilor administrative ale politicii fiscale și continuarea procesului de simplificare fiscală.
Pentru toate aceste motive avem nevoie de o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung, nu doar astăzi sau poate mâine!
Am solicitat prezența dumneavoastră în Parlament pentru că, de ceva vreme, liderii PSD sperie populația cu pericolul iminent al izbucnirii unei noi crize economice în România, pentru simplu motiv că PSD nu mai este la guvernare.
Mai mult, se spune că încasările sunt mult sub cele programate, iar țintele de deficit vor fi depășite. Este adevărat? Sau iar avem de-a face cu o manipulare grosolană a așa zișilor specialiști PSD! Așadar, vă rog să prezentați astăzi, cifrele ministerului cu privire la evoluția încasărilor bugetare pentru acest an, în contextul reducerii semnificative a cotei standard a TVA și a implementării altor măsuri de relaxare fiscală.
Ne interesează pe toți dacă măsurile de relaxare fiscală au început să producă efectele de runda a doua, traduse fie în mai puțină muncă la negru, o rată de colectare mai bună a TVA, încasări superioare în zona impozitelor pe venituri. Este foarte important de știut dacă, după relaxarea fiscală din acest an, reușim să dăm veniturilor bugetare o traiectorie favorabilă și o pondere mai mare în PIB, față de trendul negativ pe care l-a impregnat guvernarea PSD.
Așteptăm astăzi de la dumneavoastră precizări cu privire la evoluția deficitului bugetar structural, pe marginea căruia chiar domnia voastră v-ați exprimat public unele îngrijorări.
Vă solicit să le comunicați și parlamentarilor PSD, care promovează zi de zi pensii speciale și privilegii din bani publici, care este aportul acestor legi la deficitul structural pe termen mediu și lung.
În anul 2016 avem o certitudine – România se va afla în rândul statelor cu cea mai puternică creștere economică anuală. Este un lucru foarte bun, însă bucuria nu trebuie să ne întunece judecata. Am fi iresponsabili să trecem cu vederea faptul că această creștere economică nu are la bază motoarele de creștere sustenabile pe termen lung.
Modelul de creștere economică lăsat în urmă de PSD stimulează importurile în detrimentul producătorilor români, sufocă exporturile românești și finanțează locurile de muncă din străinătate, nu pe cele din țară.
Ce planuri aveți pentru România?
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 1:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro