Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Susținerea agenților economici și dezvoltarea mediului de afaceri, în atenția Guvernului și majorității parlamentare

Parlamentul României a votat recent o modificare legislativă care va ușura considerabil activitatea întreprinzătorilor autohtoni, permițând flexibilizarea afacerilor acestora.

Este vorba despre Legea nr.163 din 10 iulie 2018 pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr. 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
Cea mai importantă prevedere a acestui act normativ se referă la faptul că agenții economici vor putea să încaseze trimestrial dividendele din profitul realizat de societățile comerciale în care sunt asociați sau acționari. Până acum, dividendele se încasau numai după întocmirea și aprobarea situațiilor financiare anuale, așa cum era stabilit anterior prin lege.
Apariția Legii 163/2018 va avea efecte pozitive, atât pentru creșterea economică generală a țării, cât și pentru românii care investesc în afaceri. Pe de o parte, întreprinzătorii vor putea să beneficieze mult mai lesnicios de eforturile depuse în scopul dezvoltării propriilor afaceri, iar profitul obținut va putea fi judicios folosit, și chiar reinvestit. Pe de altă parte, în urma modificărilor legislative operate, va avea de câștigat automat și statul, prin încasarea impozitului pe dividende în cursul anului fiscal. În acest fel, se va reuși creșterea procentului veniturilor colectate la bugetul național. Nu în ultimul rând, economia națională va avea de câștigat de pe urma aplicării Legii 163/2018, prin posibilitatea rulajului acestor sume trimestrial în circuitul economic, dar și prin utilizarea în număr însemnat al lichidităților existente.
Sunt convinsă că noul act normativ își va atinge obiectivele fixate, respectiv flexibilizarea cadrului legal al funcționării mediului de afaceri, precum și sprijinirea întreprinzătorilor de a derula afaceri transparente și de a folosi în mod constructiv roadele muncii lor.
Sprijinirea sectorului IMM reprezintă o prioritate a programului de guvernare al PSD în domeniul economic. Contributor de importanță strategică la creșterea economică și crearea de locuri de muncă, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii trebuie să beneficieze din partea statului de politici publice ce vizează o reglementare inteligentă, consultare sistematică cu organizațiile reprezentative, creșterea accesului la finanțare, simplificarea procedurilor și debirocratizarea pentru micii întreprinzători.
Viziunea Programului de guvernare al PSD în sprijinul dezvoltării mediului de afaceri este pragmatică și coerentă, în prezent fiind în derulare mai multe programe ce urmăresc creșterea compatibilității și productivității societăților comerciale.
Printre acestea, amintesc Programul Start Up Nation, care va debuta în curând într-un format mult mai atractiv pentru tinerii antreprenori, estimându-se că în ediția din acest an se vor înființa peste 10.000 de noi firme.
Un alt program este „Strategic Invest Romania”, un Program de ajutor de stat pentru susținerea investițiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni în următorii doi ani. Prin acesta se urmărește susținerea investițiilor autohtone de minim 2 milioane de euro, prin acordarea unui grant din valoarea investiției. Efectele directe vor fi dezvoltarea capitalului autohton, susținerea industrializării României, creșterea numărului firmelor.
De asemenea, se derulează Programul pentru sprijinirea internaționalizării, beneficiari fiind firmele românești care își doresc să exporte. Acest demers va duce la creșterea exporturilor României și a IMM-urilor, prin participarea la târguri internaționale cu stand de țară, misiuni economice, evenimente internaționale în nume propriu.
Nu în ultimul rând, Guvernul a decis recent modificarea legislației în scopul acordării de subvenții atât pentru angajatori, cât și pentru șomerii care se angajează. Astfel, angajatorii care încheie un contract de ucenicie sau de stagiu, după caz, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie/stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună.
Sunt convinsă că mai sunt încă multe lucruri de făcut, însă Guvernul și majoritatea parlamentară va continua să sprijine mediul de afaceri și crearea de noi locuri de muncă, prin demersuri concrete ce vor menține România pe trendul economic pozitiv din ultima perioadă.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:46
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro