Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presura (Grupul parlamentar al PSD)
Demersuri legislative concrete pentru dezvoltarea educației naționale

Educația, împreună cu sănătatea, sunt domeniile vitale ale dezvoltării României, finanțarea corespunzătoare a acestora fiind în măsură să ne confere premisele unui popor educat și sănătos, precum și menținerea tinerilor în țară!


În acest sens, am susținut și votat o serie de legi importante, care să ducă la creșterea calității învățământului românesc. Cea mai importantă dintre acestea este Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a permis majorarea consistentă a salariilor profesorilor, care sunt în prezent cu 40% mai mari față de decembrie 2017.

Majoritatea parlamentară PSD a reușit până acum să finalizeze multe alte inițiative legislative benefice pentru standardizarea europeană a educației românești. Una dintre acestea este Legea nr. 176/2018 privind internshipul, prin stabilirea modalității de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. Scopul acestei legi, intrate recent în vigoare, este dezvoltarea aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților din domeniul în care se organizează programul de internship, al dobândirii de experiență profesionala și al facilitării tranziției de la sistemul de educație la piața muncii.
Un alt act normativ important pentru educație este adoptarea Programului guvernamental „Investește în tine”, care permite tinerilor să acceseze credite cu dobândă 0 pentru a investi în educație, respectiv pentru a primi banii necesari achitării studiilor și a celorlalte cheltuieli aferente.
Altă reglementare concretă adoptată de Parlament a fost aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi. Este o lege extrem de benefică pentru unitățile de învățământ, deoarece s-a stabilit că în urma experimentelor efectuate anii trecuți, în școlile din program participarea elevilor la cursuri a crescut cu 42% față de perioada anterioară. În acest fel, va scădea considerabil rata abandonului școlar, iar elevii din mediul rural și cei proveniți din familii cu dificultăți materiale vor avea șanse sporite de a absolvi învățământul obligatoriu și a se integra ulterior în câmpul muncii.
O altă inițiativă legislativă, care a fost semnată și de mine, prevede accesul la educație și a copiilor care nu au acte de identitate sau CNP. Se urmărește astfel completarea Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale, iar dacă propunerea va deveni lege acești copii vor putea fi înscriși în sistemul de învățământ general obligatoriu.
Prioritățile guvernamentale se regăsesc în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care se vor construi în acest an zeci de creșe și grădinițe noi, și, de asemenea, vor fi modernizate sute de unități de învățământ, investiții aflate deja în desfășurare în toată țara.
Ministerul Educației Naționale are în derulare o serie de alte inițiative benefice pentru dezvoltarea sistemului educațional. Una dintre acestea este implementarea Proiectului privind Învățământul Secundar în România, care vizează asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii. Acest proiect va finanța acțiuni concrete pentru reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar, dar și în scopul creșterii ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Totodată, MEN are în intenție includerea mai multor universități din România în Programul-pilot de constituirea unor rețele de universități europene de excelență, finanțat prin Programul Erasmus. Acestea ar urma să aibă programe de studiu aliniate, astfel încât studenții să poată să urmeze semestre în mai multe universități din străinătate.
Nu în ultimul rând, Guvernul a lansat în acest an Programul de cercetare „Performanță Instituțională”, care vizează dezvoltarea instituțională pentru creșterea perfor¬manței institutelor naționale de cercetare-dezvoltare și a universităților de stat, cu un buget previzionat de 500 milioane lei până în anul 2021.
Sunt convinsă că angajații din învățământ apreciază eforturile guvernamentale și parlamentare ale PSD de a le oferi condiții optime pentru dezvoltarea unui act educațional de calitate, iar în noua sesiune parlamentară vom continua adoptarea unor legi pozitive pentru profesori, elevi și părinți!
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro