Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
alexandra.presura@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Alexandra Presură > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alexandra Presură (Grupul parlamentar al PSD)
A 12-a aniversare în Europa Unită, un moment de bilanț pozitiv pentru România!

Alexandra Presură, deputat PSD de Dolj, a susținut o declarație în care a subliniat importanța zilei de 9 mai pentru români și pentru România.

“Pe lângă Ziua Europei, sărbătorită și de România începând din 2007, după aderarea la Uniunea Europeană, 9 mai este ziua unei triple sărbători pentru națiunea română. Este data la care, în 1877, a fost proclamată independența de stat a României, în 1945 s-a consemnat victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial, iar din 2007 aniversăm și Ziua Europei. Ziua Uniunii Europene marchează declarația istorică din 9 mai 1950 a ministrului francez de Externe Robert Schuman, care a propus un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru a se elimina pentru totdeauna rivalitățile istorice dintre cele două țări. Declarația Schuman a constituit ulterior startul construcției Europei Unite de astăzi, procesele de integrare economice fiind dublate de acțiunile de coeziune politică a statelor membre. Începând cu 1 ianuarie 2007, România s-a alăturat acestei construcții a Uniunii Europene, astfel încât astăzi, în Anul Centenarului, sărbătorim pentru a 12-a oară Ziua Europei ca membri cu drepturi depline ai spațiului european. Ziua Europei Unite reprezintă, pe lângă data nașterii acestui proiect european de anvergură, o zi a solidarității, a întregii comunități a cetățenilor din statele UE, o zi a păcii și a unității prin diversitate. Aniversarea Zilei Europei din acest an găsește România într-o poziție strategică la frontiera de est a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, țara noastră fiind un pilon important al stabilității în regiune. De asemenea, în ultimii ani am reușit să devenim competitivi pe piața concurențială a Uniunii Europene, ne-am adaptat cerințelor de calitate și seriozitate promovate în Europa, și suntem în trendul european de profesionalism în multe domenii ale economiei naționale, mă refer îndeosebi la IMM-uri și agricultură. Nu în ultimul rând, prezența României în Europa a început în ultima perioadă să fie resimțită și în creșterea nivelului de trai al românilor. Poate singurul inconvenient al nostru în această zi aniversară este faptul că încă nu am fost acceptați în Spațiul Schengen, însă sunt convinsă că momentul nu se va mai lăsa foarte mult așteptat!”, a declarat deputatul Alexandra Presură.
În încheiere, deputatul PSD a transmis: “Dincolo de semnificație și momentele festive, consider că aniversarea Zilei Europei a României în interiorul Uniunii Europene trebuie să fie și un moment de reflexie pentru întreaga clasă politică. Doar sintagma că aparținem Uniunii Europene nu este suficientă pentru a fi cu adevărat europeni! La ceas aniversar, cred că trebuie să ne propunem să ajungem la nivelul cetățenilor din celelalte state dezvoltate ale Europei, mai ales că avem un potențial uman și geografic invidiat în toată lumea! La Mulți Ani, Europa! La Mulți Ani, România!”
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 24 septembrie 2020, 2:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro