Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Bogdan Olteanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Președintele Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, a participat astăzi la Conferința internațională "Procurori, democrație și stat de drept". În cuvântul de deschidere, domnia sa a vorbit despre importanța elaborării unei noi filosofii a construcției sistemului de drept din România.
"Am făcut o bună parte dintre lucrurile care erau așteptate de la noi, mai sunt câteva extrem de importante, probabil că vor fi discutate de oamenii de specialitate. Așteptăm Codul penal și Codul de procedură penală în noile lor variante. Sunt extrem de importante și ele vor porni cu siguranță de la o nouă filosofie. Avem încă în România o legislație de construcție și mentalitate comunistă în acest domeniu, legislație care pornește de la puterea statului și nu de la libertatea și drepturile individului. Sper ca acest lucru să se termine cât mai rapid și să pornim de la o altă filosofie a construcției sistemului de drept din România. Avem ca oameni politici o a doua responsabilitate pe lângă cea a creării cadrului și aceasta este de a asigura finanțarea. Sper ca această finanțare a puterii judecătorești care, evident, va fi întotdeauna asigurată de la bugetul de stat, va fi în curând administrată de către puterea judecătorească și nu de către puterea executivă. Este un pas care cred că va fi spre binele puterii judecătorești și sper ca această responsabilitate să fie luată cât mai repede, prin măsuri legislative, de pe umerii Guvernului, și trecută pe umerii CSM.
În sfârșit, avem întotdeauna responsabilitatea de a urmări că drepturile și libertățile fundamentale sunt garantate, și aici mijloacele și instrumentele pe care trebuie să le folosim rămâne să le identificăm prin parteneriat, prin consultare cu puterea judecătorească, astfel încât limitele fiecăreia dintre puteri să fie respectate. Tentația puterii executive, a puterii politice de a interveni în sferele celorlalte puteri este întotdeauna un pericol care trebuie evitat".
Președintele Camerei Deputaților a subliniat că trebuie să se renunțe la acele elemente care țin încă de puterea politică, executivă sau legislativă și care ar trebui să revină puterii judecătorești.
"Sunt unul dintre susținătorii fermi ai ideii că puterea judecătorească trebuie să se administreze în întregime și asta înseamnă inclusiv numirile în funcție. Avem reminiscențe constituționale nefericite și, la un moment dat, vom avea o dezbatere pe tema reformei constituționale, dar până la rezolvarea problemelor constituționale cred că trebuie să rezolvăm problemele legale. În ce privește problemele legale sper ca și puterea executivă și puterea legislativă să-și manifeste acordul și deschiderea față de asumarea în întregime de către CSM a responsabilităților în ce privește numirea conducătorilor în justiție. Cred că acest lucru înseamnă independența justiției, independența justiției nu poate fi asigurată față de sfera politică atâta vreme cât magistrați importanți sunt numiți în funcții de conducere de către puterea politică de toate felurile. Cred, de aceea, că diversele teme de discuție și care se află pe agenda oficială și oficioasă a puterilor judecătorească, legislativă și executivă referitoare la transferarea către CSM a unei serii întregi de responsabilități legate de numirea în funcție a magistraților, în funcții de conducere trebuie să se transforme cât mai curând într-o realitate".
Domnul Bogdan Olteanu și-a manifestat toată încrederea că puterea judecătorească, odată eliberată de aceste constrângeri va ști să funcționeze în mod corect, echilibrat, ca o putere a statului. "Puterea judecătorească este formată din oameni cu un foarte înalt nivel de pregătire, cu un înalt nivel moral, cu o dedicare pe care trebuie să o apreciem măcar și făcând o comparație cu opțiunile alternative din mediul privat, și salutând dedicarea celor care rămân în sectorul public, în magistratură, în ciuda unor alternative extrem de remuneratorii, și cred că trebuie să recunoaștem puterii judecătorești toate aceste atuuri, toate aceste calități, toate aceste premise bune și să îi dăm întreaga responsabilitate de a se conduce singură. Repet, responsabilități în ce privește chestiunile de desemnare a conducătorilor instituțiilor din magistratură și în ce privește administrarea bugetului justiției".
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 6 decembrie 2019, 3:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro