Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Guvernul Orban face economii la buget pe seama copiilor cu dizabilități

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este o ocazie potrivită pentru a ne îndrepta atenția către acești oameni minunați care au mare nevoie de susținerea noastră.

Pentru unii dintre noi sunt parte din familie, pentru alții sunt doar persoane cu limitări fizice, însă solidaritatea pentru semenii noștri, indiferent de gradul de handicap, ar trebui să fie o sarcină comună. Pentru că, știm cu toții, prin ajutorul oferit semenilor noștri comunitatea se dezvoltă. De-a lungul timpului, persoanele cu dizabilități au dovedit că dispun de un potențial uriaș, dar ca acesta să fie pus în valoare este nevoie de măsuri de integrare socială.
Guvernul PSD s-a dovedit receptiv și solidar față de persoanele cu nevoi speciale și le-a oferit șansa de a face parte din comunitate. Au fost create măsuri pentru integrarea profesională, dar și socială.
În luna mai a acestui an, de exemplu, a fost pus în aplicare proiectul “Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, prin intermediul căruia firmele care angajează timp de un an de zile persoane cu dizabilități primesc lunar subvenții în valoare de 2.250 de lei.
Guvernul PSD a majorat indemnizațiile persoanelor cu dizabilități. Astfel, a crescut valoarea prestațiilor sociale pentru persoanele adulte cu handicap grav de la 340 de lei, la 500 de lei.
Copiii cu dizabilități beneficiză de majorări între 30 și 139 la sută. În plus, aceștia nu mai trebuie să se prezinte periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor este acum valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Un alt proiect dezvoltat de Guvernarea PSD constă în oferirea de vouchere în cuantum de până la 5.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente care să le îmbunătățească viața.
Din păcate, Guvernul PNL nu susține această categorie de români, ci, dimpotrivă, o pune în fața unei situații delicate.
În mai multe județe din țară se trag semnale de alarmă asupra faptului că rectificarea bugetară adoptată de Guvernul Orban face imposibilă susținerea financiară a copiilor cu handicap. La Mehedinți, de exemplu, au fost tăiați banii de la capitolul “Drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special”, este vorba de un minus 183.000 de lei, bani care ar fi trebuit să asigure alocația zilnică de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte etc.
Și un alt exemplu clar de indiferență liberală față de persoanele cu dizabilități este destituirea singurului demnitar cu handicap care conducea o instituție de profil. Este vorba de Mihai Tomescu, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Handicap.
Cum să venim acum în fața acestor oameni și să le cerem să fie optimiști, când Guvernul PNL impune măsuri de marginalizare?
Excluzând persoanele cu dizabilități de la viața socială, sărăcim de fapt societatea. Persoanele cu dizabilități merită șanse egale ca toți ceilalți români și merită să fie respectate și să aibă acces la viața socială.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 septembrie 2020, 1:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro