Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Construirea grădinițelor cu profil sportiv, o preocupare concretă a Guvernului pentru sănătatea copiilor noștri

Încă de la începutul acestui an, guvernarea PSD își demonstrează din nou preocuparea constantă pentru a oferi susținerea de care au nevoie copiii noștri.

Executivul a continuat măsurile pozitive luate până acum în scopul asigurării condițiilor optime pentru ca tânăra generație să crească și să se dezvolte sănătos și armonios.
Astfel, pe fondul creșterii alarmante a numărului copiilor care suferă de diabet și alte afecțiuni legate de nutriție, în aceste zile s-a adoptat un Memorandum pentru instituirea schemei de minimis privind Programul „gROwth - investim în copii, investim în viitor”, care prevede construirea, amenajarea și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv în toată țara în următorii doi ani.
Susținerea financiară presupune un buget total de 500 de milioane de euro, și se va derula până la 31 decembrie 2020, urmând ca Programul să fie prelungit în conformitate cu reglementările europene. Schema de finanțare va fi operațională în acest an, urmând ca sumele destinate grădinițelor sportive să fie incluse în bugetul de stat pentru 2019, iar plățile vor fi efectuate până în anul 2022.
Programul de construire, amenajare și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv se va concretiza printr-un ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile pentru aceste investiții, banii urmând să fie decontați investitorilor după terminarea lucrărilor și obținerea autorizației de funcționare provizorie de la Ministerul Educației Naționale. Acest sprijin mai prevede și o garanție acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiția ca creditele să finanțeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.
Între condițiile puse beneficiarilor acestui program se numără asigurarea de locuri gratuite în noile grădinițe și gratuități copiilor proveniți din familii cu posibilități materiale reduse, respectiv familii care au un venit salarial pe persoană sub salariul minim brut, la momentul depunerii cererii de înscriere. Totodată, copiii cu dizabilități vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite, iar ceilalți vor beneficia de diverse reduceri de tarife.
Așadar, v-am prezentat o nouă strategie guvernamentală îndreptată înspre copiii noștri, pentru ca ei să poată beneficia de un învățământ de calitate, corelat cu posibilitatea de a face sport de mici, într-un cadru organizat și supravegheat. Acest program de construire și înființare de grădinițe cu profil sportiv va ajuta foarte mult și tinerii părinți, mai ales în această perioadă dificilă sub aspectul crizei locurilor din instituțiile preșcolare. Nu în ultimul rând, educarea copiilor de a face sport de la vârste fragede îi va ajuta pe parcursul evoluției ulterioare, și chiar dacă nu toți vor alege sportul de performanță, în mod cert vor crește mult mai sănătos decât până acum!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro