Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Continuăm modernizarea și dezvoltarea României!

România va continua procesul de dezvoltare și modernizare conform Programului de guvernare al PSD și în această toamnă, pe toate palierele economice, sociale și instituționale, astfel încât cetățenii acestei țări să se simtă cu adevărat respectați. Noua sesiune parlamentară începută recent are o serie de priorități asumate de PSD în fața românilor, astfel încât măsurile pozitive gândite pentru oameni și țară să fie puse cât mai repede în aplicare.

Cel mai important demers legislativ este adoptarea noii legi a pensiilor, aflată în proces de consultare publică, act normativ care va fi dezbătut și cu siguranță adoptat cât mai curând. Noua lege a pensiilor va schimba fundamental viața părinților și bunicilor noștri, prin corectarea unor inechități existente în trecut, precum și implementarea corectă a principiului muncă egală - pensie egală. Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, iar din anul 2022 valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu procentul inflației. Nicio pensie în plată nu va scădea, respectiv dacă în urma recalculărilor va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menține pensia primită inițial.
Noutățile reprezentative ale noii legi a pensiilor sunt introducerea masterului și a doctoratului ca perioade contributive, asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Actul normativ mai prevede menținerea celor patru categorii de pensii de până acum, respectiv de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș, cu anumite modificări de structură. Este momentul ca pensionarii să beneficieze cu adevărat de recompensa corectă după o viață de muncă, iar noua lege a pensiilor va fi în măsură să le redea demnitatea.
Ne mai propunem, de asemenea, modificarea Legii adopțiilor, prin introducerea unor măsuri care să susțină și să stimuleze adopția copiilor, dar și acordarea de noi stimulente financiare familiilor care doresc să adopte copii, și ușurarea întregul proces de adopție. Viitoarea lege a adopției va avea ca efect imediat scăderea numărului copiilor instituționalizați, care vor avea parte de o viață mult mai bună după integrarea în noile familii.
Alte proiecte legislative ce vor fi dezbătute în această sesiune de Parlament vor fi Legea vânzării terenurilor agricole, legea turismului, legea lobby-ului, legea minelor și legea apelor. De asemenea, PSD și-a propus schimbarea legislației privind securitatea națională, care va fi actualizată în raport cu realitatea și ultimele directive europene, deoarece avem nevoie de o nouă strategie națională de securitate adaptată prezentului.
În ceea ce privește tinerii, ne vom concentra atenția atât în plan legislativ, cât și adminitrativ, asupra adoptării unor măsuri concrete care să-i determine să rămână să muncească în țară, și să contribuie astfel la crearea unui viitor pozitiv viitoarelor generații. După actele normative privind internshipul, ucenicia și creditele cu dobândă 0, în sesiunea de toamnă vom promova Legea descentralizării în domeniul tineretului și sportului, prin transferarea acestor competențe în sarcina administrațiilor publice locale. În acest sens, direcțiile județene pentru tineret și sport, casele de cultură ale studenților și cluburile sportive vor fi subordonate autorităților locale, ajutând astfel la modernizarea acestora prin investiții substanțiale, pentru ca elevii și tinerii să poată participa la acțiuni și evenimente care să le fie folositoare cu adevărat.
În concluzie, vom continua dezbaterile și adoptarea proiectelor legislative benefice, astfel încât să contribuim la dezvoltarea și modernizarea României și să oferim românilor o creștere concludentă a calității vieții!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro