Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Viitorul copiilor noștri, viitorul țării!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor, sărbătorită recent, am adresat un mesaj de felicitare pentru toți copiii, atât din județul Dolj, cât și din toată țara, dorindu-le o copilărie fericită, noroc și sănătate, să fie mereu în paza Domnului și în grija și dragostea părinților.

Copiii sunt un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu pentru familie și societate, și, în consecință, trebuie să-i prețuim și să-i educăm. Ziua copiilor ne reamintește nouă, maturilor, de responsabilitatea uriașă pe care o avem față de copii, deoarece creșterea lor trebuie realizată cu multă iubire și grijă părintească.
Copiii sunt bogăția și viitorul nostru, iar cu cât mai multă grijă, atenție și afecțiune investim în ei, cu atât mai fericiți vor fi și vor avea un viitor mai prosper!
În ultimii doi ani și jumătate, atât Guvernul, cât și majoritatea parlamentară PSD, au adoptat o serie de măsuri de susținere a copiilor, și implicit a familiilor și mamelor din România. Misiunea noastră prioritară este de a asigura pentru toți copiii din România o viață mai bună și mai prosperă, respectându-le șansele de a crește și de a se dezvolta într-o societate a drepturilor, libertăților și egalităților de șanse.
Unul dintre proiectele puse în aplicare este asigurarea accesului gratuit al copiilor în creșe, de care beneficiază peste 30.000 de copii, proiect în valoare de 168 de milioane de euro. Prin acest program guvernamental, părinții cu venituri reduse pot să își înscrie copiii în creșe, fără să mai achite taxe de înscriere, de școlarizare sau orice alt tip de contribuție. Vor fi sprijiniți preponderent părinții care nu au un loc de muncă și au în creștere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la doi ani, precum și cei cu venituri reduse, respectiv categoriile vulnerabile din punct de vedere material și social. Este un proiect social binevenit pentru dezvoltarea serviciilor de educație și îngrijire a copiilor cu vârsta de până la doi ani, având în vedere că în prezent doar 2% din copiii din această categorie sunt înscriși la creșă. Această politică va fi dezvoltată în continuare, atât pentru creșterea accesului la educație al copiilor, cât și ca formă de sprijin pentru părinții care au nevoie de un loc de muncă, dar nu pot să asigure îngrijirea copiilor lor.
O altă decizie benefică pentru familii este majorarea alocațiilor pentru copii, care aproape s-au dublat de la 1 aprilie a.c., peste 3,6 milioane de copii primind acum alocații majorate. Pentru cei cu vârsta de până la doi ani și cei cu dizabilități, alocația s-a mărit de la 200 lei/lună la 300 lei/lună, iar pentru ceilalți copii, de la 84 lei/lună la 150 lei/lună.
Tot în ideea încurajării creșterii natalității, majoritatea parlamentară PSD a votat recent o lege privind acordarea unei indemnizații lunare pentru creșterea copilului cel puțin egală cu cea primită pentru copilul anterior, în cazul în care mamele nasc alt copil în interval de un an de la finalizarea concediului maternal. În același context, Guvernul a decis majorarea cu 17,7% a indemnizației lunare minime pentru concediul de creștere a copilului, deoarece considerăm investiția în copii ca fiind cea mai importantă investiție în viitor.
De asemenea, s-a adoptat legea privind aprobarea Programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii „Junior Centenar”, un instrument compensatoriu în vederea susținerii accesului la educație și a lipsei de venituri, destinat fiecărui copil din țară. Concret, toți copiii din România vor fi cuprinși în acest mecanism activ de economisire, prin deschiderea de către stat a unui cont la Trezorerie pentru fiecare copil de până la 18 ani. În acest cont, Guvernul va aloca o primă de stat în valoare de 600 lei anual, rata dobânzii fiind de 3% pe an, sumele nefiind impozabile, în timp ce părinții sau reprezentanții legali ai copilului trebuie să depună o sumă minimă de 1.200 de lei anual. De asemenea, pentru copiii ocrotiți în serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, Guvernul asigură o depunere anuală minimă de 1.200 lei, din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
Programul de Granturi destinat elevilor cu rezultate deosebite, care permite stimularea financiară a elevii olimpici pentru a-și continua studiile universitare, inclusiv în domeniul cercetării, în universitățile din România, a fost recent suplimentat financiar. Astfel, olimpicii internaționali și naționali, care au fost medaliați, premiați, ori care au primit mențiuni, vor fi recompensați cu sume de până la 4.000 de euro anual, bani folosiți pentru necesitățile aferente studiilor universitare.
Înființarea grădinițelor cu profil sportiv, construite conform Programului „gROwth - investim în copii, investim în viitor”, este un alt proiect important pus în aplicare. Acesta prevede construirea, amenajarea și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv în toată țara în următorii doi ani.
În această vară, peste 3.000 de copii români din comunitățile istorice și din diaspora vor beneficia de tabere gratuite din partea Guvernului. Este vorba despre un număr mai mare de locuri față de anii trecuți, ce vor fi repartizate în patru centre de agrement de la mare și de la munte, taberele urmând a se organiza în perioada 1 iulie – 27 august 2019.
Nu în ultimul rând, recentele modificări aduse de Guvern în legislația adopțiilor vizează și flexibilizarea derulării procedurii de adopție internațională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani. Se urmărește astfel sporirea șanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de frați care nu pot fi separați, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani. Documentul aprobat de Guvern introduce și noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta, astfel încât să fie adoptați cât mai mulți copii aflați în aceste situații în cel mai scurt timp posibil.
În încheiere, le doresc tuturor copiilor, dar și părinților acestora, să se bucure de tot ceea ce este mai bun și mai frumos în viață și de toată lumea care-i înconjoară!
Copilărie fericită tuturor!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro