Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Calitatea serviciilor medicale oferite românilor, o prioritate absolută a Guvernului

Alături de educație, sănătatea reprezintă unul dintre barometrele esențiale ale democrației oricărui stat, fapt asumat de PSD prin Programul de guvernare. Creșterea continuă a calității serviciilor medicale, precum și derularea unor programe de îmbunătățire a sistemului, astfel încât atât pacienții, cât și cadrele medicale, să fie mulțumiți, se înscriu în seria priorităților Guvernului PSD pentru următorii ani.

În ultimul an și jumătate, Executivul și majoritatea parlamentară au reușit să adopte mai multe măsuri benefice pentru însănătoșirea sistemului autohton de sănătate, cea mai importantă hotărâre fiind majorarea semnificativă a veniturilor personalului medical, începând cu data de 1 martie a.c.. Faptul că personalului medico-sanitar i s-au dublat practic salariile față de decembrie 2016, are consecințe extrem de pozitive pentru sistemul de sănătate, cea mai importantă dintre acestea fiind stoparea exodului medicilor și menținerea specialiștilor în țară, o realizare în premieră după 1990, nereușită de niciun Guvern până acum. Trebuie să subliniem că, în urma creșterii salariilor, plecarea medicilor și asistenților medicali spre locuri de muncă mai bine plătite din străinătate a cunoscut un regres semnificativ, iar cei care au de câștigat sunt românii, fiecare dintre noi, deoarece putem avea parte în continuare de îngrijirea unor doctori profesioniști și reputați.
În ultima ședință, Guvernul României a luat alte decizii majore privind optimizarea activității din domeniul medico-sanitar, pentru ca românilor care suferă de diferite afecțiuni să li se ușureze tratamentul și să se țină sub control evoluția ulterioară. Astfel, Executivul a hotărât susținerea bolnavilor de diabet, îndeosebi a celor dependenți de insulină, prin modificarea și completarea Programului Național de diabet zaharat, derulat de Casa Naționala de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin această măsură, pacienții care suferă de diabet, în diferitele stadii ale bolii, vor primi cu titlu gratuit dispozitive medicale moderne de monitorizare a glicemiei și de administrare a insulinei, care vor fi decontate de CNAS. Un al doilea scop ce va fi atins prin schimbarea Programului Național de diabet zaharat este controlul mult mai riguros al evoluției stării de sănătate a diabeticilor, deoarece noile aparaturi vor putea semnala apariția unor posibile complicații ale bolii, și, implicit, stoparea în timp util a evoluției negative ale acestora.
Tot în aceste zile, Guvernul a aprobat achiziționarea a 1.200 de ambulanțe noi, dotate la cel mai înalt nivel, cu toate echipamentele de ultimă generație, în valoare de peste 470 milioane de lei. Această investiție era extrem de necesară pentru serviciile de ambulanță și de acordarea primului ajutor din toată țara, modernizarea parcului auto fiind o necesitate. Folosirea noilor ambulanțe va avea drept consecință salvarea vieților semenilor noștri care se confruntă cu probleme de sănătate, atât prin creșterea eficienței procedurilor de salvare, cât și prin majorarea capacității de intervenție în cel mai scurt timp în situații-limită.
Alte proiecte importante cuprinse în Programul de guvernare PSD în domeniul sănătății vizează investițiile în infrastructura de sănătate. Astfel, conducerea Ministerului Sănătății a anunțat recent deblocarea situației privind construcția spitalelor regionale, al căror termen de finalizare este 2023. În cel mai scurt timp, cererile de finanțare pentru construcția primelor trei spitale regionale, respectiv cele din Iași, Cluj-Napoca și Craiova, vor fi depuse la Bruxelles. De asemenea, se va demara un proiect de parteneriat public privat pentru revitalizarea a 15 spitale din rețeaua CFR, între care și Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova. Realizarea acestor investiții de amploare pentru sistemul de sănătate reprezintă un pas fundamental în ceea ce privește schimbarea radicală a conceptului de spital în România, precum și a sistemului de finanțare.
Îmi exprim încrederea că Guvernul și majoritatea parlamentară PSD va continua îmbunătățirea programelor de sănătate destinate populației, deoarece pacienții din România au dreptul la aceleași servicii de calitate ca și cetățenii țărilor vest-europene. Preocupările pentru găsirea celor mai optime soluții de a asigura calitatea actului medical sunt lăudabile, iar în perioada următoare aceste decizii benefice vor continua, mai ales în ceea ce privește gestionarea judicioasă a cheltuirii banilor publici din sistem și finalizarea unor investiții notabile, care să răspundă nevoilor adevărate ale românilor.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro