Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Noua lege a pensiilor redă românilor dreptul la un trai decent după o viață de muncă!

Parlamentul dezbate în această perioadă una dintre cele mai importante acte normative emise după 1990, Legea privind sistemul public de pensii, proiect propus de fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, care merită toată aprecierea românilor.

Noua lege a pensiilor prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, astfel: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021. Începând cu anul 2022, pensiile se vor indexa, anual, cu procentul inflației, precum și cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În cele din urmă, noua lege a pensiilor va duce punctul de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, așa cum se prevede în Programul de Guvernare.
Proiectul acestui act normativ este structurat pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială și imprescriptibilitate, fiind unul dintre punctele forte ale Programului de Guvernare al PSD. Potrivit noii legi a pensiilor, nicio pensie aflată în plată nu va scădea! Actul normativ va elimina situațiile de discriminare existente până acum în sistemul public de pensii. Nu vor mai fi cazuri de persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, dar aveau pensii diferite valoric. Totodată, vor fi eliminate diferențele nefirești dintre femeile și bărbații care erau la egalitate în ceea ce privește vechimea, condițiile și contribuțiile, însă femeile primeau pensii mai mici, deoarece prin noua lege acestea se vor egaliza.
Guvernul și majoritatea parlamentară PSD au luat aceste măsuri reparatorii și necesare din respect pentru părinții și bunicii noștri, oameni care au contribuit în mod esențial, prin munca lor, la viitorul actualei generații. Noua lege a pensiilor reprezintă și un semn de recunoștință pentru vârstnicii noștri, care vor avea, prin noile majorări ce vor fi aplicate, venituri decente care să le ușureze traiul de zi cu zi!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro