Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Copiii care nu au acte de identitate vor avea acces la serviciile de sănătate!

Am semnat, alături de colegele din Senat și Camera Deputaților, o propunere legislativă care presupune gratuitatea accesului la serviciile de sănătate pentru copii ce nu dețin cod numeric personal. Inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru completarea Legii privind drepturile pacientului nr. 46/2003 a fost votată în unanimitate de către Senat, urmând a fi dezbătută în curând de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Legea urmărește eliminarea discriminării existente în prezent în ceea ce privește accesul copiilor la serviciile de sănătate, deoarece „Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat” atât de către art. 34 din Constituția României, cât și de legile sănătății și drepturile pacientului. Punerea în aplicare a acestui act normativ va da posibilitatea minorilor din România, deloc puțini, care nu sunt înscriși în registrele de stare civilă și, astfel, nu dețin documente de identitate și nici coduri numerice personale, să aibă drepturile de bază garantate de stat și legea fundamentală pentru fiecare cetățean.
Potrivit unor cercetări efectuate pe această temă, în România există în prezent peste 160.000 de persoane care nu au acte de identitate, iar aproximativ 10.000 dintre acestea nu au avut niciodată certificat de naștere. În aceste condiții, legea își propune intrarea în normalitate a minorilor care au dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani, însă nu pot beneficia practic de ocrotirea sănătății pentru că nu au documente de identitate și CNP.
Acțiunile imediate prevăzute de acest important act normativ vizează, cu celeritate, găsirea copiilor care nu au cod numeric personal, având în vedere faptul că, în absența actelor, acești minori practic nu există din punct de vedere legal, și, în consecință, nu pot avea acces la actul medical. Identificarea copiilor aflați în afara legii din punctul de vedere al actelor le va da acestora ocazia de a avea o viață normală, respectiv de a fi tratați și internați în caz de nevoie.
De asemenea, un alt obiectiv al legii este acordarea șansei pentru acești copii de a fi integrați în sistemul național de prevenție din punct de vedere al sănătății, prin luarea lor în evidență, supravegherea medicală, și, implicit, integrarea lor firească în societate și, ulterior, în viața de adult și în câmpul muncii.
Beneficiarii direcți ai acestei propuneri legislative sunt nu doar minorii, ci și alte categorii de persoane aflate în condiții de vulnerabilitate, respectiv cele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și victimele traficului de persoane.
Actul normativ ce va fi dezbătut de deputați își mai propune în mod evident reducerea până la eliminare a copiilor aflați în astfel de situații de a trăi fără acte de identitate, cazuri aproape neverosimile pentru România europeană aflată în Anul Centenarului.
Sunt convinsă că unul dintre noile articole ce va fi introdus, potrivit căruia „Niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînregistrării nașterii sale în actele de stare civilă”, va fi respectat ad literam după votarea definitivă a acestei legi, iar sănătatea și dezvoltarea copiilor aflați fără vina lor în aceste ipostaze vor avea un parcurs pozitiv!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 septembrie 2020, 1:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro