Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene trebuie să ducă Europa spre echilibru, consens și solidaritate

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat Parlamentului Programul de lucru al Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Cu acest prilej, a fost adoptată și Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.

Doamna premier Viorica Dăncilă a subliniat că preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România reprezintă cel mai important proiect de țară, după aderarea noastră la UE, subliniind că țara noastră este pregătită pentru asumarea și exercitarea acestei responsabilități majore.
Este extrem de important ca toți parlamentarii să dea dovadă de maximă responsabilitate în acest moment extrem de important pentru România și să demonstreze un comportament politic pozitiv și ireproșabil. Indiferent de apartenența politică, trebuie să avem o minimă decență și reținere în limbajul politic, precum și în mesajele pe care le transmitem populației, deoarece orice fel de derapaje ar putea afecta imaginea României, ca țară ce deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Avem nevoie de unitate și solidaritate pentru a demonstra întregii Europe că românii merită să aibă aceleași drepturi și libertăți ca toți ceilalți europeni, să fie respectați și, nicidecum considerați cetățeni de rang inferior.
Aceste șase luni în care România va deține Președinția Consiliului UE constituie și un test de maturitate a noastră, a tuturor, atât a clasei politice, cât și a administrației publice centrale. De acest comportament adecvat în spirit european depinde foarte mult modul în care România va fi privită în viitorul apropiat, mai ales după ce vom finaliza, spun eu cu succes, mandatul de la conducerea Consiliului UE. De aceea, avem nevoie în această perioadă de acțiuni pozitive, de promovare a patrimoniului uman și natural al țării noastre, de a arăta lumii întregi că democrația românească este funcțională și capabilă să ducă Europa spre echilibru, consens și solidaritate, într-o perioadă delicată pentru spațiul european de vest.
Motto-ul președinției României va fi „Coeziunea ca valoare comună europeană”, iar programul definitivat de Guvern prevede acțiuni concrete pentru susținerea și consolidarea conceptului de coeziune, care stă la baza întregii arhitecturi europene. România va milita în scopul reducerii diferențelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre. Unul dintre obiectivele primordiale este cel de a depăși abordările separatiste, respectiv așa-numitele diferențe dintre vechile și mai noile state membre ale Uniunii. Europa unită are imperioasă nevoie de renunțarea la liniile de demarcație și corectarea dezechilibrelor de dezvoltare existente, pentru a-și putea pune în aplicare valorile și dezideratele comune.
Consider că toate instituțiile angrenate în Programul României pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene trebuie să funcționeze la cel mai înalt nivel, pentru ca perioada celor șase luni să reprezinte un succes major al țării noastre, fapt ce ne va spori credibilitatea și vizibilitatea ca țară europeană în progres.
Îmi doresc ca și europarlamentarii care ne reprezintă la Bruxelles să pună pe primul plan interesele României, să fie uniți și pozitivi, să nu mai denigreze și să nu mai voteze împotriva propriei țări, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în dese rânduri.
Așadar, Guvernul a pregătit așa cum se cuvine toate detaliile necesare pentru ca Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene să fie o reușită deplină pentru România, iar la sfârșitul acestei misiuni țara noastră să fie mult mai atractivă în plan internațional.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro