Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
„Beneficii importante pentru români prin noile reglementări referitoare la pașapoarte”

În calitate de cameră decizională, Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Actul normativ îmbunătățește considerabil cadrul legislativ în domeniul liberei circulații, fiind efectuate anumite modificări absolut necesare, în sprijinul oamenilor.

Astfel, potrivit noii legi, termenul de valabilitate a pașaportului simplu electronic a fost extins de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. De asemenea, dacă până acum pașapoartele erau valabile timp de 3 ani pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, conform noului act normativ acestea vor expira în termen de 5 ani, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 de ani.
De asemenea, legea reevaluează cadrul normativ care vizează eliberarea pașaportului simplu temporar, și reglementarea, în anumite cazuri, a posibilității de a deține concomitent două pașapoarte simple electronice sau a unui pașaport simplu electronic valabil. De asemenea, se introduce reglementarea posibilității preluării cererilor de eliberare a pașapoartelor și de către Direcția generală de Pașapoarte sau de cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru evidența pașapoartelor, în cazul în care solicitantul pașaportului electronic nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de la domiciliu sau reședință.
Un alt efect pozitiv al Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate este fluidizarea activității serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor, precum și scăderea numărului solicitărilor. Nu în ultimul rând, românii vor câștiga timp și bani, deoarece vor petrece mai puțin timp la ghișee și vor cheltui mai puțini bani pentru a deține un pașaport.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro