Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Partidul Național Liberal a pledat constant pentru acest sistem de vot, considerându-l ca fiind cea mai corectă și democratică modalitate de exercitare a unui drept constituțional în alegerea reprezentaților comunităților locale.
Democrația constituțională se realizează doar aplicând voința majorității cetățenilor. O bună guvernare locală poate fi asigurată având la bază principiul majorității, întrucât suveranitatea nu poate fi emanația unei minorități.
Demersul nostru, al Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, de a iniția această dezbatere politică în prezența primului ministru, domnul Dacian Cioloș, este de natură să genereze consensul tuturor forțelor politice parlamentare în legătură cu importanța modificării legislației electorale pentru a permite alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Partidul Național Liberal a fost consecvent cu aplicarea sistemului de vot in două tururi pentru alegerea primarului iar la nivel parlamentar, la momentul votului asupra legilor electorale, a fost inițiatorul unui amendament în acest sens, respins de majoritatea PSD. Mai mult, convinși fiind de utilitatea votului în două tururi, parlamentarii liberali au inițiat un proiect de lege, aflat în prezent pentru dezbatere în Senatul României, demers care s-a raportat și la reacția societății civile care a reclamat nevoia de reprezentare corectă a intereselor sale.
A ignora toate aceste semnale transmise de către cetățeni ar echivala cu o îndepărtare a actualei clase politice de opțiunile acestora.
Suntem responsabili cu toții, atât Parlamentul României, cât și Guvernul, să identificăm urgent cea mai bună soluție în sensul deschiderii competiției electorale, astfel încât rezultatul să fie unul mai fidel prin raportare la voința cetățeanului.
Argumentele în favoarea revenirii la formula inițială de vot în două tururi pentru alegerea primarilor sunt multiple, dar cel mai important aspect este că acest lucru nu presupune modificarea sistemului electoral, ci completarea lui prin introducerea condiției obținerii cel puțin a unei majorități de 50% plus 1. Aceasta este singura variantă pentru a avea o guvernare locală legitimă, puternică și reprezentativă.
II. Un obiectiv important în pregătirea alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an îl constituie garantarea accesului cetățenilor din Diaspora la votul prin corespondență.
Legea votului prin corespondență susținută și promovată cu tărie de către Partidul Național Liberal reprezintă un câștig important pentru societatea românească în ansamblul său și un gest de respect pentru cetățenii români din afara granițelor țării.
Alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an vor fi primul test dat de instituțiile statului responsabile cu aplicarea acestui sistem de vot prin corespondență pentru cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate.
Prin urmare, Guvernul are o mare responsabilitate în organizarea acestui tip de vot. De aceea, considerăm că Executivul trebuie să prezinte din timp măsurile pe care le are în vedere, astfel încât să nu existe disfuncționalități administrative care să vicieze exprimarea liberă și neîngrădită a dreptului constituțional de vot al cetățenilor români din Diaspora.
În Legea privind votul prin corespondență sunt prevăzute foarte clar procedura, condițiile si formalitățile care trebuie îndeplinite pentru a avea un scrutin funcțional.
Tocmai de aceea, Guvernul trebuie să se implice cu responsabilitate și profesionalism în implementarea votului prin corespondență, pentru a garanta exercitarea drepturilor electorale ale cetățenilor din afara granițelor țării.
Parlamentul României, instituția reprezentativă a sistemului democratic, trebuie să fie preocupat de modul în care un drept constituțional este asigurat și respectat. De aceea, Partidul Național Liberal a inițiat această dezbatere pentru a cunoaște modul și etapele concrete de implementare a Legii votului prin corespondență.
Greșelile din trecut nu mai trebuie repetate, iar modul în care acest tip de alegeri va fi pregătit, va reprezenta o demonstrație a faptului că actorii politici și instituționali au înțeles vocea românilor din afara granițelor țării. Mai mult decât atât, reușita aplicării acestui sistem de vot va fi un argument solid în favoarea extinderii lui pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale din anul 2019. Acest obiectiv a fost asumat de către Partidul Național Liberal încă de la început, dovadă fiind forma inițială a legii, propusă de parlamentarii liberali prin care se prevedea aplicarea votului prin corespondență și la aceste tipuri de scrutin. Vom susține în continuare această necesitate și vom acționa în acest sens la nivel parlamentar, astfel încât votul prin corespondență să devină o practică unitară pentru toate aceste tipuri de alegeri.”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 20 septembrie 2020, 2:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro