Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Deputatul PSD Dolj, Alexandra Presură: „România va avea un buget propice dezvoltării generale și creșterii bunăstării populației”

România va avea un buget de stat pentru anul 2019 echilibrat și sustenabil, în raport cu adevăratele necesități ale celor mai importante sectoare de activitate. Conform proiecțiilor Ministerului Finanțelor Publice și prevederilor Programului de Guvernare al PSD, cea mai mare parte a resurselor financiare ale bugetului va fi alocată Sănătății și Educației.

Raportat la anul trecut, bugetul destinat Sănătății este mai mare în acest an cu aproximativ 5 miliarde de lei, respectiv o creștere de 12%. Cele mai importante investiții preconizate vor fi pentru aparatură și echipamente în spitale, în special pentru achiziția de incubatoare, ecografe, echipamente de screening, RMN și radioterapie.
Bugetul Educației va fi mai mare cu 47%, cu suma de circa 9,8 miliarde lei, bani ce vor fi folosiți pentru acoperirea creșterilor salariale, investiții aferente proiectelor finanțate din fonduri europene, modernizarea procesului de predare-învățare cu ajutorul tehnologiilor informațiilor și comunicării, precum și pentru susținerea unui nou program de asigurare de rechizite destinate elevilor din învățământul preuniversitar.
Nu în ultimul rând, bugetele locale vor beneficia de alocări record în bugetul de stat pentru anul 2019, suma totală destinate autorităților locale fiind 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mare decât anul trecut, fapt ce reprezintă 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale.
Structura bugetară mai stipulează acordarea sumei de 2% Apărării, în conformitate cu angajamentele luate de țara noastră în fața organismelor politico-militare din care facem parte, deoarece este extrem de important ca România să gestioneze eficient postura de ultimă graniță al blocului NATO din estul Europei.
Noutățile bugetului din acest an se referă la introducerea unor noi reglementări în cazul aprobării deschiderii finanțărilor pentru angajamentele și creditele bugetare, această operațiune urmând a fi efectuată de Ministerul Finanțelor Publice, în urma unor analize pertinente, pe fiecare caz în parte. În acest fel, Guvernul va avea siguranța faptului că alocările bugetare se utilizează judicios și conform legii, fiind evitate eventualele surprize legate de cheltuieli excesive sau nerealizarea investițiilor programate.
Așadar, Bugetul de stat pentru 2019 va conține diferențe semnificative față de cel de anul trecut pe principalele sectoare economice, fapt ce va veni în sprijinul investițiilor și a acoperirii nevoilor stringente ale țării noastre în ceea ce privește dezvoltarea și reducerea decalajelor față de statele din vestul Europei.
Sunt convinsă că Legea bugetului de stat va fi adoptată de Parlament în cel mai scurt timp posibil, astfel încât de bunul mers al instituțiilor statului să beneficieze fiecare român, prin creșterea calității serviciilor publice și modernizarea infrastructurii.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro