Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
“Prima Casă”, o altă măsură neinteresantă pentru Guvernul PNL

Au jucat rolul moraliștilor în perioada în care s-au aflat în opoziție, iar acum, în poziția de gurvenanți, ne arată clar că vântul liberal nu a bătut și nu va bate niciodată pentru români. Altfel cum se explică intenția ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, să ruineze programul „Prima Casă”, doar pentru că nu i-a stârnit interesul personal?

Dar cum rămâne cu tinerii care altfel nu au nicio șansă să-și cumpere o locuință? Este o măsură radicală ce pune într-o situație incertă mii de români care și-au pus speranțele în acest mijloc de creditare pentru achiziționarea unei locuințe.
În primul trimestru al acestui an, de exemplu, în perioada guvernării PSD, peste 27.000 de români au beneficiat de sprijinul acestui proiect. Și ca acest program să fie accesibil pentru tot mai mulți români, anul acesta PSD a dorit să-l transforme într-unul social și l-a numit “O familie, o casă”.
Acest nou program ar fi dat șansa familiilor tinere, care în mod normal nu se încadrează în cerințele unui credit ipotecar standard, să cumpere o locuință decentă. Mai mult, ar fi generat efecte benefice în sectorul construcțiilor, ceea ce ar fi însemnat înființarea de noi locuri de muncă și automat dezvoltarea economiei. Dar Guvernul Orban nu dorește să-l pună în aplicare. Ministrul Cîțu a spus clar că noul program “Prima Casă” nu este interesant pentru actuala guvernare.
Refuzul categoric al liberalilor de a veni în sprijinul tinerilor mă face să cred că măsurile de guvernare nu sunt deloc create pentru a îmbunătății viața românilor. Dau jos un proiect și ce pun în loc? Cât de corect poate fi pentru sutele de mii de tineri care speră într-o implicare totală a actualului guvern, dar primesc în schimb NIMIC?
În vizorul liberalilor sunt și angajații din departamentele IT, pentru care Guvernul PSD a emis anul trecut un ordin de scutire de impozit pe venit. Prim-ministrul Ludovic Orban vine acum și anunță că cei 30.000 de programatori nu vor mai beneficia de aceste facilități fiscale, ceea ce înseamnă că vor primi cu 10 la sută mai puțin.
Guvernul PSD a susținut acest domeniu performant pentru că, în momentul de față, industria IT este o componentă valoroasă pentru economia țării, iar România trebuie să aplice măsuri pentru a-i stimula pe acești profesioniști să rămână acasă. Prin măsura impozitării salariului, Guvernul Orban nu ar face altceva decât să-i convingă să își facă bagajul și să plece din țară.
Axați pe răzbunare politică, liberalii au pierdut din vedere un lucru important, și anume că această indisponibilitate de a coopera pentru binele comun nu face altceva decât să degradeze situația economică.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro