Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
O viață mai bună pentru părinții și bunicii noștri!

Plenul Camerei Deputaților va adopta astăzi proiectul de lege privind sistemul public de pensii, un act normativ care va reda demnitatea părinților și bunicilor noștri, după o viață de muncă. Noua lege a pensiilor, inițiată de fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, are o serie de îmbunătățiri față de actul normativ aflat acum în vigoare.

Proiectul acestui act normativ este structurat pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială și imprescriptibilitate, fiind una dintre cele mai importante măsuri din Programul de Guvernare al PSD.
Proiectul prevede în mod expres că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculărilor va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată în plată, caz în care va fi menținută pensia primită inițial. Nu vor fi modificate nici vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.
Vor fi corectate inechitățile semnalate în sistemul public de pensii, în sensul eliminării cazurilor de discriminare între cuantumuri diferențiate de plăți ale pensiilor, acordate pentru aceleași stagii de cotizare. Astfel, după intrarea în vigoarea a acestui act normativ, vor dispărea definitiv situațiile discreționare și discriminatorii existente în trecut în sistemul public de pensii. Vor fi anulate situațiile în care oameni care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, au beneficiat până acum de pensii diferite valoric. De asemenea, vor fi eradicate și ipostazele abuzive în care femeile primeau pensii mai mici decât bărbații, chiar dacă erau la egalitate în ceea ce privește vechimea, condițiile și contribuțiile, dar prin noua lege pensiile respective se vor egaliza.
Cele mai relevante noutăți ale actului normativ se referă la introducerea masterului și a doctoratului ca perioade contributive, asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Legea mai prevede menținerea celor patru categorii de pensii de până acum, respectiv de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș, cu anumite modificări de structură.
Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, iar din anul 2022 valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu procentul inflației.
Remarc și faptul că puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut 18% în ultimii doi ani. Acest fapt a fost posibil prin creșterea plafonului de venit pentru pensionari la medicamentele compensate cu 90%, și majorarea cu 158% a indemnizației pentru persoanele cu handicap. Nu în ultimul rând, pensia socială minimă garantată va ajunge, începând cu 1 septembrie a.c., la 704 lei, față de 400 lei cât era în 2015.
Persoanele vârstnice merită tot respectul nostru, al celor mai tineri, pentru sacrificiile făcute până la vârsta pensionării. De aceea, pensionarii noștri trebuie să fie înconjurați de o atenție sporită din partea statului, iar prima condiție este să primească pensii decente, pe măsura muncii depuse. Prin adoptarea acestui proiect privind sistemul public de pensii, vârstnicii vor avea mult-așteptata recunoștință, printr-un venit sporit care să le permită un trai mai liniștit și o viață demnă.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 septembrie 2020, 1:16
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro