Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Combaterea violenței în familie și protejarea victimelor, un obiectiv important al statului român

Guvernul României și majoritatea parlamentară PSD acordă o atenție deosebită respectării principiilor fundamentale care reglementează domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței în familie.

Statisticile, extrem de îngrijorătoare de altfel, indică faptul că în ultimii ani numărul femeilor decedate din cauza agresiunilor partenerilor de viață a crescut alarmant. În perioada 2009-2016, un număr de 1374 de persoane și-au pierdut viața din cauza agresiunilor suferite, un fapt îngrijorător pentru țara noastră. De asemenea, în România nivelul violenței în familie depășește media europeană, românii fiind printre cei mai agresivi europeni. Datele oficiale nu reliefează însă adevărata dimensiune a flagelului femeilor maltratate de bărbați, specialiștii atrăgând atenția că sute de mii de femei îndură zilnic bătăi, neavând curajul să se adreseze autorităților.
Lipsa serviciilor sociale destinate victimelor violenței în familie, precum și numărul insuficient de adăposturi sau centre cu găzduire temporară, sunt doar câteva din neajunsurile societății românești în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței în familie.
Pe parcursul ultimilor ani, Legea 217/2003 prevenirea și combaterea violenței în familia a fost modificată și completată în mai multe rânduri, în așa fel încât cadrul legislativ să asigure un grad sporit de protecție victimelor infracțiunilor violenței în familie.
Ultima modificare a legislației privind combaterea violenței domestice prevede emiterea de către poliție a ordinului de protecție provizoriu, în favoarea victimelor și a copiilor acesteia. În acest fel, legea îi dă voie polițistului să scoată agresorul din casă și să îl ducă la o distanță suficientă, de la care să nu mai constituie pe moment un pericol iminent.
Pentru a da un semnal puternic care să certifice faptul că combaterea violenței în familie și sprijinirea victimelor sunt imperative pentru Guvern, zilele trecute s-a semnat finanțarea proiectului „VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță”, care își propune protejarea victimelor violenței domestice și redarea demnității și încrederii acestora.
Programul, în valoare de 11 milioane euro, prevede realizarea de locuințe sociale pentru victimele violenței în familie, organizate într-o rețea integrată la nivel național, unde acestea să fie protejate, să primească consiliere psihologică și juridică, dar și să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viața normală și independentă. Totodată, victimele vor fi ajutate să se reintegreze social și profesional prin programe de formare profesională, mai ales în contextul în care, de cele mai multe ori, persoanele agresate nu își părăsesc domiciliu dacă nu au un loc de muncă, fiind dependente financiar de agresori.
De acest program vor beneficia peste 6.600 de victime ale violenței în familie, atât de locuințe protejate în cele 42 de unități administrativ-teritoriale din fiecare județ, iar peste 360 de specialiști din domeniul social care se ocupa cu prevenirea si combaterea violenței domestice vor fi instruiți pentru a face față tuturor aspectelor legate de combaterea acestui fenomen alarmant.
Ținând cont că suntem în luna în care femeile sunt sărbătorite, îmi doresc din suflet ca ele să nu mai fie agresate în nici un fel de către partenerii lor, iar cuplurile să trăiască în pace, liniște și armonie sufletească. Ar fi un bun exemplu pentru copii și toți cei din generația tânără, deoarece ar fi diminuate considerabil traumele suferite din cauza neînțelegerilor dintre părinți.
Consider că este vital ca bărbații să conștientizeze importanța femeilor de lângă ei, să se poarte cu adevărat responsabil, să le respecte și să le valorizeze la adevărata lor dimensiune, aceea de soție, iubită sau prietenă! Să nu uităm că femeia este și mamă, iar fiecare bărbat are o mamă pe care o iubește! Violența de orice fel este total dăunătoare pentru toți cei implicați, și mi-aș dori ca nicio femeie să nu suporte asemenea acte de cruzime!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro