Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
200 de milioane de euro alocate în acest an proiectelor în infrastructura de irigații

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va deschide săptămâna viitoare o nouă sesiune de primire de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru sub-măsura 4.3 - Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice – componenta infrastructura de irigații.

Suma totală ce va fi disponibilă prin acest program este de 200 milioane de euro, iar depunerea se va efectua la nivel național. Alocarea publică a sub-măsurii este de 441 mil. euro, până în prezent fiind lansate două sesiuni de depunere proiecte la nivel național cu o alocare de 368 milioane euro și una la nivelul zonei ITI Delta Dunării, cu o alocare de 7 milioane euro.
În cadrul sesiunilor deja lansate, au fost de puse un număr de 233 proiecte, fiind selectate un număr de 199 proiecte, în valoare de 195,8 milioane euro, și contractate un număr de 192 proiecte, în valoare de 187,2 milioane euro.
Conducerea MADR a mai informat populația că beneficiarii eligibili în cadrul sesiunii vor fi organizații/federații ale utilizatorilor de apă înființate în conformitate cu legislația în vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole.
Astfel, vor fi finanțate proiectele a căror valoare maximă eligibilă este de 1.000.000 Euro/proiect și care vizează modernizarea infrastructurii secundare de irigații, respectiv modernizarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune, inclusiv a clădirilor aferente acestora, precum și racordarea la utilități, sistemele de contorizare a apei, inclusiv construcția/modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.
Sumele disponibile pentru componenta infrastructură de irigații prin PNDR 2014-2020 vor putea fi utilizate de către organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă și pentru achiziția de echipamente de iriga, în limita unui procent de maximum 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Refacerea sistemului național de irigații constituie un obiectiv primordial al Programului de guvernare al PSD. Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 793/2016, cu modificările ulterioare, vizează adaptarea agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole, în principal, dar și asupra altor factori de mediu și a populației, prin reabilitarea infrastructurii principale de irigații.
Obiectivul general al Programului vizează reabilitarea infrastructurii principale de irigații, care va conduce la creșterea suprafeței funcționale din suprafața viabilă și marginal viabilă economic pentru irigații la 70% în anul 2020 și 90% în anul 2030, și constă în reabilitarea infrastructurii principale de irigații din 88 de amenajări viabile aparținând domeniului public al statului.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro