Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
Agricultura, prioritate națională pentru dezvoltarea României

Guvernul României și-a fixat ca prioritate națională dezvoltarea agriculturii și a zonei rurale, iar prin noile politici lansate sectorul agricol urmează să devina unul dintre principalele motoare de creștere economică. Țintele prognozate de Executiv urmăresc, pe de o parte, dinamizarea agriculturii ca sursă fundamentală de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, prin garantarea veniturilor agricultorilor, în acest fel fiind evitată migrația din mediul rural. Pe de altă parte, Guvernul și-a propus creșterea absorbției fondurilor europene destinate agriculturii, îndeosebi prin stimularea tinerilor fermieri de a dezvolta afaceri în zona rurală.

Procesul de modernizare a agriculturii românești va avea drept consecințe asigurarea unei hrane sănătoase pentru români, precum și recâștigarea pieței interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor și creșterea exporturilor de produse agroalimentare.
În prezent, aproape o șesime din populația globului se confruntă cu mari probleme legate de subalimentare, respectiv peste un miliard de oameni sunt zilnic în pericol de a muri de foame. În acest context, este evident că România este privilegiată din acest punct de vedere, iar agricultura constituie un sector vital al dezvoltării noastre economice viitoare.
PSD susține, în continuare, acordarea unei atenții sporite agriculturii românești, domeniu prioritar al dezvoltării naționale, alături de educație și sănătate. Rezultatele pozitive obținute de actualul guvern în ultimul an și jumătate în domeniul agriculturii, acțiunile de stimulare a dezvoltării acesteia, sunt deja vizibile pentru producători, iar producțiile record obținute în ultima perioadă ne plasează între primele țări din Europa.
Demn de menționat este faptul că micii fermieri sunt la zi cu primirea subvențiilor, iar proiectele europene în derulare sunt în măsură de a încuraja înființarea de noi exploatații agricole și investiții profitabile. Mai mult, fermierii vor primi finanțare extinsă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar conceptul de eliminare a birocrației din sistem va duce la extinderea exploatațiilor existente.
Progrese însemnate s-au înregistrat în ceea ce privește aplicarea programului național de irigații, atât la nivel național, cât și în județul Dolj. Astfel, au fost aprobate 46 de obiective noi de irigații, iar în acest an numărul contractelor de irigații încheiate deja în primul trimestru au cumulat o suprafață de peste 800.000 de hectare, mai mult decât dublu față de anul trecut. De asemenea, continuă cu succes programul de colectare a lânii, cu o valorificare suplimentară față de primul trimestru al anului trecut de 68,5%. În aceeași idee, s-a majorat semnificativ numărul fermierilor înscriși în Programul de creștere a raselor Bazna și Mangalița, ajungând la aproape 6.000 de beneficiari după primul trimestru.
Consider că românii trebuie să aleagă în continuare produsele autohtone, în speță specialitățile agro-alimentare provenite din agricultura noastră sănătoasă. Numai așa vom avea certitudinea că putem contribui cu toții la creșterea calitativă a agriculturii românești, pentru a reuși să-i redăm strălucirea de odinioară și titlul de prim-grânar al Europei.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 0:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro