Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Soluții legislative și guvernamentale substanțiale pentru îmbunătățirea vieții tinerilor!

Ne aflăm astăzi în fața unui context dificil. Un context în care violența, ura, dezbinarea ne pun la grea încercare. Devine din ce în ce mai greu să observăm aspectele pozitive și ne sunt aduse în prim plan doar cele negative. Să nu uităm că ni s-a demonstrat de nenumărate ori că toleranța, calmul, buna înțelegere și conlucrare între toate formațiunile parlamentare pot conduce la rezultatele dorite de noi toți. Consider că acestea reprezintă armele progresului, armele asupra cărora să ne aplecăm umărul și pe care să le punem în aplicare.

În contrast cu această situație tensionată din ultimele săptămâni au existat, există și continuă să existe proiecte care merită întreaga noastră atenție. Auzim deseori pe buzele tuturor întrebarea „Ce facem cu tinerii?”
În consecință, doresc să supun astăzi discuției câteva măsuri concrete care îi vizează pe aceștia și viitorul lor în țară. Proiecte prin care le construim condițiile favorabile pentru o dezvoltare sustenabilă aici, acasă.
În acest sens, guvernul PSD-ALDE și majoritatea parlamentară care îl susține, continuă adoptarea măsurilor destinate lor, una dintre inițiativele legislative recent adoptate de Parlament fiind proiectul de lege privind internshipul, un act normativ extrem de important pentru tineri și pentru societatea românească în ansamblu.
Legea reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în scopul dezvoltării aptitudinilor profesionale în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților din domeniul în care se organizează programul de internship, al dobândirii de experiență profesională și al facilitării tranziției de la educație la piața muncii.
Inițiativa este extrem de benefică pentru tineri, în contextul în care integrarea acestora pe piața forței de muncă rămâne o provocare, șomajul fiind în continuare puțin peste media UE.
Sunt convinsă că foarte mulți tineri români vor fi încurajați de această lege să efectueze programe de internship, deoarece perioada în care ei desfășoară aceste activități în baza unui contract de internship se va considera vechime în muncă, și, după caz, vechime în specialitate, în funcție de tipul activității.
În aceeași idee, Guvernul a adoptat Programul „Investește în tine”, prin care peste opt milioane de români, în marea lor majoritate tineri, vor beneficia de un program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporție de 80%. Pentru tinerii între 16 și 26 de ani, creditul va fi acordat pe 10 ani, în valoare de 40.000 de lei, cu posibilitatea de suplimentare cu încă 20.000. Finanțările pot fi folosite atât pentru achiziționarea unei locuințe, cât și pentru investiții în educație, sănătate și alte necesități de dezvoltare personală.
Aceste strategii și politici destinate tineretului constituie realități pragmatice, cuprinse în programul de guvernare, iar măsurile privind îmbunătățirea vieții tinerilor români vor continua și în perioada următoare astfel încât să fim la același nivel cu alte state europene.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 1:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro