Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Facilități legislative pentru angajarea tinerilor dezavantajați în instituțiile publice

Camera Deputaților a votat zilele trecute, cu 279 de voturi din 280 posibile, Proiectul de Lege privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajați, fapt ce va permite, pentru prima dată în România, angajarea tinerilor dezavantajați în instituțiile statului.

Principalul obiectiv al acestei legi, trimisă spre promulgare, este asigurarea integrării tinerilor dezavantajați pe piața muncii, prin crearea de oportunități de angajare pe perioadă determinată în instituțiile publice de la nivel local. De asemenea, actul normativ permite consolidarea competențelor și abilităților profesionale ale acestor tineri, pentru adaptarea la cerințele practice și exigențele locului de muncă, în vederea integrării în muncă. Beneficiarii acestei legi vor acumula experiență și vechime în muncă, precum și vechime în specialitate, iar efectele pe termen scurt și mediu vor fi stimularea incluziunii sociale și responsabilizarea comunităților locale în vederea susținerii integrării tinerilor cu probleme.
Legea prevede că angajarea tinerilor dezavantajați se face pe o perioadă de 24 de luni, prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Conform acestui proiect extrem de important, tânărul dezavantajat este persoana cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care nu are vechime în muncă sau care are o vechime în muncă de până la 12 luni, și care se află în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem, are copil/copii în întreținere, s-a aflat sau se află în evidența serviciului de probațiune, se află în executarea unei măsuri educative neprivative de libertate, dintre cele prevăzute de Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, ori a unei alte măsuri neprivative, precum amânarea aplicării pedepsei sau executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.
Acest act normativ reglementează acordarea priorității la angajare tinerilor dezavantajați, într-un procent de 5% din posturile existente și bugetate, specifice personalului contractual, raportat la numărul total de angajați cu contract individual de muncă, care vor fi ocupate de către acești tineri.
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, tinerii dezavantajați primesc o șansă uriașă de a-și dezvolta o viață cât mai apropiată de normalitate, de a dobândi experiență într-un loc de muncă asigurat de stat și, totodată, vechime în specialități ce cu siguranță le vor folosi ulterior în carieră.
Este cât se poate de evidentă preocuparea Guvernului și a majorității parlamentare pentru îmbunătățirea vieții tinerilor români, iar această nouă lege adoptată este un alt exemplu elocvent că PSD sprijină crearea unei vieți mai bune pentru tânăra generație.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro