Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
România redevine grânarul Europei

România a avut anul trecut unul dintre cei mai buni ani agricoli din istorie, fapt ce a contribuit esențial atât la creșterea economică generală, cât și la majorarea procentului ratei de absorbție a fondurilor europene.

Edificator este faptul că, în ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a reușit o sumă de 8 miliarde euro la capitolul absorbția fondurilor europene pentru agricultură, în 2017 fiind plăți efectuate de 3,33 miliarde euro, iar anul trecut de 4,66 miliarde euro.
Mai mult, încă din primele zile ale acestui an, România a primit de la Comisia Europeană 807,5 milioane de euro, fonduri acordate fermierilor din Fondul european de garantare agricolă, iar peste aproximativ două săptămâni agricultorii români vor mai primi încă 452 milioane de euro, ca subvenții din partea Uniunii Europene.
Măsurile luate în conformitate cu Programul de guvernare, precum și actul de legiferare asigurat de majoritatea parlamentară PSD, au permis României să aibă în 2018 producții agricole record, și să redevină o țară importantă în Europa în ceea ce privește producția de cereale. După o lungă perioadă de stagnare, anul trecut s-au implementat decizii pozitive în acest domeniu, cele mai importante fiind acordarea la timp a subvențiilor, aplicarea de noi tehnologii, creșterea considerabilă a suprafețelor irigate și activitățile de protecție antigrindină.
Toate acestea au avut drept consecință obținerea unor recolte net superioare în 2018, chiar dacă ne-am confruntat cu o vreme capricioasă la nivel național. Astfel, s-a obținut o recoltă de cereale de peste 31,8 milioane tone, aceasta fiind cea mai mare producție din istoria țării, ceea ce ne-a situat pe locul trei în Uniunea Europeană. La porumb și la floarea soarelui am obținut cea mai mare producție din Uniunea Europeană, iar la grâu ne-am clasat pe locul patru. De asemenea, recolta de cereale păioase din vară a depășit 12 milioane tone, iar procente foarte bune s-au realizat și la struguri, fructe, tutun și soia.
Aceste realizări sunt date certe, confirmate de EUROSTAT, Oficiul European de Statistică al Comisiei Europene și, în consecință, sunt de necontestat, iar orice comentarii rău-voitoare pe această temă din partea opoziției sunt doar vorbe goale.
PSD se va ține de cuvânt, iar măsurile luate pe parcursul anului trecut vor fi continuate și în acest an, astfel încât fiecare punct realizat să însemne un plus în viața oamenilor și o mai mare bunăstare pentru toți românii.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro