Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
„Noua redimensionare a învățământului în sistem dual va crește numărul tinerilor angajați”

Pentru a veni în sprijinul agenților economici și a rezolva problema crizei forței de muncă specializate, Guvernul a decis înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România. Această structură guvernamentală va flexibiliza formarea profesională în sistem dual, oferind posibilitatea de calificare îndeosebi tinerilor care nu au un loc de muncă și doresc să se califice în meserii extrem de căutate în acest moment în țară.

Autoritatea va fi liantul dintre angajatori, autoritățile publice locale și unitățile de învățământ, în așa fel încât și firmele care doresc să-și dezvolte afacerile să participe în mod activ în pregătirea și specializarea forței de muncă.
Principalii beneficiari ai acestei decizii guvernamentale sunt tinerii, formarea profesională inițială în sistem dual adresându-se în special lor, de la absolvenții claselor a VIII-a până la împlinirea vârstei de 23 de ani, care, chiar dacă au abandonat școala, au acum șansa de a deveni muncitori calificați, prin absolvirea unor școli profesionale axate pe domeniile de activitate foarte solicitate în prezent.
Autoritatea nou înființată va avea drept scop armonizarea cererilor de pe piața forței de muncă și necesitățile mediului economic cu oferta educațională existentă în prezent în România, în așa fel încât înființarea de noi școli profesionale și de meserii să ducă la creșterea numărului de muncitori calificați în meserii căutate și bine plătite.
Organizarea corespunzătoare a sistemului de formare profesională inițială în sistem dual va mai avea ca efect implicit sustenabilitatea dezvoltării economice generale a țării. Nu în ultimul rând, noile prevederi ale învățământului în sistem dual vor oferi posibilitatea tinerilor să se integreze mai ușor în piața muncii, cu atât mai mult cu cât majoritatea celor sub 25 de ani susțin că nu au dorit să se angajeze din cauza salariilor reduse.
Așadar, Guvernul și majoritatea parlamentară PSD-ALDE demonstrează, prin măsuri concrete, o reală preocupare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă generația tânără, dar și cele ale antreprenorilor, conform Programului de guvernare asumat în fața românilor. Aceste programe și politici publice concludente sunt menite să rezolve, pe de o parte, obținerea de către tineri a unor locuri de muncă stabile și satisfăcătoare financiar, și, pe de altă parte, oferă agenților economici șansa de a-și revitaliza companiile și, implicit, de a aduce plus valoare economiei.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 23 septembrie 2020, 1:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro