Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Dezvoltarea agriculturii continuă în România

Dezvoltarea agriculturii și a zonei rurale constituie priorități naționale, fiind obiective principale ale statului român pentru perioada actuală. Măsurile luate în ultimii doi ani și jumătate de guvernare PSD și-au dovedit viabilitatea, atât prin progresele înregistrate, cât și prin gradul de dezvoltare al producătorilor din domeniu.

Am adoptat strategiile pragmatice, ce au avut ca efect direct majorarea ratei de absorbție a fondurilor europene și dinamizarea producției, fapt ce a transformat agricultura românească în principalul domeniu generator de plus valoare și creștere economică.
Rezultatele pozitive obținute în domeniul agriculturii sunt vizibile pentru producători, iar producțiile record obținute ne plasează între primele țări din Europa. Astfel, anul trecut, România a avut cele mai bune rezultate din ultimii ani din domeniul agriculturii, cu producții record la grâu, porumb și floarea soarelui, iar recolta totală de cereale obținută în 2018, de aproximativ 31 de milioane de tone, a clasat țara noastră pe locul trei în Uniunea Europeană.
Acordarea la timp a subvențiilor, creșterea exponențială a suprafețelor irigate, protecția antigrindină, precum și rata de absorbție a fondurilor europene au determinat obținerea acestor producții mari.
În prezent, micii fermieri sunt la zi cu primirea subvențiilor, iar proiectele europene în derulare încurajează înființarea de noi afaceri profitabile. Mai mult, au fost multiplicate finanțările prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar eliminarea birocrației din sistem a condus la majorarea exploatațiilor agricole, precum și la crearea de noi locuri de muncă, prin stimularea tinerilor fermieri de a înființa afaceri în zona rurală.
Un alt aspect important al dezvoltării agriculturii îl constituie realizările din sectorul de irigații. Numai anul trecut au fost deschise 29 șantiere la obiective de irigații, valoarea investițiilor fiind de peste 661 milioane de lei. De asemenea, pentru alte 32 de amenajări de irigații este în desfășurare documentația pentru derularea procedurilor de implementare și execuție a lucrărilor.
Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate se va derula și anul acesta. Anul trecut, de acest program au beneficiat 16.550 producători agricoli, numărul acestora fiind mai mare în 2018 cu 7.688 față de 2017. Foarte important este faptul că peste 64% dintre cei 16.000 de fermieri care au accesat programul de tomate sunt tineri sub 40 de ani.
Încurajez românii să aleagă în continuare produsele autohtone, în speță specialitățile agro - alimentare provenite de la fermierii noștri. Numai așa vom avea certitudinea că putem contribui cu toții la creșterea calitativă a agriculturii românești, pentru a reuși să-i redăm strălucirea de odinioară și titlul de prim-grânar al Europei.
Îmi exprim speranța că tot mai mulți tineri se vor implica în agricultură, ei fiind susținuți de stat prin diferite forme de sprijin, astfel încât să contribuie la creșterea gradului de dinamizare a acestui sector vital al economiei naționale și dezvoltării României.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro