Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Să fim patrioți în fiecare zi!

Vorbind despre patriotism, poetul George Topârceanu definea sentimentul extrem de pilduitor: „A fi patriot nu este un merit, e o datorie. Numai cine nu socoate iubirea de țară drept o datorie e în stare să se laude cu ea!”.

De-a lungul secolului de existență pe care îl aniversează acum România, dezbaterea despre patriotism a căpătat conotații extrem de diverse și, uneori, controversate. Fiecare dintre noi își manifestă sentimentul de patriotism așa cum îi dictează mintea și inima, dar eu cred cu tărie că astăzi, la 100 de ani de la înălțătorul act al Marii Uniri de la Alba Iulia, patriotismul românilor nu a dispărut, ba dimpotrivă.
Patriotismul este, de fapt, simbolul unirii și solidarității românilor, unul dintre elementele fundamentale ale rezistenței națiunii noastre în timp. Pe de altă parte, evidențiez că este vital modul în care noi, românii, manifestăm acest patriotism, genetic în fiecare dintre noi. Sunt convinsă că a ne demonstra patriotismul doar cu prilejul unor astfel de momente fundamentale pentru istoria României, precum Ziua Națională, nu este suficient, dimpotrivă!
Consider că este esențial și obligatoriu să rememorăm acum, cu demnitate și speranță, puterea, toleranța și convingerea de care au dat dovadă, în urmă cu 100 de ani, făuritorii Marii Uniri de la Alba Iulia. Ei ne-au oferit o lecție politică și istorică perfect valabilă și astăzi, cea a unității, solidarității și dârzeniei, dar care, din nefericire, a fost estompată până în zilele noastre de anii grei ai regimului comunist, când românii au fost privați de cel mai prețios drept – libertatea. Acum avem din nou posibilitatea să demonstrăm că democrația și libertatea, recucerite cu curaj și jertfă, ne sunt folositoare pentru a intra în rândul țărilor europene de primă mână, și mai ales pentru a rămâne acolo!
Patriotismul nu se strigă în gura mare! El trebuie arătat și dovedit în fiecare zi, de fiecare dintre noi. Prin atitudinea, gesturile și lucrurile bune făcute permanent, și poate ar fi recomandabil ca faptele pozitive să se facă mai mult în anonimat decât în lumina reflectoarelor. A fi patriot înseamnă ați ajuta aproapele, a fi conștiincios, luptător, devotat, capabil, competent, înțelegător. Sunt sigură că așa suntem noi, românii, și astfel am răzbit vremurilor grele ale istoriei!
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, români de pretutindeni!
La Mulți Ani, dragi craioveni și iubiți doljeni!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 septembrie 2020, 0:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro