Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
„Investește în tine”, investește în viitor!

Cu aportul decisiv al Grupului parlamentar al PSD, Camera Deputaților a votat săptămâna trecută actul normativ care legiferează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în tine”, un program important destinat preponderent dezvoltării tinerilor.

Prin acest program, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care sunt înscriși în programul obligatoriu de învățământ sau urmează diferite cursuri de specializare, pot primi susținerea financiară necesară pentru a-și acoperi cheltuielile legate de accesul la studii, precum și cele legate de diferite investiții în educație, cultură, sănătate, sport sau chiar achiziționarea de locuințe. Acesta se adresează atât tinerilor, cât și persoanelor care nu au un loc de muncă stabil sau care sunt în perioada studiilor. Începând din luna octombrie a anului trecut, ei pot accesa credite de până la 40.000 lei, prin acest program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporție de 80%.
Soluțiile de garantare prevăzute în Programul „Investește în tine” se adresează unui număr de opt milioane de români cu vârsta cuprinsă între 26 ani și 55 ani. Conform legii votate de Parlament, suma acordată inițial, de 40.000 lei, poate fi suplimentată cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de grație, o singură dată pentru același beneficiar. Beneficiarul și finanțatorul stabilesc de comun acord o perioadă de grație, cu obligația finanțatorului de a asigura o perioadă de grație cel puțin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani, începând de la data acordării creditului.
În urma dezbaterilor din Parlament, s-a extins gama cheltuielilor eligibile ale acestui Program: plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii, inclusiv master, doctorat; plata chiriei, a cheltuielilor de întreținere și a utilităților; plata locurilor de cazare în căminele studențești; o parte din cheltuielile pentru construcția sau achiziția unei locuințe; cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuințe; costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale; achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate; achiziția de articole sportive, instrumente muzicale și alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învățământul de specialitate (tehnic și de artă); taxa de participare la manifestări științifice și concursuri; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri.
Adoptarea acestui Program lansat de Executiv și susținut de Grupul parlamentar al PSD, va avea ca efect imediat posibilitatea ca tinerii să poată învesti în propria dezvoltare personală, dar și simplificarea integrării lor pe piața muncii.
Aceste măsuri active de stimulare și susținere din partea statului se înscriu în preocuparea PSD pentru soarta tinerei generații și vine în sprijinul tinerilor pentru a face o tranziție pozitivă de la studii la angajare, și, implicit, pentru a-i determina să se dezvolte armonios aici, acasă!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro